Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Help mijn kind ontploft!

Grote drama’s bij het aantrekken van een sok, flippen als ze iets niet krijgen in de winkel. In de ogen van volwassenen zijn de emoties van kinderen vaak buiten proportie. Waar komt dit door en hoe ga je ermee om? Kinderpsycholoog en opvoedkundige Tischa Neve legt uit.

In samenwerking met expert

Tischa Neve

Kinderpsycholoog

Kinderen reageren niet expres buitengewoon heftig, maar uit onmacht. Ze hebben nog niet goed geleerd hoe ze hun emoties kunnen reguleren. Ook weten ze vaak niet goed wat ze precies voelen. Dat kan verwarrend en ook beangstigend zijn, je kind kan zich er helemaal in verliezen. Hij heeft jou nodig om zijn emoties te reguleren en te leren hoe hij dat zelf kan doen.

Advertentie

Reageren op de emoties van je kind

Geen kind doet voor de lol vervelend of driftig. Achter gedrag en emoties zit altijd een wens of behoefte. Als je je kind kunt helpen ontdekken welke behoeften en wensen er achter zijn gedrag zitten, kun je daarop inspelen. Dat vraagt om inleving, empathie, heel veel geduld en een rustige, duidelijke reactie. Keer op keer op keer.

Lees ook: Zo werkt een beloningssysteem

Zo leren kinderen emoties reguleren. Hoe jij reageert op de emoties van je kind bepaalt het verloop van de situatie. Hoe kalmer je blijft, hoe eerder je kind tot bedaren komt. Je kind kan dan ook weer naar je luisteren, zodat je hem bijvoorbeeld kunt helpen begrijpen wat er gebeurde.

Dit kun je doen om je kind te helpen zijn emoties te reguleren:

1. Accepteer gevoelens ontploft kind

Daar begint het mee: accepteer de gevoelens van je kind. Ouders hebben vaak (ongemerkt) de neiging om het tegenovergestelde te doen. Een voorbeeld: als je kind zegt dat hij honger heeft, antwoord je: ‘Honger? Nee joh, we hebben net gegeten!’ of ‘Je bent moe? Dat kan niet, je hebt net geslapen,’ of: ‘Vond je het niet leuk bij oma? Maar het was juist hartstikke gezellig!’

Advertentie

Onbedoeld of juist met de beste bedoelingen ontken of negeer je hiermee het gevoel dat je kind heeft. Dat kan hem verwarren en boos maken. Ook leert een kind hierdoor dat zijn eigen gevoel niet klopt en dat hij er niet op kan vertrouwen. Neem je kind en zijn emoties dus serieus. Erken wat hij voelt en laat hem merken dat dat mag.

Lees meer: Waarom zijn sociale vaardigheden bij kinderen zo belangrijk?

2. Verwoord emoties

Kinderen voelen van alles waar ze nog geen woorden voor weten. Ook dat kan verwarrend en overweldigend zijn. Je helpt je kind door zijn gevoelens te benoemen. Als je zelf nog niet (goed) kunt praten, helpt het als een ander woorden geeft aan jouw wensen en gevoelens. Je kind voelt zich begrepen en alleen dat kan er al voor zorgen dat hij kalmeert. Ook wat oudere kinderen weten zelf nog niet altijd welke reden er achter hun boosheid of verdriet zit. Dat kan van alles zijn: moeheid, frustratie, jaloezie. Zo kun je dit duidelijk maken voor je kind:

  • ‘Je bent boos, Thije pakte het autootje van je af en dat vind je niet leuk….’
  • ‘Ben je zo moe lieverd, je moet er steeds van huilen. Volgens mij is het ook tijd voor wat eten. Je bent moe én je hebt honger.’
  • ‘Hmm, je vindt het niet eerlijk dat jij naar bed moet en je grote zus nog niet, dat snap ik.’

Verwoord ook emoties die je om je heen ziet: van andere kinderen, in boekjes, op tv. Zo leren kinderen emoties herkennen en dat is een belangrijke eerste stap van het leren omgaan met je emoties.

Advertentie

Tip! Dit boekje helpt kinderen om hun emoties netjes ordenen door ze elk een eigen kleur en een eigen plekje te geven

3. Kijk naar de reden

Een kind gedraagt zich nooit zomaar op een bepaalde manier, daar zit altijd iets achter. Zo ook bij heftige emoties. Als je probeert daar naar te kijken, snap je je kind beter én kun je hem helpen ermee om te gaan. Is hij soms overprikkeld? Te moe? Heeft hij honger? Is het een roep om aandacht en contact? Is hij gefrustreerd? Bij een wat ouder kind kun je samen met hem kijken welke reden, behoefte of wens erachter zit. Vraag dan door: ‘Je vond het niet leuk bij oma. Vertel eens, wat gebeurde er.’

4. Op tijd ontladen

Net als bij volwassenen ontstaan emotionele uitbarstingen van een kind vaak niet uit het niets, maar bouwt de spanning zich op. Onderdruk je emoties, dan word je een soort hogedrukpan. En we weten allemaal hoe dat voelt en waar het toe kan leiden: ontploffingsgevaar. Door de hele dag door ruimte te geven aan de emoties die boven komen bij je kind, ze te erkennen en benoemen, kun je uitspattingen verminderen.

5. Verbinding en contact

Negatief gedrag betekent vaak dat je kind je nodig heeft. Het is een roep om contact, aandacht en hulp. Of je kind loopt ergens in vast en weet geen andere uitweg meer dan het gedrag dat hij laat zien. Als je het zo bekijkt, is het juist positief. Je kind wil contact met jou, je bent ontzettend belangrijk voor hem. Door te zorgen voor genoeg contactmomenten en volledige aandacht voor je kind, kun je veel pittige emoties voorkomen.

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Tischa Neve

Kinderpsycholoog

Tischa Neve (1970) is psycholoog, en opvoedkundige, auteur, moeder van Dim (2009) en pleegmoeder. Sinds het opvoedtv-programma Schatjes (2006) waarin zij ouders coachte, richt zij zich met haar bedrijf ‘Groot&klein’ op het inspireren en ondersteunen van ouders en professionals bij de opvoeding en het grootbrengen van kinderen. Boeken, lezingen, workshops, coaching en online cursussen: alles om opvoeden (nog) leuker en makkelijker te maken.

Lees meer over
Redactioneel – Offer- Multivitamine

Multivitamine

Biologisch actieve vormen van vitamine B2, B6, foliumzuur en B12
Shop nu