Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Hoogsensitief

9x handige tips en items om een gevoelig of hoogsensitief kind te helpen

Een hoogsensitief kind neemt de kleinste veranderingen in zijn omgeving waar. Ook kan het lastig voor hem zijn om informatie en emoties te filteren. Dit kan een kind onzeker maken of ervoor zorgen dat hij veel piekert. Gelukkig zijn er allerlei dingen die je kunt doen om je kind om te leren gaan met zijn gevoelige karakter. Hier 9 handige tips en producten die daarbij kunnen helpen.

Advertentie

Hoogsensitiviteit is geen stoornis is, maar een karaktereigenschap. Volgens ontwikkelingspsycholoog Steven Pont hoeft het voor een kind geen probleem te zijn, als de omgeving er maar goed op reageert. Hij geeft hiervoor een aantal tips:

 1. Zorg dat je kind zich begrepen voelt
 2. Volg je eigen gevoel en handel daar ook naar
 3. Bied je kind een veilige omgeving
 4. Stimuleer en motiveer je kind om dingen zelf te doen
 5. Breng de juf of meester van je kind op de hoogte
 6. Neem met je kind de dag door
 7. Geef je kind wat meer tijd waar nodig
 8. Masseer je kind zodat hij rustig wordt
 9. De 3 R’s: reinheid, rust en regelmaat

Lees ook: Een hoogsensitief kind, wat kun je als ouder doen?

Items die je hoogsensitieve kind kunnen helpen

Er zijn allerlei producten die hoogsensitieve kinderen helpen om beter te begrijpen waarom ze snel overprikkeld zijn of om ze te helpen ontspannen: van boeken tot een rustgevende zoutlamp. Hier 9 handige items.

 1. De kleur van emoties

  de kleur van emoties
  Dit prachtige pop-upboek (geschikt voor kinderen vanaf ca. 4 jaar) helpt kinderen om hun emoties netjes te ordenen: elke emotie krijgt een eigen kleur en een eigen plekje. Een fijne gespreksstarter en een manier om gevoelens te kunnen benoemen en begrijpen. En een extra tip: deze emotieknuffeltjes brengen het boek nog meer tot leven!

 2. Gevoelensmeter

  Om aan het einde van de dag een negatieve emotionele uitbarsting te voorkomen, adviseert Steven Pont om elke middag of avond met je kind de dag door te nemen. Door te vragen naar de leuke en minder leuke dingen die zijn gebeurd en deze met je kind te bespreken, help je hem de dag verwerken.

  Advertentie

  Wil je hier een hulpmiddel bij, zoek dan eens ‘Gevoelensmeter kinderen’ op in Google en print er eentje uit. Een app als Daylio kan ook helpen om stemmingen te benoemen en bij te houden.

 3. De 3 R’s

  weekplanner kind
  Een hoogsensitief kind heeft behoefte aan structuur en ordening en heeft vaker moeite met veranderingen. Met een overzichtelijke weekplanner – zoals deze van Gezinnig – weet je kind precies waar hij aan toe is en wat er die dag of week staat te gebeuren. Bij de planner zitten 80 ronde magneetjes inbegrepen met symbolen per activiteit (overblijven, zwemles) en persoon (opa, oma of de oppas).

  Bekijk ook: 10x handige familieplanners – een musthave voor elke ouder

 4. Gevoelig egeltje

  het kleine egeltje

  Advertentie

  Er zijn heel veel kinderboeken over hoogsensitiviteit, zoals ‘Het kleine egeltje is hooggevoelig’, over egel Emèl. Kinderen ontdekken zo zelf wat hooggevoeligheid is en hoe waardevol het is om die eigenschap te hebben. Tip: Marit Goessens schreef ook de ‘Ontprikkelgids voor Kids‘, met 45 leuke en originele ‘ontprikkel-ideeën’.

 5. Maanlamp HEMA

  maanlamp

  Voor een hoogsensitief kind is het fijn om een rustige plek te hebben waar hij zich kan terugtrekken als het allemaal even te veel wordt, of waar hij ’s avonds rustig kan ‘ontprikkelen’ voordat hij gaat slapen. Een maanlamp met zacht licht en een droomachtige uitstraling zorgt dan voor een fijne sfeer. Een ander idee voor meer rust in de slaapkamer is een dimbare zoutlamp.

 6. Draakje vurig

  draakje vurig
  Draakje Vurig doet zijn naam eer aan, wanneer hij naar het eiland wil varen maar zijn plannetje na alle inspanningen dreigt te mislukken.. Het prentenboek kan kinderen helpen om zichzelf wat meer te accepteren en is herkenbaar voor alle enthousiaste, wilskrachtige en gevoelige heethoofdjes.

 7. Oren dicht

  gehoorbeschermer koptelefoon

  Met deze koptelefoon raakt je kind niet overprikkeld door achtergrondgeluiden en kan hij in alle rust doen wat hij moet doen. Deze kinderkoptelefoon is van Alecto en je bestelt ‘m hier in zes kleuren.

 8. Tangle

  tangle

  Als je kind de neiging heeft om altijd ergens aan te friemelen, is deze Tangle een goed idee. Ze zijn er in verschillende kleuren en helpen je kind om zich beter te kunnen concentreren.

 9. Smileys doen het woord

  Armband

  Deze emotiearmband heeft twee kanten: een groene kant met een blije smiley en een rode kant met een boze smiley. Zo kan een hooggevoelig kind non-verbaal aangeven hoe hij zich voelt en of hij behoefte heeft aan contact, of juist even niet.

Zelf meer lezen over het opvoeden van een hoogsensitief of temperamentvol kind:

Wil je altijd met korting shoppen? Vraag dan nu je Ouders van Nu Voordeelpas aan en profiteer het hele jaar van scherpe aanbiedingen.

Redactioneel – Offer- Boek ouderschap

Boek ouderschap

Alles over de ontwikkeling in de eerste 18 maanden
Shop nu