Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Hoeveel vlees heeft een kind dagelijks nodig?

Vlees bevat vitamines en mineralen die belangrijk zijn voor kinderen in de groei. Maar elke dag vlees eten is niet nodig en ook niet per definitie gezond. Welke belangrijke voedingsstoffen bevat vlees en welke hoeveelheid wordt aanbevolen? En wat kun je je kind geven als hij geen vlees eet?

In samenwerking met expert

Susanne Verzuu

Voedings- en lifestylecoach

Hoeveel vlees heeft een kind nodig?

Vlees bevat belangrijke vitamines, mineralen en voedingsstoffen zoals ijzer, zink, calcium, vitamine B1 en B12 en eiwitten. Die zijn voor je kind erg belangrijk: hij moet er genoeg van binnen krijgen voor zijn groei en ontwikkeling.

Advertentie

Wat je kind nodig heeft:

 • Eiwitten leveren aminozuren, dat zijn de bouwstenen van eiwit in onze lichaamscellen.
 • IJzer is een mineraal dat zorgt voor de aanmaak van hemoglobine: een onderdeel van de rode bloedcellen.
 • Vitamine B1 zorgt voor een goede verbranding van koolhydraten en een goede werking van het hart- en zenuwstelstel.
 • Vitamine B12 zorgt voor de aanmaak van rode bloedlichaampjes en een goede werking van het zenuwstelsel.

Vanaf welke leeftijd vlees en vis eten?

Als je kind zes maanden oud is, mag je vlees en vis bij zijn groentehap geven. Zo rond die leeftijd raakt de ijzervoorraad waar een baby mee geboren is op. Vanaf dat moment moet deze voorraad aangevuld worden met ijzerrijke voeding. 

Tip: dit is voeding waar veel ijzer in zit.

Geen rauw vlees

Geef baby’s, peuters en jonge kleuters geen rauw vlees, want hierin kunnen bacteriën (o.a. listeria) zitten waar hij ziek van kan worden. Kinderen zijn daar extra gevoelig voor. Vermijd dus ossenworst, filet américain en carpaccio.

Advertentie

Hoeveel vlees per dag?

Dit is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* voor vlees(waren), inclusief gevogelte zoals kip of kalkoenfilet.  

 • 1-8 jaar oud 50 gram (inclusief broodbeleg)
 • 9-14 jaar oud: 100 gram (inclusief broodbeleg)

Let op: kant-en-klare vleesproducten zijn vaak ruim 100-150 gram, die kun je dus het beste halveren voor je kind.

Als je kind vegetarisch eet, kun je deze hoeveelheden vlees vervangen voor vegetarische opties als peulvruchten, noten en ei. 

Vis is ook een gezonde optie. Vis bevat essentiële omega 3-vetzuren die belangrijk zijn voor de hersenontwikkeling van je kind. Deze vetzuren komen alleen in vis voor, daarom is het echt aan te raden je kind regelmatig vis te laten eten, bij de avondmaaltijd of op z’n boterham.

Advertentie

Tip: dit mag je peuter (nog) niet eten.

Variatie is gezond

Zoals eerder gezegd is elke dag vlees niet nodig en niet altijd gezond. Aangeraden wordt om te variëren tussen vlees, vis, gevogelte en vegetarische alternatieven. Dat is beter voor de gezondheid van je kind. Een mooi voorbeeld van een gevarieerd weekmenu, waarin vlees tijdens de hoofdmaaltijd wordt vervangen voor gelijkwaardig voedzame producten is:

 • 1x per week vis
 • 1 x per week peulvruchten
 • 1x per week noten
 • 1 x per week eieren
 • 1 x per week mager rundvlees
 • 2 x per week kip/kalkoen

Bekijk op de site of in de app van het Voedingscentrum voor meer voorbeelddagmenu’s, inclusief de hoeveelheden die worden aanbevolen voor de leeftijd van jouw kind.  

Check hier hoeveel groente en fruit een kind per dag nodig heeft.

Welk vlees voor mijn kind?

Onbewerkt mager vlees staat in de Schijf van Vijf en wordt door het Voedingscentrum geadviseerd. Bijvoorbeeld: kipfilet, kipdrumstick, mager gehakt en kalkoenfilet. Variëren is het allerbest. Kipfilet kan prima op brood, net als plakjes rauwkost, banaan, humus of vis. Allemaal lekker en gezond.

Onder bewerkt vlees worden alle vleessoorten verstaan die niet vers verkocht worden en door zouten, roken, drogen, inblikken of een ander proces bewerkt zijn met als doel de smaak te verbeteren en/of ze langer houdbaar te maken. Voorbeelden zijn: vleeswaren (broodbeleg), ham, salami, bacon, rookworst en knakworst. Deze bewerkte vleessoorten bevatten veel zout en (trans)vetten die beide nadelige gevolgen kunnen hebben voor de gezondheid van je kind.

Het wordt ook afgeraden om kinderen leverproducten als smeerworst of paté te geven. Het bevat namelijk veel zout, verzadigde (slechte) vetten en vitamine A. De dagelijkse aanbevolen dosis vitamine A voor een kind tot 2 jaar is 300 microgram per dag. De veilige bovengrens ligt op maximaal 800 microgram per dag. In één boterham met smeerworst zit al ongeveer 1200 microgram vitamine A, daarom kun je kinderen tot 4 jaar beter geen smeerworst of paté als beleg geven.

Het belangrijkste advies is en blijft variatie. Wissel vlees (bij voorkeur wit en onbewerkt) af met vis en vegetarische opties. 

Meer lezen: Dit is het beste broodbeleg voor je baby

Als je kind geen vlees eet

Het niet eten van vlees heeft ook voordelen; voor het milieu, maar ook voor de gezondheid. Rood en met name bewerkt vlees kan nadelig zijn voor de gezondheid van je kind. Veel en vaak rood en bewerkt vlees eten hangt bij volwassenen samen met een verhoogde kans op diabetes, beroertes en kanker. Gelukkig kan je kind prima gezond vleesloos eten zonder tekorten op te lopen.

Vegetarisch voedingspatroon:

Volwaardige vervanging van vlees is geen probleem als je kiest voor producten als ei, tempe, tofu, peulvruchten (bruine bonen, kikkererwten, linzen) of een vegetarisch product waaraan B1 en/of B12 is toegevoegd.

IJzer is een voedingsstof die je ook in groente kunt vinden, maar je lichaam neemt dit ijzer minder makkelijk op dan het ijzer uit dierlijke producten. Vitamine C bevordert de opname van ijzer uit voeding, dus wat fruit en/of groente bij een ontbijt of lunchmaaltijd is dan aan te raden. Maar dat geldt ook voor niet-vegetarische kinderen. Nog een tip: kies appelstroop met extra ijzer

Als je vleesvervangers koopt, let dan op of er eiwit, ijzer en B1 en/of B12 aan toe is gevoegd. En let op de hoeveelheid zout, die is soms onverwacht hoog bij vleesvervangers en dat kunnen nieren van jonge kinderen nog niet goed verwerken.

Meer weten? Zoveel zout mag je kind gemiddeld per dag.

Veganistisch voedingspatroon:

Als je ervoor kiest om je kind volledig veganistisch (zonder dierlijke producten) te voeden, neem dan contact op met een diëtist. De kans op tekorten (met vervelende gevolgen) is dan namelijk een stuk groter als je niet voldoende let op de juiste voeding. Met een diëtist samen kun je ervoor zorgen dat je kind toch alles binnenkrijgt wat het nodig heeft.

Lees hier meer tips als je kind vegetarisch wil eten.

Bronnen: Vlees, Gezondheidsnet, Voedingscentrum

Susanne Verzuu

Voedings- en lifestylecoach

Susanne wil als coach graag alle info, adviezen en nieuwe inzichten over voeding en gezondheid filteren. Dit doet ze door de wetenschap te vertalen naar hands-on tips en haalbare duurzame aanpassingen in leefstijl. In haar werk begeleidt ze zowel volwassenen als kinderen naar een gezonde(re) toekomst. Susanne heeft zelf twee dochters.

Contact
Website
Facebook
Instagram