Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Educatief speelgoed per leeftijd

Met educatief speelgoed leert je kind spelenderwijs zijn fantasie, motoriek en ruimtelijk inzicht te gebruiken. Het is leerzaam, maar vooral ook leuk. Er is tegenwoordig hartstikke leuk speelgoed waar je kind ook nog iets van opsteekt.

Voordelen

Spelen is leren. Als kinderen jong zijn, zijn ze voortdurend nieuwe dingen aan het leren. Educatief speelgoed daagt je kind uit om van alles te onderzoeken. Dat is goed voor het intellectuele vermogen en stimuleert de creativiteit. Educatief speelgoed kan helpen bij:

Advertentie
  • Verbeteren van de ruimtelijke ontwikkeling
  • Ontwikkelen van cognitieve vaardigheden
  • Verbeteren van de grote motorische vaardigheden
  • Ontwikkelen van de fijne motoriek
  • Creativiteit stimuleren
  • Het ontwikkelen van probleemoplossende vaardigheden

Daarnaast leert je kind er veel nieuwe dingen van. Hij kan kennis opdoen over bijvoorbeeld taal, rekenen, muziek, de natuur en de wereld. Let bij het kopen van speelgoed op de leeftijdsindicatie op de verpakking. Hoewel dit niet alles zegt, ieder kind ontwikkelt zich op zijn eigen tempo.

Let op het keurmerk

Net als bij andere speeltjes voor je baby is het goed om bij educatief speelgoed op het CE-keurmerk te letten. Kijk ook altijd even naar de leeftijdsaanduiding en het stuk speelgoed zelf. Zitten er geen onderdelen los? Zeker bij kinderen tot 3 jaar is het zaak om daar op te letten: zij stoppen nog veel in hun mond.

Tegenwoordig wordt veel educatief speelgoed gemaakt dat op batterijen werkt. Op zich is daar niks mis mee. Let wel op de geluidssterkte. Speelgoed waarvan het volume op stil kan worden gezet, heeft de voorkeur (ook wel fijn voor je eigen oren). Laat je kind het speeltje niet tegen zijn oren houden als het geluid maakt.

Educatief speelgoed voor baby’s (0 -2 jaar)

In de eerste twee levensjaren leren baby’s ontzettend veel. Dat doen ze door te spelen. Spelen helpt je baby bij het ontwikkelen van de fijne motoriek en de oog-handcoördinatie. Vanaf drie maanden gaat je baby naar speelgoed grijpen. Goed speelgoed is dan bijvoorbeeld een mobiel, muziekdoosje en stoffen ballen. Vanaf vier tot zes maanden is speelgoed met geluid geschikt, zoals een rammelaar. Je baby gaat steeds meer zelf ontdekken en onderzoeken.

Educatief speelgoed voor peuters (2 -4 jaar)

Peuters ontdekken de wereld om zich heen. Ze leren tellen, vormen herkennen of torens bouwen. Op deze leeftijd zijn ze door de ik-fase bezig met hun eigen spel. Geschikte spelletjes zijn bijvoorbeeld lotto, plaatjesdomino en loco. Educatief speelgoed helpt je peuter bij het ontwikkelen van zijn interesses. Kijk daarom vooral naar wat hij leuk vindt om te doen.

Educatief speelgoed voor schoolkinderen (vanaf 4 jaar)

Voor deze leeftijd zijn spelletjes waarbij iedere actie (bijvoorbeeld het indrukken van knopjes) een reactie oproept leuk. Ook groepsspellen voor maximaal 4 personen zijn geschikt. Op de basisschool leert je kind nu lezen, rekenen en schrijven. Educatief speelgoed kan helpen bij het ontwikkelen van die nieuwe vaardigheden.