
Educatief speelgoed per leeftijd
Tijdens het spelen ontwikkelt je kind niet alleen zijn grove en fijne motoriek, maar ook zijn hersenen. Met educatief speelgoed kun je de nieuwsgierigheid van je kind extra stimuleren. Zo is spelen leuk én leerzaam voor je kind. Hier vind je educatief speelgoed per leeftijdscategorie.
Wat is educatief speelgoed?
Kleine kinderen leren voortdurend nieuwe dingen. Met educatief speelgoed leert je kind spelenderwijs nieuwe vaardigheden. Educatief speelgoed is én leuk voor het vermaak én je kind krijgt bijvoorbeeld iets mee over taal, rekenen en muziek.
Voordelen van educatief speelgoed
Met educatief speelgoed daag je je kind uit. Educatief speelgoed kan helpen bij:
- het verbeteren van de ruimtelijke oriëntatie
- het ontwikkelen van cognitieve vaardigheden
- het verbeteren van de fijne motoriek
- het verbeteren van de grove motoriek
- het stimuleren van creativiteit
- het vinden van oplossingen
Daarnaast leert je kind er veel nieuwe dingen van. Hij kan kennis opdoen over bijvoorbeeld taal, rekenen, muziek, de natuur en de wereld. Let bij het kopen van speelgoed op de leeftijdsindicatie op de verpakking. Hoewel dit niet alles zegt, ieder kind ontwikkelt zich op zijn eigen tempo.
Let op CE-keurmerk
Net als bij ander speelgoed is het goed om bij educatief speelgoed op het CE-keurmerk te letten. Kijk ook altijd even naar de leeftijdsaanduiding en het speelgoed zelf. Zitten er geen losse onderdelen bij? Zeker bij kinderen tot drie jaar is het belangrijk om daarop te letten. Zij stoppen nog veel in hun mond en kunnen stikken in kleine onderdelen of speelgoed dat losraakt.
Er is ook veel educatief speelgoed dat op batterijen werkt. Let daarbij op de geluidssterkte en kies het liefst speelgoed waarvan het volume op stil of zacht kan worden gezet. Laat je kind het speelgoed niet tegen zijn oren houden als het geluid maakt.
Lees ook: Veilig babyspeelgoed: waar moet je op letten?
Educatief babyspeelgoed 0 – 1 jaar
Je baby ontwikkelt zich in zijn eerste jaar razendsnel. Denk aan zijn motorische ontwikkeling, de sociaal-emotionele ontwikkeling en de taalontwikkeling. Dit gaat allemaal spelenderwijs: je baby is heel veel aan het ontdekken door te observeren en uit te proberen. Als je baby nog erg klein is, is een muziekdoosje of een bewegend speeltje of mobile die boven de box hangt erg interessant voor hem. Het prikkelt al zijn zintuigen. Als je baby tussen de drie en zes maanden is, kan hij zelf iets vastpakken. Geef hem eens een rammelaar en je zult zien dat hij begrijpt dat de rammelaar geluid maakt als hij ermee heen en weer schudt.
Baby’s van zes maanden en ouder vinden het leuk om naar zichzelf te kijken in de spiegel, te kruipen, zich op te trekken en dingen te pakken. Een speelkleed met speeltjes die je baby zelf kan pakken vindt hij prachtig. Ook speelgoed dat geluid maakt, vindt hij mooi. Merk maar eens hoe je baby geluid terug maakt door te brabbelen.
Voorbeelden van educatief speelgoed 0 – 1 jaar
- Een mobile voor boven de box
- Een rammelaar
- Bijtspeelgoed
- Een babyboekje (een voel- of knisperboekje)
- Een babygym
Lees meer: Spelontwikkeling van je baby
Educatief speelgoed 1 jaar
Je kind is inmiddels een dreumes en zijn grove en fijne motoriek worden steeds beter. Misschien probeert hij al wat voorwerpen op elkaar te stapelen. Dit kun je ook stimuleren door hem met stapelblokken of stapelbekers te laten spelen.
Sommige kinderen kunnen rond hun eerste verjaardag al lopen, maar misschien kruipt die van jou nog als een razende rond. Alledaagse voorwerpen in huis zijn niet meer veilig. Jouw tas met inhoud of de keukenla met pannen vindt je kind erg interessant. Zolang het veilig is, kan hij daar gerust mee spelen. Let erop dat voorwerpen niet scherp zijn of loszittende onderdelen bevatten.
Je hebt het ongetwijfeld vaker gehoord, maar je kunt niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen. Als je kind nog erg klein is (jonger dan één jaar), is het leuk om te beginnen met voel- en knisperboekjes, gemaakt van verschillende materialen en structuren. Is hij één jaar, probeer dan ook eens een prentenboek voor te lezen. Het is niet alleen gezellig om te doen, maar ook heel leerzaam. Zo is het goed voor de taalontwikkeling van je kind, want hij leert nieuwe woorden en hoe een zin is opgebouwd. Door met je kind over het verhaal te praten, wordt hij gestimuleerd om actief met taal aan de slag te gaan. Verder leert je kind zich te concentreren, goed te luisteren en het stimuleert zijn fantasie. Wat ook zo fijn is aan voorlezen: het geeft een gevoel van veiligheid. Je hebt op dat moment alleen oog voor je kind en het boek. Dat geeft je kind rust. Veel ouders lezen daarom voor het slapengaan nog even voor.
Lees meer: Babyboekjes: voorlezen aan je baby
Voorbeelden van educatief speelgoed 1 jaar
- Stapelblokken of stapelbekers
- Prentenboeken
- Vormensorteerder of blokkenstoof
- Loopwagen, duwstok of trekdier
- Inlegpuzzel met grote stukken
Educatief speelgoed 2 jaar
Je peuter ontdekt steeds meer van de wereld om zich heen. Hij leert tellen, kleuren herkennen en ordenen. Bijvoorbeeld door alle rode blokjes bij elkaar in een bak te doen, en alle blauwe bij de blauwe. Een peuter kan nog geen onderscheid maken tussen fantasie en werkelijkheid. Alles wat je kind niet snapt, verklaart hij door zijn fantasie te gebruiken. Misschien merk je ook dat hij tijdens het spelen niet alleen zichzelf centraal stelt. Het draait bij het spelen bijvoorbeeld helemaal om zijn pop of knuffel: die moet naar bed, in bad en eten als jullie aan tafel zitten.
Voorbeelden van educatief speelgoed 2 jaar
- (Vinger)verf, door verven en mengen leert je kind nieuwe kleuren ontdekken
- Grote kralen in verschillende vormen en formaten. Leuk om mee te tellen, rijgen en te sorteren
- Grote kleurpotloden of viltstiften en kleurboeken
- Een keukentje en bijbehorende spulletjes, zoals een pannetje, pollepel, groente en fruit, enzovoort
- Bouwspeelgoed, zoals Duplo.
Educatief speelgoed 3 jaar
Je peuter wordt zelfstandiger en steeds meer zelfbewust. Hij kan langer zelf spelen en helemaal opgaan in rollenspellen. Ook wordt hij steeds beter in plaatjes bij elkaar zoeken en patronen namaken. Memory en (plaatjes)domino zijn op deze leeftijd leuk om te doen. Ook kan hij steeds moeilijkere puzzels maken en leert hij wiskundige vormen kennen, zoals een cirkel, vierkant en driehoek.
De tekeningen van je peuter zie je langzamerhand steeds duidelijker worden. In plaats van krassen verschijnen er poppetjes op het papier. Dit noem je ook wel de koppoters: een cirkel met ogen, een mond en meteen daaronder de benen.
Lees meer: Wat kindertekeningen je kunnen vertellen.
Voorbeelden van educatief speelgoed 3 jaar
- Memory
- (Plaatjes)domino
- Puzzels
- Verkleedkleren, zodat je kind een rollenspel kan spelen
- Een poppenkast met handpoppen of vingerpoppetjes
Educatief speelgoed 4 jaar
Je kind is inmiddels een kleuter en gaat al naar de basisschool. In groep één leert hij spelenderwijs lezen, rekenen en schrijven. Educatief speelgoed kan helpen bij het ontwikkelen van deze nieuwe vaardigheden. Ook spelletjes waarbij iedere actie (bijvoorbeeld het indrukken van knopjes) een reactie oproept, vindt een kind van vier vaak geweldig. Groepsspellen voor maximaal vier personen zijn ook geschikt voor deze leeftijd.
Voorbeelden van educatief speelgoed 4 jaar
- Spelletjes, zoals Bunny Hop en Stef Stuntpiloot
- Kwartet of Uno
- Speelfiguren, zoals dinosaurussen
- Mini Loco
- PomPom woordenmaker of PomPom telboek
Educatief speelgoed 5 jaar
In de kleuterklas krijgt je kind al meer besef van tijd. Denk bijvoorbeeld aan de seizoenen, het verschil tussen dag en nacht en begrippen als gisteren, vandaag en morgen. Je kind leert de dagen van de week benoemen en soms zelfs de datum. Het echt leren klokkijken gebeurt pas in groep drie, maar in groep één en twee kan de juf wel zeggen dat je kind nog vijf minuten heeft om zijn werkje af te maken en dat ze daarna met z’n allen naar buiten gaan.
Je hebt ook educatieve tablets en boeken voor kinderen in elke leeftijdscategorie. Zo is er een activiteitenboek van Frozen waarmee je kind alles leert over bloemen, planten en voorwerpen. De vertelstem en de vrolijke stemmen van Anna en Olaf begeleiden je kind tijdens alle activiteiten.
Ook al is je kind nu al wat ouder, blijf hem vooral voorlezen. Dat bevordert zijn taalontwikkeling. Een kind met een uitgebreide woordenschat en een duidelijke manier van praten kan beter communiceren.
Voorbeelden van educatief speelgoed 5 jaar
- Een leerklok met tijd, datum en jaargetijden
- Educatieve tablets en boeken
- Voorleesboeken, zoals De Wereld van de Gorgels en Help! Een slang in de klas
- Freeks wilde avonturenboek dwars door de wildernis
- Bouwspeelgoed, zoals Lego City Brandweerkazerne of Lego Friends Mia’s Toverkunsten.
Lees meer: Welk speeltype is jouw kind?
Bronnen: Kindergarden, Kijk op Ontwikkeling