Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Moeder is baby aan het voorlezen
door

Nationale Voorleesdagen 2023: dit is de top 10 nieuwe prentenboeken

Voorlezen heeft veel voordelen, zoals het vergroten van de woordenschat en een goede ouder-kindrelatie. Kan jouw boekenkast wel wat inspiratie gebruiken? Ga dan voor deze Prentenboek Top 10 van De Nationale Voorleesdagen 2023.

Advertentie

Nationale Voorleesdagen 2023: 25 januari t/m 4 februari

De laatste week van januari ga je het weer merken op de crèche en de basisschool: extra veel aandacht voor voorlezen. Op woensdag 25 januari is Het Nationale Voorleesontbijt, waarmee de twintigste editie van De Nationale Voorleesdagen ingeluid wordt. In het hele land lezen bekende en onbekende Nederlanders voor in de kinderopvang, op scholen en in bibliotheken en boekhandels. Ook als ouder, opa of oma mag je meedoen: op veel crèches kun je langskomen om voor te lezen.

Het doel van de campagne is het stimuleren van voorlezen aan kinderen (0-6 jaar) die zelf nog niet kunnen lezen of net hebben leren lezen. De prentenboeken top tien is samengesteld door een comité van bibliothecarissen, boekhandelaren en leerkrachten voor De Nationale Voorleesdagen 2023.

 1. Maximiliaan Modderman geeft een feestje

  maximiliaan modderman geeft een feestje

  Op nummer 1 staat het Prentenboek van het Jaar 2023: Maximiliaan Modderman geeft een feestje. In dit verhaal is de vrolijke Maximiliaan alleen thuis en organiseert hij een feest voor zijn speelgoedbeesten. Dat kan niet anders dan een wild en vies feest worden. Maar… hoe zullen mama en papa straks reageren? Een heerlijk herkenbaar verhaal voor jonge kinderen die er óók wel eens een smeerboel van maken.

  Geschreven door Joukje Akveld en geïllustreerd door Jan Jutte

  Advertentie
 2. BORA Kiekeboe!
  bora kiekeboe

  BORA Kiekeboe! is een kartonboekje waarmee je samen met je kind op zoek kunt gaan naar Hondje. Hondje houdt namelijk van verstoppertje spelen. Maar hij speelt het wel erg goed, want zijn dierenvrienden kunnen hem nergens meer vinden! Help jij mee zoeken?

  Geschreven en geïllustreerd door Deborah van de Leijgraaf

 3. Brave hond! Stoute kat
  brave hond stoute kat

  In Brave hond! Stoute kat! vind je 32 kinderversjes over de verschillende karakters van dieren. Denk aan de geduldige spin, de lenige tuimelaar en de mier die het altijd druk heeft. Mies van Hout verzorgt de kleurrijke portretten en Bette Westera diept de karakters verder uit in versvorm.

  Geschreven door Bette Westera en geïllustreerd door Mies van Hout

  Lees ook: 7x de voordelen van voorlezen aan je baby

 4. De bijzondere beer
  bijzondere beer

  Dit boek gaat over een wel heel bijzondere knuffelbeer: wanneer hij gemaakt wordt in de fabriek krijgt hij geen armpjes. De arme beer belandt in de vuilcontainer, maar gaat op avontuur. Hij klimt eruit en gaat op zoek naar iemand die hem tóch als knuffel wil.

  Advertentie

  Geschreven door Tjibbe Veldkamp en geïllustreerd door Marijke ten Cate

 5. De eend die niet van water hield
  de eend die niet van water hield

  Een lief verhaal over vriendschap, die mogelijk is in allerlei vormen en maten. Eend en Kikker worden dikke vrienden, ook al lijken ze helemaal niet op elkaar. Eend is namelijk anders dan andere eenden: hij houdt helemaal niet van water. Kikker is er juist dol op. Het boek leert je kind waarom het oké is om anders te zijn.

  Geschreven door Steve Small en vertaald door Joukje Akveld

 6. Een zee van liefde
  een zee van liefde

  Pinguïn is op weg naar zijn vriend Beer en heeft hem iets heel belangrijks te vertellen. Een groot geheim. Dit mooi vormgegeven boek over de liefde is gemaakt voor kinderen én voor iedereen van wie je houdt.

  Geschreven en geïllustreerd door Pieter Gaudesaboos

 7. Ik ben Pippi niet!
  ik ben pippi niet

  Meisje de Geit is er trots op is hoe uniek en bijzonder ze is. Er is niemand zoals zij! Maar wat moet je doen als je als trotse geit opeens overal sproeten krijgt en een stel knaloranje stijve vlechten? En iedereen begint je Pippi te noemen?

  Geschreven en geïllustreerd door Yvonne Jagtenberg

  Ook interessant: Voorlezen aan je kind heeft ook een positief effect op jou

 8. Kom, we gaan een boek lezen
  kom we gaan een boek lezen

  Soms is het niet zo ingewikkeld: dit boek gaat over het voorlezen van een boek. Het kind wil een boek lezen met al haar (dieren)vriendjes. De hamster kan niet wachten en roept de rest erbij. Nét als ze denken dat ze kunnen beginnen, zien ze dat de ooievaar er nog niet is! En het past ook allemaal niet op de bank… Zou dat wel goed gaan?

  Geschreven en geïllustreerd door Susanne Strasser, vertaald door Berd Ruttenberg

 9. Nee! zei Konijn
  nee zei konijn

  Zit jouw peuter in de ‘nee’-fase? Dan kan hij zich waarschijnlijk helemaal identificeren met Konijn, die heel goed weet wat hij wil en vooral níét wil. Zijn antwoord is steeds hetzelfde: ‘NEE!’. Tot mama een voorstel doet waar zelfs Konijn geen NEE! op kan zeggen…

  Geschreven en geïllustreerd door Marjoke Henrichs

  Bekijk ook: Peuterpuberteit, over eigenwijs zijn en nee zeggen

 10. Wat zegt de kleine krokodil op de crèche?
  wat zegt de kleine krokodil op de creche

  Dit boek gaat over een kleine krokodil die voor het eerst naar de crèche gaat. Dat is best spannend. Gelukkig wordt het een leuke dag, vol vertrouwde én nieuwe geluiden.

  Geschreven en geïllustreerd door Eva Montanari

Lees ook: De beste boeken per leeftijdscategorie

Bron: Stichting CPNB

Redactioneel – Offer – Ga voor comfort met Stokke

Prénatal

Ga voor comfort met Stokke

Bekijk alle kinderstoelen