Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Wat niemand je vertelt over ochtendmisselijkheid

Zwangerschapsmisselijkheid is een vervelende kwaal waar bijna iedere zwangere vrouw vroeg of laat last van krijgt. Maar waarom wordt het eigenlijk ochtendmisselijkheid genoemd, wat kun je er tegen doen en is het waar dat het wijst op het krijgen van een meisje? Hier acht feiten op een rij.

Advertentie
 1. De naam is misleidend

  Zwangerschapsmisselijkheid mag dan vaak ‘ochtendmisselijkheid’ genoemd worden, maar je kunt er (helaas) ook op andere momenten van de dag door worden overvallen. En de kans is groot dat het je een keer overkomt: zo’n 60 tot 80 procent van de zwangere vrouwen krijgt er last van. Meestal is het al snel weer over, maar 1 procent van alle zwangeren heeft er zoveel last van dat ze niet meer kan functioneren. Dat wordt ook wel hyperemesis gravidarum (HG) genoemd. Bekijk hier wat de oorzaak is voor extreme misselijkheid.

  Lees ook: Alles over zwangerschapsmisselijkheid

 2. Je kunt je misselijk en hongerig tegelijk voelen

  Ben je hartstikke misselijk, maar heb je tegelijkertijd honger? Sterker nog, verlangt je rammelende maag naar iets vets of zoets, ondanks het misselijke gevoel? Tja, een zwangerschap doet rare dingen met je. Drink voordat je de koelkast opentrekt in dat geval eerst wat pepermuntthee om je maag te kalmeren. Zo verklein je de kans dat je van eten nóg misselijker wordt.

 3. Het eten van kleurloos voedsel vol koolhydraten helpt

  Wetenschappelijk bewezen is het niet, maar er zijn vrouwen die zweren dat het eten van kleurloze koolhydraten-bommen helpt tegen zwangerschapsmisselijkheid. Denk: brood, naturel chips of patat. Gezond is anders, maar proberen kan geen kwaad. Maar probeer daarnaast dan ook wat gezonde dingen te blijven eten…

  Lees ook: Eten tijdens je zwangerschap, wat wel en wat niet?

  Advertentie
 4. Je kunt er 9 maanden last van hebben

  Hoewel ochtendmisselijkheid bij de meeste vrouwen vooral in het eerste trimester voorkomt, kan het ook gebeuren dat je er in het tweede of derde trimester, of zelfs je hele zwangerschap last van hebt. En dat is mooi pech, want zwangerschapsmisselijkheid kan ervoor zorgen dat je je flink beroerd voelt. Wij vroegen moeders naar hun tips en adviezen tegen deze vervelende kwaal. Doe er je voordeel mee!

 5. Al die vieze luchtjes: om te kotsen

  De lekkere parfum van een collega, maar ook de zweetvoeten van je partner of onfrisse mensen in de bus: als je zwanger bent, ruik je geurtjes die je eerder nauwelijks zijn opgevallen. Dit komt doordat je hormonen je reukvermogen op scherp zetten. Ook komen geuren op een andere manier binnen. Zo kan het gebeuren dat nota bene jij als koffieleut nu over je nek gaat bij het ruiken van koffie.

 6. Je partner kan er ook last van krijgen

  Nee, dit is geen grap. Tijdens je zwangerschap kan je partner ook last krijgen van bekende zwangerschapskwaaltjes zoals ochtendmisselijkheid. Dit staat bekend als het couvade-syndroom, ook wel ‘mannenkraambed’ of ‘sympathiezwangerschap’ genoemd. Een milde vorm van het couvade-syndroom komt regelmatig voor. Extreme vormen, waarbij de aanstaande vader langdurig en veel klachten heeft, (gelukkig!) maar zelden.

 7. Overgeven hoeft niet

  Hoe misselijk je ook kunt zijn tijdens de zwangerschap, dit betekent niet automatisch dat je regelmatig ‘boven de pot hangt’. Sommige vrouwen die last hebben van zwangerschapsmisselijkheid moeten inderdaad vaak braken. Andere vrouwen voelen zich rot, maar verder gebeurt er niets. Hoe dan ook, het is geen pretje. Kijk hier wat je tegen zwangerschapsmisselijkheid kunt doen.

  Advertentie
 8. Het zegt niks over het geslacht van je kind

  Er wordt weleens beweerd dat als je veel last van ochtendmisselijkheid hebt, je een meisje krijgt. Dit is een typisch bakerpraatje: in werkelijkheid is er geen enkel bewijs voor deze theorie. Toch een gokje wagen wat het geslacht van je baby wordt? Kijk dan eens naar deze bakerpraatjes.

Bron: BabyGaga – beeld: Shutterstock

Karin Broeren

Redactioneel – Offer – kindertablet

Kindertablet

Met ouderlijk toezicht
Bekijk hier