Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Toiletregels: zo leer je jouw kind netjes naar de wc gaan

Van altijd je handen wassen tot wc-papier netjes in de pot gooien: het zijn gewoontes die je jouw kind wilt bijbrengen. Maar in de kleuterklas gaat dat vaak nog niet goed. Wat kun je doen om jouw kind toiletregels te leren?

Advertentie

Het is beroerd gesteld met de toilethygiëne op Nederlandse basisscholen, bleek al uit recent onderzoek. Kinderen weten vaak niet hoe ze de wc netjes moeten achterlaten. Maar wie verantwoordelijk is voor het overbrengen van deze kennis, is onduidelijk. Een meerderheid van de ouders (58 procent) vindt dat er in het lesprogramma aandacht moet zijn voor toilet-etiquette. Maar leraren (60 procent) vinden juist dat het de verantwoordelijkheid ligt bij de ouders, zo blijkt uit onderzoek van hygiëne- en gezondheidsbedrijf Essity, uitgevoerd door Kantar.

Oefenen, oefenen, oefenen

Of er aandacht wordt besteed aan toilet-etiquette verschilt per school. In principe wordt verwacht dat je kind zelfstandig naar de wc kan zodra hij naar de basisschool gaat. Oefen daar van tevoren mee. De meeste kleuterleiders hebben geen tijd om elk kind daarin volledig te begeleiden.

Lees ook: 7x zindelijkheidsproblemen en oplossingen

Zelf billen afvegen

Zelf je billen afvegen, is best een uitdaging voor een kleuter. Hij is misschien bang dat hij het niet goed doet én motorisch is het ook nog lastig. Leer je kind hoeveel papier hij nodig heeft en hoe je het beste kunt vegen. Check na iedere veegbeurt zijn billen. Let er wel op dat je niet te veel druk legt op je kind, dat werkt alleen maar averechts. Volg hier een stappenplan om jouw kind te leren om zijn billen af te vegen.

Hygiëne: handen wassen na het plassen

Hygiëne is echt belangrijk. Het blijft belangrijk en: vroeg geleerd is oud gedaan. Probeer van jongs af aan de handen van je kind te wassen. Zo leert hij dat het er gewoon bij hoort, ook al vindt hij dit niet leuk. Blijft hij tegenwerken of wil je het handen wassen gewoon wat leuker maken voor je kind? Hang dan een schone-handen-poster op in de wc. Print ‘m hier uit.

Advertentie

Maak een routine

Op de bril zitten, afvegen, papier in de wc, doortrekken, handen wassen en afdrogen. Het is voor je kind handig om een routine te hebben. Zo is de kans minder groot dat hij een stap overslaat. Hier kun je ook een stappenplan met afbeeldingen voor maken en ophangen in de wc.

Lees ook: Zindelijkheidstraining in 5 stappen

Doe een check

Als je genoeg hebt geoefend met je kind, kun je hem prima zelf naar de wc laten gaan. Check daarna of alles goed is gegaan. Zo niet, spreek je kind daar dan op aan. Doe dit wel op een positieve manier. Door boos of teleurgesteld te reageren, zal je kind alleen maar ontmoedigd raken.

Gelukt? Geef een complimentje (en een sticker)

Als je kind de wc netjes heeft achtergelaten, beloon hem dan met complimenten. Je kunt ook een beloningssysteem hanteren waarbij jouw kind een sticker mag plakken als het doel is bereikt.

Tip: zo werkt een beloningssysteem het beste.

Advertentie

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bron: Metronieuws.nl – Beeld: Shutterstock