Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Een time-out: doen of niet?

Een time-out is een manier om je kind terecht te wijzen of te kalmeren. Je haalt hem uit de situatie die het gedrag heeft getriggerd, zet hem op een rustige plek en zegt dat hij een time-out krijgt om af te koelen of na te denken. Maar werkt het nu wel of niet, zo’n time out? De meningen zijn verdeeld en wel hierom.

Voorstanders van de time-out

Voorstanders zijn van mening dat de methode goed is om je kind op een ‘gecontroleerde’ manier te laten afkoelen: zodra je ziet dat hij te ver gaat of te overstuur raakt, kun je meteen ingrijpen. Ouders met meerdere kinderen grijpen vaker naar een time-out, omdat je het kind dat zich misdraagt zo apart kunt zetten, terwijl het andere kind gewoon kan doorgaan met waar hij mee bezig is. Daarnaast vinden veel mensen het fijn dat er na een time-out meteen gelegenheid is om met je kind te praten: wat gebeurde er? Waarom gedroeg je je zo? En je kunt bespreken wat je kind in de toekomst anders kan doen.

Advertentie

Tip: Wil je je meer verdiepen in opvoeding en het ouderschap? Lees dan: Het boek waarvan je wilde dat je ouders het hadden gelezen.

Geef jij je kind ook wel eens een time-out? Dit is goed om te weten:

  1. Maak je verwachtingen kenbaar aan je kind. Door af en toe met je kind te praten over wat ‘goed’ en ‘fout’ is en wat lief en stout gedrag is, weet hij wat je van hem verwacht en wanneer hij iets fout doet. Ga je naar een kinderverjaardag? Bespreek van tevoren met je kind wat belangrijk is bij het spelen met andere kinderen en zeg bijvoorbeeld dat je niet wilt dat hij zelf chips van tafel pakt. Zo weet je kind wat hij wel en niet mag en dus ook wanneer en waarom hij een time-out dreigt te krijgen.
  2. Gebruik de time-out niet te vaak. Als je je kind te vaak op de gang zet, verliest de methode zijn effect. Een time-out hoort een uitzondering te zijn.
  3. Laat de time-out niet te lang duren. Een handige reminder: de meeste mensen houden één minuut aan per het aantal jaren dat het kind oud is. Een kind van twee jaar krijgt dus een time-out van twee minuten, een vijfjarig kind vijf minuten. Als een time-out te lang duurt, kan een kind vergeten wat überhaupt de aanleiding was en kun je er achteraf dus ook niet goed over praten. Nog een tip: onthoud dat het doel vooral is om je kind uit een bepaalde situatie te halen en tot rust te brengen. Het is niet de bedoeling dat je kind bang wordt, omdat hij bijvoorbeeld in een ‘enge’ ruimte moet staan. Denk dus na over de juiste plek. Dat kan op de gang zijn, maar laat dan bijvoorbeeld wel de deur open.
  4. Praat na de time-out met je kind. Maak duidelijk dat je onvoorwaardelijk van je kind houdt, maar dat bepaald gedrag onacceptabel is. Praat samen kort over wat er is gebeurd en bespreek wat je kind in dezelfde situatie in de toekomst anders zou kunnen doen. Houd het gesprek kort, positief en to the point.
  5. Doe wat je zegt. Dreig niet met een time-out als je die vervolgens niet geeft of niet kunt geven. Geef ook geen loze waarschuwingen als: ‘Nog één keer en je krijgt een time-out’, terwijl je dat niet doet. Als je het zegt, moet je het doen. Oók als je op een feestje bent en iedereen dus meekijkt. Andere ouders zullen het begrijpen.
  6.  Ga weg als het moet, en wel direct. Als je je kind ergens anders dan thuis een time-out geeft en hij driftig wordt, of gaat slaan of bijten, vertrek dan. Meteen. Vind je naar huis gaan te rigoureus, dan kun je je kind ook mee naar buiten nemen. Zo maak je hem duidelijk dat je het meent als je zegt dat het genoeg is en dat hij een time-out krijgt. Want een time-out betekent: afkoelen. Op een andere plek.

Lees ook: Zo voorkom je een heftige driftbui bij je kind

Tegenstanders

Tegenstanders vinden dat de time-out door veel ouders te vaak wordt gebruikt, niet op de juiste manier wordt ingezet en dat kinderen vaak niet eens weten waarom ze apart worden gezet. Als een kind niet snapt waarom hij een time-out krijgt, zorgt dat voor frustratie aan beide kanten en kan de spanning tussen ouder en kind alleen maar nog meer toenemen, vinden zij.

Dit zijn redenen om geen time-out te geven:

  1.  Je kind is nog te jong. Het is moeilijk om in te schatten wanneer een kind snapt wat een time-out inhoudt. Als hij niet snapt waarom hij apart wordt gezet óf waarom dat erg zou moeten zijn, heeft een time-out geen zin.
  2. Je kind verzet zich tegen een time-out. Geef je je kind een time-out, maar blijft hij zich verzetten door niet op de nadenkstoel te blijven zitten of weg te lopen? Dan werkt deze methode misschien gewoon niet voor jou en je kind. Sommige ouders verlengen de time-out als een kind zich verzet. Dat kan uiteindelijk betekenen dat je minutenlang strijd hebt en staat te kijken of je kind wel op zijn stoel blijft zitten. Dat zorgt waarschijnlijk alleen maar voor meer boosheid en frustratie aan beide kanten.
  3. Straffen werkt überhaupt niet bij jonge kinderen. Veel tegenstanders van een time-out menen dat dit een straf is en dat straffen bij jonge kinderen niet werkt. Als je je kind straf geeft als hij zich vervelend gedraagt, ga je voorbij aan de oorzaak van zijn gedrag. Misschien doet je kind vervelend om je aandacht te trekken, of gewoon omdat hij moe is of honger heeft. De oplossing? Een positieve terugkoppeling geven op zijn gedrag. En zelf het goede voorbeeld geven.

Kinderpsycholoog Tischa Neve stelt dat grenzen ook op een andere manier kunnen worden aangegeven. Check hier 4 alternatieven voor een time-out.

Meer over je kind disciplineren: