Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Verkoudheid bij kinderen: wat kun je doen?

Een snotneus, tranende ogen en keelpijn… oftewel: je kind is snotverkouden. Wat is een verkoudheid en hoe kom je eraan?

Griep of verkoudheid kind?

Een verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies in de neus-/keelholte. Ook kan het slijmvlies in de bijholten ontstoken zijn. Vaak wordt verkoudheid verward met de griep, maar ‘echte’ griep is iets anders.

Advertentie

Symptomen verkoudheid kind

Het slijmvlies produceert altijd een beetje vocht en slijm, maar als het ontstoken is, zwelt het slijmvlies op en produceert het extra slijm. Dit zorgt voor de bekende loopneus. Andere klachten bij een verkoudheid zijn:

Virus

Omdat er veel verschillende verkoudheidsvirussen zijn, kan je kind alweer met een ander virus besmet zijn voordat hij de een eerdere verkoudheid achter de rug heeft. Zo bouwt een kind tegen elk virus weerstand op, maar omdat er zoveel virussen zijn waarvoor hij nog niet immuun is, kan hij toch steeds weer opnieuw verkouden worden.

Bij kinderen gaan verkoudheidsklachten soms gepaard met koorts of verhoging (tot 38,5 graden). Volwassenen krijgen bijna nooit koorts bij een verkoudheid. Meestal gaat een verkoudheid na één tot drie weken vanzelf weer over. Bij kleine kinderen kan dat wat langer duren.

Lees ook: Zo werkt het afweersysteem van je kind

Besmetting

Verkoudheid wordt door een virus veroorzaakt en is zeer besmettelijk. Het verkoudheidsvirus verspreidt zich makkelijk van de ene mens op de andere. Dicht bij elkaar praten, hoesten of elkaar een hand of zoen geven, kan al voor besmetting zorgen. Kans op besmetting heb je dus eerder in ruimtes waar mensen dicht bij elkaar zitten en waar slecht geventileerd wordt.

Vooral kleine kinderen zijn vaak verkouden. Ze vegen hun vieze neus af met hun handen en besmetten zo makkelijk anderen. De meeste kinderen zijn dan ook zes tot tien keer per jaar verkouden. Kinderen die naar een kinderdagverblijf of peuterspeelzaal gaan, zijn extra vatbaar. Zij komen veel in contact met andere kinderen en worden dus sneller aangestoken. Pas als je kind een jaar of zes is, heeft hij zoveel weerstand opgebouwd dat hij niet meer vatbaar is voor elk verkoudheidsvirus.

Dit zijn de regels: wanneer mag een ziek kind niet naar de kinderopvang?

Verkoudheid kind: gevaarlijk?

Verkoudheid kan geen kwaad. Verkouden kinderen mogen gewoon naar buiten en je hoeft ze niet extra warm aan te kleden.

Verkoudheid kind: wat kun je doen?

  • Medicijnen zijn niet nodig, een verkoudheid geneest vanzelf. Wel kan stomen boven een kom heet water (maximaal 60 graden) soms verlichting brengen bij een verstopte neus. Jonge kinderen mogen niet stomen, omdat zij extra risico lopen op verbranding. Stomen kan ook prima in de badkamer of douche door de warmwaterkraan open te draaien en de stoom die in de ruimte ontstaat voorzichtig in te ademen. Belangrijk: stop meteen met stomen als je merkt dat je kind het er benauwd van krijgt.
  • Wat ook kan helpen bij neusverkoudheid, is een zoutoplossing voor de neus. Die kun je kant-en-klaar kopen (druppels of spray) bij de drogist of apotheek. Lees altijd goed de gebruiksaanwijzing, daarin staat duidelijk aangegeven voor welke leeftijd het middel geschikt is.

Verkoudheid kind voorkomen

Een verkoudheid kun je moeilijk vermijden. Wel kun je voorzorgsmaatregelen treffen. Het verkoudheidsvirus wordt verspreid door besmette speekseldruppeltjes die door hoesten, proesten en niezen in de lucht komen. De beste voorzorgsmaatregelen hebben te maken met een goede hygiëne. Was regelmatig de handen, nies en hoest in de elleboog, gooi gebruikte zakdoeken weg en maak voorwerpen en oppervlakken goed schoon.

Tip: Dit zijn superfoods voor je kind

Wanneer de huisarts bellen?

Voor een normale verkoudheid hoef je de huisarts niet te bellen. In de volgende gevallen neem je wel contact op:

  • als je baby jonger dan drie maanden is en koorts heeft.
  • als je kind minder dan de helft drinkt dan normaal.
  • als de koorts langer dan drie dagen duurt of bij koorts die terugkomt na een paar dagen koortsvrij te zijn geweest.
  • als je kind benauwd of suf is.
  • als je twijfelt of vragen hebt rondom de verkoudheid van je kind.

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bronnen: Thuisarts.nl, Apotheek.nl

Kimberley de Wit

Huisarts

Kimberley de Wit is werkzaam als huisarts in Haarlem en zelf moeder van twee jonge kinderen. Zij behandelt dagelijks zowel de psychische als lichamelijke klachten van ouderen, volwassenen en kinderen. Een goede informatievoorziening op internet vindt zij belangrijk, om deze reden heeft zij zich aangesloten bij Ouders van Nu als expert.