Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
schoolziek

Mijn kind is schoolziek, wat nu?

Je kind is schoolziek. Een dagje samen cocoonen op de bank. Soms is het heerlijk voor je kind om zich even op te kunnen laden. Maar wanneer moet je in actie komen?

Advertentie

Echt ziek of schoolziek?

Je kind zegt dat hij ziek is en écht niet naar school kan. Maar jij weet wel beter. Hij is moe, humeurig en heel erg toe aan een beetje rust. Het kan heel fijn zijn om daar een keer aan toe te geven. Lekker een dagje rondhangen in huis, boekjes lezen en samen spelletjes doen. Zeker als je meer kinderen hebt kan een dagje één op één met je kind heel fijn zijn. Voor jullie allebei. De meeste kinderen kunnen er na een dagje cocoonen weer helemaal tegenaan.  Maar je moet het natuurlijk wel kunnen regelen met je werk.

Wanneer is er meer aan de hand?

Een enkele keer per jaar schoolziek zijn, is prima. Maar als je kind voor jouw gevoel te vaak schoolziek is, is er bijna altijd iets aan de hand. Als ouder ken je je kind het allerbeste dus meestal voel je dat ook wel aan. Misschien loopt hij op zijn tenen en kan hij de stof maar nét aan, kan hij het niet goed vinden met zijn juf, wordt hij gepest of voelt hij zich altijd ziek als er iets spannends op school gebeurd.

Als je geen idee hebt wat er is, ga dan het gesprek aan met je kind. Ook een gesprek met de leerkracht kan helpen. Heb je het onderliggende probleem boven water? Zoek dan samen met je kind en de leerkracht naar een oplossing.

Tips bij schoolziek kind

  • Geef je kind per schooljaar een paar ‘snipperdagen’. Zo voorkom je dat hij afknapt of misschien zelfs gaat spijbelen.
  • Is je kind heel vaak schoolziek? Sluit dan eerst een medische oorzaak uit.
  • Is er écht niks aan de hand? Ook geen onderliggende problemen? Kinderen zijn slim en zolang jij ze de ruimte geeft om regelmatig een dagje thuis te blijven, zal hij daar misbruik van blijven maken. Wees duidelijk en consequent.
  • Maak duidelijk wanneer je écht te ziek bent om naar school te gaan (bijvoorbeeld bij koorts) en wanneer je wél kunt gaan (als je een verkoudheid hebt).
  • Zorg dat ‘ziek’ thuis blijven niet té leuk is. Wie ziek is ligt in bed en gaat niet de hele dag op de iPad of voor de televisie hangen.
  • Luister ook vooral naar je eigen gevoel.
Redactioneel – Offer- Rugzak

Rugzak

Mini Unisex Rugzak
Shop nu