Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
In de klas bij de juf of meester

Omgaan met de juf of meester van je kind

Elk nieuw schooljaar krijgt je kind een nieuwe juf of meester. En of je nou een enorme klik hebt met die leerkracht of niet; je moet het er toch mee doen. Hoe zorg je ervoor dat de communicatie goed verloopt tussen jou en de juf of meester? Hier vind je tips.

Advertentie

Vertrouwen

Na vier jaar thuis of kinderdagverblijf blijft het lastig je kind toe te vertrouwen aan een vreemde. Natuurlijk ga je er van uit dat een leerkracht haar vak verstaat, maar of ze een klik heeft met je kind moet je maar afwachten. Bovendien worden veel klassen tegenwoordig gerund door twee juffen of meesters en soms is er ook nog een stagiair. Daardoor krijgt je kind opeens te maken met een heleboel nieuwe gezichten. En jij dus ook.

Het contact

In het begin moet je misschien wennen aan het contact. Waar je op de crèche gewend bent om uitgebreid een praatje te maken over het wel en wee van je kind, gebeurt dat op school niet meer. Omdat een leerkracht gemiddeld 22,5 leerlingen in haar klas heeft is daar geen tijd voor. Uiteraard kun je altijd vragen om een persoonlijk gesprek en ook zijn er ouderavonden en informatieavonden waar je de juf of meester kunt spreken.

Wat doet de juf of meester?

De taken van een leerkracht zijn veelomvattend. Ze bereidt lessen voor, geeft les, coacht de leerlingen, helpt met schoolzaken en het organiseren van dingen, ze vergadert en onderhoudt contact met collega’s, ouders en begeleiders. Dat vraagt het nodige van een leerkracht. Communicatieve vaardigheden, inlevingsvermogen, stressbestendigheid, goed kunnen luisteren en kijken, tact en pedagogische kwaliteiten. Hopelijk tref je iemand die álles goed kan, maar helaas is de juf of meester ook maar een mens.

Wat bij twijfel?

Heeft jouw kind zo’n superjuf of -meester? Dan mag je blij zijn. En waarschijnlijk ben je ook tevreden als je kind haar leuk vindt en zich prettig voelt in de klas. Heb je twijfels over de leerkracht? Omdat het in de klas altijd chaos is, er slecht wordt communiceert of omdat je het idee hebt dat er geen oog is voor de individuele wensen van je kind? Vraag dan om een persoonlijk gesprek en uit je zorgen. Zo’n gesprek kan de lucht enorm klaren en meestal is een oplossing snel gevonden.

Advertentie

Probeer vertrouwen te hebben

1 op de 5 ouders is niet gelukkig met de juf of meester van zijn kind. Moet je daar iets mee doen? Een gesprek kan helpen. Maar wat het allemaal ingewikkeld maakt, is dat je als ouder emotioneel reageert (het gaat wel om jouw kind), terwijl de leerkracht vooral rationeel lijkt over te komen. Hoe overbrug je die afstand? Het antwoord: met basisvertrouwen. Ga er altijd van uit dat de leerkracht het beste voorheeft met je kind. Doe je dat niet en klinkt je toon beschuldigend, dan gaat de leerkracht automatisch in de verdediging. Dan heb je wel een gesprek, maar je lost niets op.

6 tips voor een goed gesprek

Oké, de afspraak voor een gesprek met de juf of meester van je kind is gemaakt. Het zal geen gemakkelijk gesprek worden, maar met deze 6 tips in het achterhoofd, gaat het vast beter:

  1. Hou altijd het belang van je kind voor ogen. Bedenk van tevoren hoe je zélf op jouw woorden zou reageren.
  2. Spreek vanuit jezelf en begin je zin met ‘ik’ in plaats van ‘jij’ (‘Ik heb het gevoel dat…’ en ‘Ik vind…’). Probeer ook woorden als ‘altijd’ en ‘nooit’ te vermijden.
  3.  Let erop dat je toon niet beschuldigend is. Zoek naar oplossingen. Vraag de leerkracht wat hij of zij zou kunnen doen om het probleem op te lossen. Of doe zelf een voorstel.
  4.  Check of de leerkracht herkent wat jij in de klas (of op het schoolplein) ziet of hoort.
  5.  Geef je kind ook een rol als hij bij het gesprek is. Zo leert hij voor zichzelf opkomen én problemen oplossen.

Als dat niet werkt

Heb je het idee dat je toch niet gehoord wordt, dat de leerkracht niets doet met je probleem of niet capabel genoeg is? Het kan zijn dat de (nieuwe) juf of meester wat tijd nodig heeft. Heb je het idee dat dit niet zo is, dan kun je vervolgstappen zetten. Een gesprek aanvragen met de directeur of hem een brief schrijven is de meest logische. Als dat ook niet helpt kun je een formele klacht indienen via het schoolbestuur. Ben je niet tevreden over de afhandeling van je klacht door de leerkracht, de directeur of het bestuur, dan kun je je ook direct richten tot de Landelijke Klachtencommissie.

Ouders van Nu product – Van Peuter tot Kleuter

Met informatie én tips over het gedrag van je peuter

€27,50
Bestel nu