Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Slapen met een kussen: vanaf welke leeftijd is het veilig?

Een kussen in het ledikant of wiegje van je baby leggen is niet alleen onnodig, het is bovendien gevaarlijk. Maar vanaf welke leeftijd is het dan wel veilig voor een kind om met een kussen onder zijn hoofd in slaap te vallen?

Een eenduidig antwoord is er volgens Elizabeth Murray, een kinderarts van het Golisano Children’s Hospital in New York, niet te geven. ‘Het is pas veilig om een kussen bij een kind in bed te leggen als hij zelf echt goed kan bewegen. Dus: zitten, rollen en staan. Voor de meeste kinderen geldt dat ze dan minstens een jaar oud zijn’, zegt ze.

Advertentie

Lees ook: Dit zijn de beste babyfoons met camera van dit jaar

Het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid is nog wat voorzichtiger en adviseert een kussen niet te gebruiken vóór de leeftijd van 2 jaar. Die voorzichtigheid is niet voor niets. Volgens de American Academy of Pediatrics (AAP) sterven er in de Verenigde Staten jaarlijks zo’n 3.500 baby‘s door slaapgerelateerde oorzaken, zoals wiegendood of verstikking door het slapen op kussens of andere zachte oppervlakken. Meer lezen: Waarom mag een baby niet op z’n buik slapen?

Lees ook: Dit zijn de beste slaaptrainers voor kinderen van dit jaar

Kussen niet nodig

‘Bij jonge baby’s is het risico op verstikking ongelooflijk hoog’, zegt Dr. Murray. ‘Want zelfs als ze nog niet kunnen rollen, bewegen ze wel al tijdens het slapen.’ Kussens zijn altijd een gevaar voor baby’s, voegt ze eraan toe, dus ook in autostoeltjes, de box, de bank en campingbedjes. ‘Bovendien hebben baby’s geen kussens nodig, ze slapen comfortabel met alleen een deken of slaapzak.’ Dit komt omdat het hoofd van baby’s nog relatief groot is en het daardoor geen ondersteuning nodig heeft tijdens het slapen.

Meer lezen: Wanneer is je kind toe aan een groot bed?

Genoeg kracht

Zodra kinderen de kracht hebben om zelfstandig te kunnen zitten, staan ​​en lopen, zijn ze ook sterk genoeg om ook in hun slaap van positie te veranderen. Op dat moment zal de kans op verstikking flink afnemen. Omdat niet elk kind zich op dezelfde manier en in hetzelfde tempo ontwikkelt, zullen sommige kinderen dit misschien al kunnen als ze één jaar zijn. Andere kinderen bereiken dit punt eerder rond de leeftijd van twee jaar, maar er zijn ook peuters waarbij je beter nog langer kunt wachten voordat je een kussen in het bed legt. ‘Zolang een kind geen enkele interesse toont in slapen met een kussen, is er geen reden om er een in bed te leggen,’ stelt Dr. Murray. ‘Een kussen is er alleen voor comfort, nergens anders voor.’

Tip: met deze handige checklist weet je wat een veilige en gezonde plek is waar je kind voldoende rust krijgt.

Peuterkussen

Als je besluit een kussen in het bed van je kind te leggen, houd het eenvoudig, zegt Dr. Murray. Ze beveelt een peuterkussen aan in plaats van een model voor volwassenen. ‘Dit is vaak te dik en ongemakkelijk voor een klein hoofdje.’ Ook hoef je volgens haar niet op zoek te gaan naar kussens die speciaal bedoeld zijn voor buik- of zijslapers, omdat kinderen nog veel bewegen in hun slaap.

Wat betreft het materiaal is Murray minder uitgesproken. Als er geen allergieën zijn om rekening mee te houden, voldoet een kussen met een veer- of vezelvulling. Slaapconsulent Julie Kennedy is dan weer voorstander van een plat en stevig peuterkussen, bij voorkeur met een hypoallergene polyester- of natuurlijke vulling.

Wil je een kussen voor je kind kopen? Bij bol.com hebben ze diverse goede kinderkussens te koop.

Schoonmaken

Ook goed om te weten is dat je het kussen van je peuter vaker moeten wassen dan je eigen kussen. En dan vooral als het koud is en tijdens het griepseizoen, dus als je peuter vaker last heeft van snotneuzen. ‘Ook een extra kussensloop kan handig zijn,’ zegt Dr. Murray, ‘aangezien veel peuters kwijlen in hun slaap.’

Lees ook: Bedtijden voor kinderen, een handig slaapschema

Bron: Romper Beeld: Shutterstock