reisziekte - wagenziekte

Misselijk op de achterbank: tips tegen reisziekte

Misselijk op de achterbank of met een groen gezicht op een deinende boot: reisziekte is geen pretje. Hoe komt het, groeit je kind er weer overheen de hamvraag: wat kun je doen als je kind last heeft van wagenziekte?

Wat is reisziekte?

Reisziekte is een verzamelnaam voor wagenziekte, zeeziekte en luchtziekte. Je kind kan dus reisziek worden als hij in de auto zit, de bus, de trein of tram, het vliegtuig of de boot. Maar ook een draaimolen of een achtbaan kunnen hem reisziek maken.

Advertentie

Waardoor ontstaat reisziekte?

Je hersenen regelen je evenwicht en hebben daarvoor informatie nodig van de ogen, de spieren en de evenwichtsorganen. Als deze informatie niet overeenkomt, kan je lichaam behoorlijk van slag raken: je wordt ziek. Reisziekte kan erger worden als je de horizon niet ziet (bijvoorbeeld in een vliegtuig of achterin de auto). Vaak geldt dat hoe heftiger de bewegingen zijn, hoe zieker je kind wordt.

Symptomen reisziekte

Hoewel reisziekte niet ernstig is en ook gewoon weer overgaat, kunnen kleine kinderen er flink beroerd van zijn. Vooral kinderen tussen de twee en tien jaar kunnen er last van hebben, hun evenwichtsorgaan is namelijk nog niet goed ontwikkeld. Baby’s zijn minder gevoelig voor reisziekte, omdat zij nog niet alles kunnen registreren. Een kleine geruststelling: als je kind ouder wordt neemt wagenziekte vaak vanzelf weer af. Dit zijn de symptomen:

 • Gapen is vaak een van de eerste symptomen
 • Misselijkheid
 • Overgeven
 • Hoofdpijn
 • Duizeligheid
 • Moeheid

Wat kun je doen bij wagenziekte?

Onderstaande tips kunnen helpen om wagenziekte te voorkomen of in elk geval iets te verminderen.

 1. Afleiden

  Als je kind nog klein is, mag je hem nog niet voorin zetten. Wat je wel kunt doen is hem afleiden: samen liedjes zingen, koeien in de weilanden langs de weg tellen, of ‘ik zie ik zie wat jij niet ziet’ spelen. Laat je kind liever niet lezen: grote kans dat de symptomen alleen maar erger worden.

 2. Een stabiele plek

  Probeer tijdens de reis een plek te vinden die zo stabiel mogelijk is. In een vliegtuig is dat een zitplaats ter hoogte van de vleugels, op een boot kun je het beste op het midden van het schip zitten en in de auto of bus helemaal voorin.

 3. Kijk naar de horizon

  Naar het voorbijflitsende landschap kijken door het raam wordt ook niet aangeraden. Laat je kind zo goed mogelijk vooruitkijken, naar de horizon of naar de weg. Reisziekte is erger als je de horizon niet kunt zien.

 4. Opknappen van frisse lucht

  Vieze luchtjes, zoals sigarettenrook, vette etenslucht of benzinegeur helpen niet bepaald als je misselijk bent. Probeer je kind daarom zoveel mogelijk in de frisse buitenlucht te laten zijn. Bijvoorbeeld door aan boord van een schip op het dek te gaan staan en in de auto een raam een stukje open te zetten.

 5. Liever niet te veel eten

  Waarschijnlijk overbodig te melden, maar laat je kind niet te veel eten en drinken als er een grote kans op reisziekte bestaat. Geef liever steeds kleine hoeveelheden, zoals af en toe een droge cracker of een beschuitje.

 6. ’s Nachts rijden kan helpen

  Je moet er als ouder natuurlijk wel tegen kunnen, maar het scheelt als je ’s avonds of ’s nachts gaat rijden. De temperatuur is dan lager en de kans is groter dat je kind in slaap valt. Bovendien heb je ’s nachts geen last van files, waardoor je in een gelijkmatig tempo door kunt blijven rijden.

 7. Rustig ademen

  Laat je kind rustig ademen als hij wagenziekte voelt opkomen en zorg tijdens de autorit voor ontspanning. Stress bevordert wagenziekte.

 8. Houd jouw rijstijl in de gaten

  Rijd zo rustig mogelijk, zonder abrupt af te remmen of op te trekken. Heb je de keuze tussen een leuk pittoresk hobbelwegje met veel bochten of een strakke, gladde snelweg, kies dan de laatste optie (dat voorkomt dat je later de achterbank moet schoonboenen). En houd wat vaker een tussenstop om een frisse neus te halen.

Medicijnen

Als voorzorgsmaatregelen niet helpen, kan je je kind een medicijn tegen reisziekte geven. De medicijnen verschillen van elkaar in werkingsduur en het verschilt ook per middel vanaf welke leeftijd het gebruikt mag worden. Belangrijk bij het gebruik van middelen tegen reisziekte is dat ze ruim voor vertrek worden ingenomen. Alleen dan helpen ze reisziekte te voorkomen. Lees dus altijd de bijsluiter goed door of vraag om advies bij de apotheek.

Bij de apotheek en drogist zijn de volgende middelen verkrijgbaar:

 • Acupressuurbandje: dit is een elastische polsband met een plastic knopje dat een constante druk geeft aan de binnenkant van de pols. Dit voorkomt of vermindert het misselijke gevoel.
 • Antihistaminica: dit zijn medicijnen die werken tegen allergieën, maar ze worden ook gebruikt tegen reisziekte. Voorbeelden zijn cinnarizine, cyclizine en meclozine.
 • Pleisters tegen reisziekte bevatten scopolamine, een stofje die symptomen van reisziekte kan voorkomen.
Spuugzakjes

Er zijn speciale spuugzakjes. Deze zijn voorzien van een geurabsorptiematje dat het braaksel in een vaste gel omzet en de geur neutraliseert. Fijn als je op reis bent!

tip

Gamen bij wagenziekte

Een nieuwe tactiek* die lijkt te werken als je kind last heeft van wagenziekte: gamen. Herman Kingma, hoogleraar evenwichtskunde, legt in het Algemeen Dagblad uit: ‘In lezen, een filmpje kijken of gamen kan je volledig opgaan. Maar het verschil is dat een boek en film je minder afleiden dan een interactief computerspel. Je bent dan passiever en kijkt alleen maar. De bewegende letters vallen meer op en je blijft je bewust van de bewegingen die de auto maakt. Bij een computerspel ben je met verschillende spelniveaus bezig. De hersenen zullen storende prikkels wegdrukken.’

*Bron: AD