Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Educatief speelgoed per leeftijd

Met educatief speelgoed leert je kind spelenderwijs zijn fantasie, motoriek en ruimtelijk inzicht te gebruiken. Het is leerzaam, maar vooral leuk. Er is tegenwoordig heel wat speelgoed waar je kind ook nog iets van opsteekt.

Advertentie

Voordelen

Spelen is leren. Als kinderen jong zijn, zijn ze voortdurend nieuwe dingen aan het leren. Educatief speelgoed daagt je kind uit om van alles te onderzoeken. Dat is goed voor het intellectuele vermogen en stimuleert de creativiteit. Educatief speelgoed kan helpen bij:

  • Verbeteren van de ruimtelijke ontwikkeling
  • Ontwikkelen van cognitieve vaardigheden
  • Verbeteren van de grote motorische vaardigheden
  • Ontwikkelen van de fijne motoriek
  • Creativiteit stimuleren
  • Het ontwikkelen van probleemoplossende vaardigheden

Daarnaast leert je kind er veel nieuwe dingen van. Hij kan kennis opdoen over bijvoorbeeld taal, rekenen, muziek, de natuur en de wereld. Let bij het kopen van speelgoed op de leeftijdsindicatie op de verpakking. Hoewel dit niet alles zegt, ieder kind ontwikkelt zich op zijn eigen tempo.

Let op het keurmerk

Net als bij andere speeltjes voor je baby is het goed om bij educatief speelgoed op het CE-keurmerk te letten. Kijk ook altijd even naar de leeftijdsaanduiding en het stuk speelgoed zelf. Zitten er geen onderdelen los? Zeker bij kinderen tot 3 jaar is het zaak om daar op te letten: zij stoppen nog veel in hun mond.

Tegenwoordig wordt veel educatief speelgoed gemaakt dat op batterijen werkt. Op zich is daar niks mis mee. Let wel op de geluidssterkte. Speelgoed waarvan het volume op stil kan worden gezet, heeft de voorkeur (ook wel fijn voor je eigen oren). Laat je kind het speeltje niet tegen zijn oren houden als het geluid maakt.

Advertentie

Educatief babyspeelgoed

In de eerste twee levensjaren leren baby’s ontzettend veel. Dat doen ze door te spelen. Spelen helpt je baby bij het ontwikkelen van de fijne motoriek en de oog-handcoördinatie. Vanaf drie maanden gaat je baby naar speelgoed grijpen. Goed speelgoed is dan bijvoorbeeld een mobiel, muziekdoosje en stoffen ballen. Vanaf vier tot zes maanden is speelgoed met geluid geschikt, zoals een rammelaar. Je baby gaat steeds meer zelf ontdekken en onderzoeken.

3 style="text-align: left;">Educatief speelgoed 1 jaar

Vanaf zijn eerste verjaardag toont een kind steeds meer interesse in écht speelgoed. Goed educatief speelgoed voor kinderen van 1 jaar is gericht op de ontwikkeling van de motorische vaardigheden, de cognitieve vaardigheden en/of de sociale ontwikkeling. Denk bijvoorbeeld aan een blokkentoren, vormenstoof, speelmuziekinstrument, vingerverf, kleurpotloden en een loopfietsje of -auto.

Lees ook: Geschikt babyspeelgoed vanaf 1 jaar

Educatief speelgoed peuters

Peuters ontdekken de wereld om zich heen. Ze leren tellen, vormen herkennen, zelf liedjes zingen én ze kunnen nu veel beter rennen, klimmen en zelfs springen. Educatief speelgoed helpt je peuter bij het ontwikkelen van zijn interesses. Kijk daarom vooral naar wat hij leuk vindt om te doen.

Educatief speelgoed 2 jaar

Samen spelen lukt nog niet echt en ook delen is lastig voor een 2-jarige. Op deze leeftijd zijn ze door de ik-fase vooral bezig met hun eigen spel.

Bij educatief speelgoed voor kinderen van 2 jaar moet je denken aan dingen zoals bouwspeelgoed (DUPLO), (in)legpuzzels, een eenvoudig gezelschapsspelletje en speelgoed waarmee je een rollenspel kunt spelen, zoals een keukentje of winkeltje. Ook knutselspeelgoed, rijg- en steekspeelgoed is aan te raden, dit stimuleert de ontwikkeling van de fijne motoriek.

Lees ook: Geschikt speelgoed voor kinderen vanaf 2 jaar

Educatief speelgoed 3 jaar

De bekende ‘waarom’-fase breekt aan. Een 3-jarige is heel nieuwsgierig en heeft overal vragen over. Fijn detail: een peuter van 3 krijgt ook meer geduld en kan langer geconcentreerd met iets bezig zijn.

Goed voorbeelden van educatief speelgoed voor een 3-jarige zijn spelletjes die een kind voorbereiden op de basisschool, bijvoorbeeld Loco en Electro. Ook wordt het nu tijd voor een echt fietsje, mét of zonder zijwieltjes. Je kunt op deze leeftijd een tablet met leerzame spelletjes introduceren, en bouwmateriaal mag iets uitdagender zijn. Misschien is je kind wel toe aan Lego of Kapla?

Lees ook: Geschikt speelgoed voor kinderen vanaf 3 jaar

Educatief speelgoed kleuter

Op de basisschool leert je kind nu lezen, rekenen en schrijven. Educatief speelgoed kan helpen bij het ontwikkelen van die nieuwe vaardigheden.

Educatief speelgoed 4 jaar

Waar een peuter nog vooral imiteert, gebruikt een kleuter zijn fantasie om de wereld om zich heen beter te leren begrijpen. Hij doet rollenspellen zoals vadertje en moedertje. Fantasiespel is goed voor de verstandelijke ontwikkeling en het denkvermogen: een kleuter leert zo hoe anderen denken en doen, en kan daarmee ook eigen ervaringen verwerken. Verkleedkleren en speelgoed om rollenspellen mee te spelen, zoals een doktersset of winkeltje, zijn daarom vaak een groot succes.

Kleuters bouwen graag: hun fijne motoriek is inmiddels heel goed. Constructiespeelgoed zoals Lego, Kapla en magnetische bouwblokken zijn voor deze leeftijd heel geschikt. Ook kliederen met bijvoorbeeld zand en water vinden kleuters fijn. Hiermee prikkelen en ontwikkelen ze hun zintuigen bovendien.

Lees ook: Geschikt speelgoed voor kinderen vanaf 4 jaar

Redactioneel – Offer – Het leukste speelgoed voor kinderen!

Het leukste speelgoed voor kinderen!

Bekijk het aanbod