Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Voor het eerst op (school)kamp

Voor het eerst op schoolkamp, zomerkamp of sportkamp: soms heel spannend voor je kind en misschien nog wel spannender voor jou. Maar ook een geweldige boost voor zijn zelfvertrouwen. Daarom 11 tips die kunnen helpen.

Voorbereiden op schoolkamp

Op schoolkamp gaan (meestal in groep 8) is voor de meeste kinderen een van de hoogtepunten van de basisschool. Dikke kans dat jij ook nog de liedjes kan herinneren die er ’s avonds bij het kampvuur gezongen werden, de grappen die er werden uitgehaald en de namen van de kinderen bij wie je ingedeeld was tijdens de sport- en spelmiddag. Dat gezegd hebbende, zijn er natuurlijk ook veel kinderen (en ouders) die bij de gedachte aan een meerdaags kamp een beetje paniekerig worden.

Advertentie

Het komt veel voor dat kinderen zich van te voren zorgen maken. Bijvoorbeeld over bij wie ze in de tent/kamer/huisje terecht komen, dat ze buitengesloten worden door kinderen of bij activiteiten, dat dingen mis kunnen gaan, heimwee en nog veel meer dingen waar ouders vaak geen weet hebben. Zelfs de meest zelfverzekerde kinderen kunnen het spannend vinden om een paar dagen van huis te zijn in een vreemde omgeving met de hele klas.

Daarom is het belangrijk voor kinderen én ouders om naar de datum toe te leven. Praat er positief over. En veel. Begin er ook op tijd mee. Bedruk dat je kind er klaar voor is en dat hij een toptijd zal hebben. Herhaal dat vaak, dan gaat je kind er vast ook in geloven.

Tips voor meer zelfvertrouwen op kamp

 1. Heeft je kind snel last van heimwee? De enige manier om ervan af te komen is oefenen met logeren. Plan ruim voor het kamp logeerpartijen bij mensen bij wie je kind graag gaat logeren. Spreek uit dat jij denkt dat je kind dat kan. Daardoor groeit zijn zelfbewustzijn en leert hij dat hij prima een nachtje (of twee) zonder jou kan.
 2. Bereid je kind voor door van tevoren te vertellen wat hij kan verwachten. Bijvoorbeeld door samen even de kamplocatie op te zoeken op internet of het programma door te spreken.
 3. Bedenk of je kind weet wat hij in bepaalde situaties moet doen. Check of hij weet bij wie hij terecht kan tijdens het kamp.
 4. Vraag aan je kind wat hij denkt dat hij nodig heeft op kamp. Misschien een klein knuffeldier of een foto van jou.
 5. Stop een leuke verrassing (lief briefje) in zijn rugzak.
 6. Heeft je kind erg last van heimwee of vindt hij het heel spannend om op kamp te gaan, bespreek het dan van tevoren even met de leerkracht.
 7. Benadruk vooral hoe leuk een kamp kan zijn. Misschien heb je zelf een leuke ervaring van vroeger.
 8. Vaak is het niet mogelijk om je kind  te bellen op kamp. Mag dat wel, laat je kind dan bepalen of hij contact tijdens het kamp met je wil. Ga niet bellen omdat jij het zo moeilijk vindt.
 9. Informeer eventueel bij de leiding naar mogelijkheden om op de hoogte gehouden te worden. Vaak heb je veel meer rust als je weet dat je kind het naar z’n zin heeft. Soms houdt de leiding van een kamp bijvoorbeeld weleens een weblog bij. Een fijne manier om toch te weten hoe het met je kind gaat.
 10. Heb je je kind toch huilend aan de lijn omdat hij heimwee heeft? Probeer hem dan toch te overtuigen om nog een nachtje te blijven. Elke kampnacht zonder jou is een overwinning op hemzelf. Probeer je kind te kalmeren en probeer hem zelf te laten bedenken wat hij nodig heeft om het leuk te hebben.
 11. Ben je bang dat je je kind erg gaat missen? Plan de week dat hij weg is leuke dingen als afleiding en bedenk op de moeilijke momenten hoe goed deze week is voor zijn ontwikkeling en zelfstandigheid.