Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Babyvoeding uit een potje: is dat ongezond?

De een geeft ze dagelijks, de ander verfoeit ze. Hoe goed of slecht is babyvoeding uit een potje nu echt?

Babyvoeding uit een potje kan ontzettend handig zijn. Bijvoorbeeld als je zelf geen tijd hebt om te koken en je je kleine op deze manier snel een complete maaltijd voorzet. Maar geef een potje liever niet elke dag.

Advertentie

Gemak

Het grote voordeel van een potje is gemak. Zonder ingewikkelde toeren, extra boodschappen doen of recepten uitzoeken, heb je in een handomdraai een complete maaltijd paraat voor je kind. Ben je in het buitenland, dan hoef je je met een potje geen zorgen te maken over de voedselveiligheid. En als je de reclame mag geloven, is het ook nog eens dé manier om je dreumes voldoende groenten te laten eten. Potjes vanaf twaalf maanden bevatten gemiddeld namelijk zo’n 75 gram groente, terwijl de aanbevolen hoeveelheid 50 tot 100 gram is.

Nadelen

Maar het is niet alleen maar gejuich. Babymaaltijden uit potjes hebben vaak een zoete, afgevlakte smaak en dat is niet zo handig voor de smaakontwikkeling. Dat afgevlakte komt door het bereidingsproces, het zoete door de ingrediëntenkeuze: er worden vooral zoete groentes (wortel, pompoen) gebruikt of er wordt vruchtensapconcentraat toegevoegd. Ook zijn potjes niet per se handig voor de ontwikkeling van de mondmotoriek: de structuur van deze voeding is vaak wat gladder.

Lees ook: Zelf babyvoeding maken: groentehapjes en fruithapjes

Kies slim

Eet je kind regelmatig een potje, zorg dan vooral voor variatie om zo toch de eetontwikkeling te stimuleren. Je kunt variëren in de kleur van de groente, tussen pasta, rijst of aardappelen en tussen vlees, vis of vegetarisch. Door je niet strikt aan de leeftijdsgrenzen te houden, omzeil je die gladde structuur. Kijk vooral waar je kind aan toe is. En serveer als het even mogelijk is, ook regelmatig een zelfgekookte maaltijd. Zo maak je de overgang minder heftig voor als hij met de pot gaat mee-eten.

Onderzoek

Of potjes gezonder of juist ongezonder zijn, daar kunnen we geen onderbouwde uitspraken over doen. Er is geen onderzoek dat kijkt of kinderen die altijd potjes hebben gegeten anders eten of minder gezond zijn dan kinderen die nooit potjes hebben gegeten. Je kunt er vanuit gaan dat een potje de voedingsstoffen bevat die je kind nodig heeft en dat af en toe een potje dus prima kan. Maar het leren wennen aan jouw zelfgekookte pot, heeft een heleboel voordelen.