Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
door

Zwanger? Dit wil je baby je vertellen met zijn bewegingen

Koppeltje duikelen of wilde kickboksbewegingen: ben je in het tweede of derde trimester van de zwangerschap beland, dan lijkt het soms wel of je baarmoeder een sportschool is. Maar wat wil je baby je eigenlijk duidelijk maken met zijn bewegingen? We hebben er zeven voor je ‘vertaald’.

 1. Schoppen: ‘Ik heb honger’

  Grote kans dat je je baby regelmatig voelt schoppen in je buik. Dit kan verschillende redenen hebben. Het kan zijn dat je al een tijdje niets hebt gegeten, en hij trek heeft. Het kan ook zijn dat je baby niet lekker ligt en wil dat je van positie verandert. Meestal stopt de kleine voetballer dan ook met schoppen als je iets hebt gegeten of anders bent gaan zitten.

 2. Stompen: ‘Ik ben wakker!’

  Vanaf de zestiende week zal je baby zo af en toe een stomp uitdelen in de buik. Zo oefent hij zijn armen en verkent hij zijn omgeving. Het kan ook zijn dat je baby door te stompen, je duidelijk wilt maken dat hij wakker is. En dan het liefst als jij nét lekker even bent gaan liggen na een drukke dag. Dit doet de baby allemaal in je buik.

 3. Gekriebel: ‘Hik!’

  Voel je met gelijke tussenpozen steeds een soort gekriebel in je buik? Grote kans dat je kind de hik heeft. Dat is heel normaal, maar kan wel een beetje vreemd aanvoelen. Geen reden om je zorgen te maken, net als de gewone hik houdt ook die van je baby vanzelf weer op.

 4. Plotselinge bewegingen: ‘Ik ben geschrokken’

  Begint de baby in je buik uit het niets druk te bewegen, dan kan het zijn dat hij ergens van geschrokken is. Een wilde beweging van jou, een hard geluid. Blijft je baby onrustig, dan kun je hem kalmeren door een warm bad te nemen, even een wandelingetje te maken of rustig over je buik te aaien. Zo maak je contact met de baby in je buik.

De baby voelen bewegen in je buik
 1. Trillingen: ‘Koud!’

  Soms voel je de baby een soort trilbewegingen maken in de baarmoeder. Goed nieuws, het is waarschijnlijk een teken dat het zenuwstelsel van je kind zich goed ontwikkelt. Het kan ook zijn, dat je kind de navelstreng probeert te verplaatsen. Heb je net iets kouds gedronken? Dan kan het ook best een rilling zijn omdat je baby het koud heeft gekregen.

 2. Draaien: ‘Ik lig niet lekker’

  De laatste maanden van de zwangerschap heeft je baby niet zoveel ruimte meer. Vandaar dat hij af en toe een tijdje moet draaien en rollen om zich in een lekkere houding te wurmen. Soms kun je je buik van buiten zelfs helemaal zien bewegen.

 3. Druk zetten: ‘Ik kom eraan’

  Ben je bijna uitgerekend en voel je druk op je lage buikspieren of rond je ribben, dan kan dat een teken van de baby zijn dat hij of zij er klaar voor is om ter wereld te komen. Als de baby flink groot is, en misschien al helemaal ingedaald, dan heeft hij nog maar weinig ruimte. Dat kan ervoor zorgen dat hij druk geeft op jouw organen en spieren. Dat kan behoorlijk ongemakkelijk zijn. Probeer wat van houding te wisselen of beweeg wat als je hier last van hebt. Het goede nieuws: het duurt nu niet lang meer.

Bron: Babygaga