Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Onderzoek: slechts 20 procent van ouders leest regelmatig voor voor het slapengaan

Het ouderwetse verhaaltje voor het slapengaan lijkt een langzame dood te sterven. Nog maar 20 procent van de ouders zegt altijd een verhaaltje voor te lezen aan de kinderen voor het slapengaan, zo blijkt uit onderzoek.

Een kwart van de ouders geeft hun kinderen nu een telefoon of tablet om op te spelen voor het slapengaan, of laat ze in plaats daarvan tekenfilms kijken. Bijna zes op de tien ouders laat kinderen tv kijken om ze in slaap te laten vallen.

Advertentie

Lees ook: Dit zijn de beste slaaptrainers voor kinderen van dit jaar

Schuldig voelen

94 procent van de ouders denkt dat een verhaaltje voor het slapengaan belangrijk is om de creativiteit en leesvaardigheid van kinderen te bevorderen. Twee derde van de ouders zegt zich dan ook schuldig te voelen omdat ze hun kind geen verhaaltje voorlezen. Maar meer dan een kwart van de vaders en moeders zegt ook dat hun kinderen niet geïnteresseerd zijn in een verhaaltje.

Lees verder: Veel voorlezen vergroot de woordenschat enorm

Oorzaken

Waarom lezen we tegenwoordig dan zo weinig voor? Ongeveer 28 procent van de ondervraagde ouders zegt dat tot laat werken de oorzaak is van het feit dat ze hun kinderen niet voorlezen voor het slapengaan. Iets meer dan een derde geeft aan simpelweg ‘te moe’ te zijn.

Lees verder: Voorlezen aan je kind heeft ook een positief effect op jou

Verhalen worden gewaardeerd door kinderen

Tijdens het onderzoek van de hotelgroep Novotel werden 1000 ouders van kinderen van zes maanden tot tien jaar ondervraagd. ‘Door de veeleisende schema’s van ouders, worstelen ze vaak om de tijd te vinden voor verhaaltjes voor het slapengaan’, zegt James Wheatcroft van Novotel. ‘Maar ons onderzoek toont aan dat deze verhaaltjes worden gewaardeerd door kinderen, evenals door moeders en vaders. Of het nu gaat om draken of prinsessen, of herinneringen ophalen over een dag die je samen doorbrengt, verhalen brengen gezinnen samen en dat is belangrijk.’

Lees verder: Voorlezen aan je peuter

Bron: The Sun – beeld: Shutterstock