Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Kinderen spelen
door

Empathie-les op school: goed idee?

Uit onderzoek blijkt dat Denemarken één van de gelukkigste landen ter wereld is. Heeft het schoolvak empathie daar misschien iets mee te maken en zou dat ook iets zijn voor de Nederlandse scholen?

Advertentie

Wat is empathie?

Empathie is het vermogen om je te kunnen verplaatsen in een ander en de gevoelens en gedachten van de ander te begrijpen. Ook als je deze gevoelens zelf niet zou ervaren in deze situatie. Empathie is belangrijk bij de ontwikkeling van sociaal gedrag.

Lees meer: Onderzoek: jongste kind beïnvloedt hoe empathisch zijn grote broer of zus is

Empathie les

In Denemarken krijgen kinderen tussen de zes en zestien jaar wekelijks een uurtje les in empathie. Er wordt dan uitgebreid over persoonlijke problemen gesproken maar ook onderwerpen die juist in groepen voorkomen, zoals pesten, worden niet geschuwd. Om ervoor te zorgen dat alle kinderen zich op hun gemak voelen, wordt er in de klas een gezellige sfeer gecreëerd. Tijdens de lessen leren kinderen zich in de positie van een ander  in te leven. Ook leren ze dat hun eigen visie niet per se de juiste is.

Verschillende emoties

Door naar plaatjes te kijken waarop verschillende emoties te zien zijn, leren kinderen om gevoelens van anderen te lezen, te begrijpen en ernaar te luisteren. Je kunt hierbij denken aan afbeeldingen van angst, woede en blijdschap. Door het leren lezen van gezichtsuitdrukkingen, leren ze empathie te beoefenen. Deense ouders gaan hier thuis verder mee aan de slag. Op die manier leren kinderen om hun vriendjes, vriendinnetjes en familie steeds beter te begrijpen.

Advertentie

Wat denk jij, zouden Nederlandse kinderen ook kunnen profiteren van lessen in empathie?

Lees meer: 6x opvoedtips van Deense ouders

Bron: maisonslash.be – Beeld: Shutterstock 

Redactioneel – Offer – Eindelijk een goede nachtrust

Numsy

Eindelijk een goede nachtrust

White Noise producten
Bekijk hier