Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Hoeveel vlees heeft een kind dagelijks nodig?

Vlees bevat vitamines, eiwitten en mineralen die belangrijk zijn voor kinderen in de groei. Maar elke dag vlees eten is niet nodig. Het is niet beter voor de gezondheid van je kind en ook niet goed voor het klimaat. Hoeveel vlees heeft je kind dan nodig? Welke voedingsstoffen zitten er in vlees en wat kun je je kind ter vervanging geven?

In samenwerking met expert

Susanne Verzuu

Voedings- en lifestylecoach

Hoeveel vlees heeft een kind nodig?

Vlees bevat belangrijke vitamines, mineralen en voedingsstoffen, zoals ijzer, zink, calcium, vitamine B1 en B12 en eiwitten. Daarvan moet je kind genoeg binnenkrijgen voor zijn groei en ontwikkeling.

Advertentie

Wat je kind nodig heeft:

 • Eiwitten zorgen voor de bouw van lichaamscellen.
 • IJzer is belangrijk voor het transport van zuurstof door het bloed.
 • Vitamine B1 zorgt voor een goede verbranding van koolhydraten en een goede werking van het hart- en zenuwstelstel.
 • Vitamine B12 zorgt voor de aanmaak van rode bloedlichamen en een goede werking van het zenuwstelsel.

Vanaf welke leeftijd vlees en vis eten?

Als je kind zes maanden oud is, mag je vlees en vis bij zijn groentehap geven. Zo rond die leeftijd raakt de ijzervoorraad waarmee een baby wordt geboren op. Deze voorraad moet dan worden aangevuld met ijzerrijke voeding. 

Tip: dit is voeding waar veel ijzer in zit

Geef kleine kinderen geen rauw vlees

Geef baby’s, peuters en jonge kleuters geen rauw vlees. Hierin kunnen bacteriën zitten (o.a. listeria) waar je kind ziek van kan worden. Kinderen zijn daar extra gevoelig voor. Vermijd dus ossenworst, filet américain en carpaccio.

Advertentie

Meer lezen: Dit is het beste broodbeleg voor je baby

Hoeveel vlees mag je kind per dag?

Dit is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid* voor vlees(waren), inclusief gevogelte zoals kip of kalkoenfilet:  

 • 1-8 jaar oud 50 gram (inclusief broodbeleg)
 • 9-14 jaar oud: 100 gram (inclusief broodbeleg)

Voor volwassenen is het advies om niet meer dan 500 gram vlees per week te eten, inclusief vleeswaren. Daarvan mag maximaal 300 gram rood vlees zijn. Dat is dus minder dan elke dag 100 gram. Vervang het vlees bij de hoofdmaaltijd daarom regelmatig door voedingsproducten met een vergelijkbare voedingswaarde en geef je kind niet elke dag vlees op brood. Let ook op bij kant-en-klare vleesproducten: die zijn vaak ruim 100-150 gram, dus die kun je het beste halveren voor je kind.

Je kunt de aanbevolen hoeveelheden vlees voor je kind vervangen door vegetarische opties als peulvruchten, noten en ei. Vis is ook een gezonde optie. Vis bevat essentiële omega 3-vetzuren, die belangrijk zijn voor de hersenontwikkeling van je kind. Deze vetzuren komen alleen in vis voor, daarom is het aan te raden om je kind één keer per week vis te laten eten, bij de avondmaaltijd of op z’n boterham.

Advertentie

Tip: dit mag je peuter (nog) niet eten

Variatie is gezond

Elke dag vlees eten is niet niet nodig. Aangeraden wordt om te variëren tussen vlees, vis en vegetarische alternatieven. Dat is beter voor de gezondheid van je kind. Hieronder vind je een voorbeeld van een gevarieerd weekmenu, met drie dagen vlees, een dag vis en de overige dagen een ander, gelijkwaardig voedzaam product bij de hoofdmaaltijd:

 • 1x per week vis
 • 1 x per week peulvruchten
 • 1x per week noten
 • 1 x per week eieren
 • 1 x per week mager rundvlees
 • 2 x per week kip/kalkoen

Uiteraard kun je meer dagen vleesloos eten, of zelfs helemaal vegetarisch. Kijk op de site of in de app van het Voedingscentrum voor meer voorbeelddagmenu’s, inclusief de hoeveelheden die worden aanbevolen voor de leeftijd van jouw kind.  

Check hier hoeveel groente en fruit een kind per dag nodig heeft.

Welk vlees voor mijn kind?

Onbewerkt mager vlees staat in de Schijf van Vijf en wordt door het Voedingscentrum geadviseerd. Bijvoorbeeld: kipfilet, kipdrumstick, mager gehakt en kalkoenfilet. Variëren is het allerbest. Kipfilet kan prima op brood, net als plakjes rauwkost, banaan, humus of vis. Allemaal lekker en gezond.

Bewerkt vlees zijn alle vleessoorten die niet vers worden verkocht, maar door zouten, roken, drogen, inblikken of een ander proces zijn bewerkt. Dit wordt gedaan om de smaak te verbeteren en/of ze langer houdbaar te maken. Voorbeelden zijn: vleeswaren (broodbeleg), ham, salami, bacon, rookworst en knakworst. Deze bewerkte vleessoorten bevatten veel zout en (trans)vetten, en deze beide ingrediënten zijn niet goed voor de gezondheid van je kind. Wees daar dus matig mee.

Verder wordt afgeraden om kinderen leverproducten als smeerworst of paté te geven. Daarin zit namelijk veel zout, verzadigde (slechte) vetten en vitamine A. De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine A voor een kind tot 2 jaar is 300 microgram, een kind tussen de 6 en 9 jaar mag 400 microgram per dag. De veilige bovengrens ligt op maximaal 800 microgram per dag. In één boterham met smeerworst zit al ongeveer 1200 microgram vitamine A, daarom kun je kinderen beter geen smeerworst of paté als beleg geven.

Nogmaals, het belangrijkste advies is variatie. Wissel vlees (bij voorkeur wit en onbewerkt) af met vis en vegetarische opties. 

Meer weten? Zoveel zout mag je kind gemiddeld per dag

Als je kind geen vlees eet

Wil je kind geen vlees eten, of ben je zelf vegetariër en geef je je kind liever ook geen vlees? Dat is voor zijn gezondheid geen enkel probleem. Een kind kan prima vleesloos eten zonder tekorten op te lopen. Het niet eten van vlees heeft ook voordelen; voor het milieu, maar ook voor de gezondheid. Dat vlees onmisbaar is voor de gezondheid van kinderen, is een achterhaald idee. Sterker nog: te veel rood en met name bewerkt vlees kan nadelig zijn voor de gezondheid, van zowel kinderen als volwassenen. Bij volwassenen is een verband aangetoond tussen het eten van te veel rood en bewerkt vlees en een verhoogd risico op diabetes type 2, een beroerte, damkanker en longkanker.

Vegetarisch eten met kinderen

Als je kind vegetarisch eet, zijn er allerlei gezonde opties ter vervanging van vlees: ei, peulvruchten (bruine bonen, kikkererwten, linzen), tempe, tofu, of een vegetarisch product waaraan B1 en/of B12 is toegevoegd. Zo krijgt hij de voedingsstoffen binnen die hij nodig heeft en die hij anders uit vlees zou halen. Wel zijn er wat dingen om even extra op te letten.

IJzer is een voedingsstof die je ook uit groente kunt halen, maar je lichaam neemt dit ijzer minder makkelijk op dan het ijzer uit dierlijke producten. Daar is iets aan te doen: vitamine C bevordert de opname van ijzer uit voeding. Geef je kind dus fruit en/of groente bij elke maaltijd, of hij nu vegetarisch eet of niet. Of geef je kind bij de lunch bijvoorbeeld wat rauwe worteltjes en een boterham met appelstroop met extra ijzer.

Als je vleesvervangers koopt, let dan op of er eiwit, ijzer en vitamine B1 en/of B12 aan is toegevoegd. En let op de hoeveelheid zout, die is soms onverwacht hoog bij vleesvervangers en dat kunnen de nieren van jonge kinderen nog niet goed verwerken.

Lees hier meer tips als je kind vegetarisch wil eten

Minder of geen vlees: beter voor het klimaat

Voor zijn gezondheid heeft je kind dus niet per se vlees nodig, maar misschien vindt hij het heel lekker. Dat is natuurlijk prima, als je de maximale hoeveelheden aanhoudt. Daarnaast kun je het klimaat in je achterhoofd houden. Matig zijn met vlees is beter voor het milieu. De vleesindustrie is erg belastend voor het klimaat. Er wordt veel water bij verbruikt en wereldwijd worden er in rap tempo bossen gekapt om plaats te maken voor landbouwgrond voor veevoer. Het transport van veevoer veroorzaakt vervolgens veel uitlaatgassen én de veeteelt is verantwoordelijk voor ruim 14 procent van de uitstoot van broeikasgassen. Ook komen schadelijke stoffen uit mest, zoals ammoniak en fosfaat, in de bodem en het grondwater terecht.

Om er een positieve draai aan te geven: met 100 gram minder vlees per week levert het voedingspatroon van een Nederlander al 5 tot 10% minder broeikasgassen op. Het verbouwen van peulvruchten is tien keer minder belastend voor het klimaat dan het houden van runderen. Nog een reden om regelmatig een kikkererwtenburger in plaats van een hamburger voor je kind te bakken.

Veganistisch eten met kinderen

Wil je je kind volledig veganistisch laten eten? Dat kan. Het is dan wel opletten dat hij alle voedingstoffen binnenkrijgt die hij nodig heeft voor een gezonde groei. De voedingsstoffen die belangrijk zijn voor de groei zitten namelijk vooral in vlees, vis, zuivel en ei. Dit zijn eiwitten, ijzer, vitamine B1, B2 en B12, calcium, jodium en vitamine D. Het is lastiger om deze voedingsstoffen uit plantaardige voeding te halen, en bij vitamine B12 is dit helemaal niet mogelijk. Om tekorten (met vervelende gevolgen) te voorkomen, is het dus belangrijk om te weten op welke manier hij deze voedingsstoffen voldoende binnenkrijgt. Het is aan te raden om je hierbij te laten adviseren door een diëtist.

Bronnen: Vlees, Gezondheidsnet, Voedingscentrum, Greenpeace

Susanne Verzuu

Voedings- en lifestylecoach

Susanne wil als coach graag alle info, adviezen en nieuwe inzichten over voeding en gezondheid filteren. Dit doet ze door de wetenschap te vertalen naar hands-on tips en haalbare duurzame aanpassingen in leefstijl.

In haar werk begeleidt ze zowel volwassenen als kinderen bij het vinden van een passende gezonde(re) leefstijl. Ter verdieping en verbreding van mijn vakgebied ben ik in opleiding tot toegepast psycholoog met een specialisatie in kinder- en jeugdpsychologie.

Lees meer over
Ouders van Nu product – Van baby tot peuter

Alles over de ontwikkeling in de eerste 18 maanden

€27,50
Bestel nu