Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Verkoudheid bij kinderen

Een snotneus, tranende ogen en keelpijn… oftewel: je kind is snotverkouden. Wat is een verkoudheid en hoe kom je eraan?

Griep of verkoudheid?

Een verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies in de neus-/keelholte. Ook kan het slijmvlies in de kaakholten ontstoken zijn. Vaak wordt verkoudheid verward met de griep, maar ‘echte’ griep is iets anders.

Advertentie

Symptomen verkoudheid

Het slijmvlies produceert altijd een beetje vocht en slijm, maar als het ontstoken is, zwelt het slijmvlies op en produceert het extra slijm. Dit zorgt voor de bekende ‘loopneus’. Andere klachten bij een verkoudheid zijn:

Virus

Later kan je kind nog een bacteriële infectie krijgen, waardoor zijn snot groen/geel wordt. Omdat er veel verschillende verkoudheidsvirussen zijn, kan je kind alweer met een ander virus besmet zijn voordat hij de een eerdere verkoudheid achter de rug heeft. Zo bouwt een kind tegen elk virus weerstand op, maar omdat er zoveel virussen zijn waarvoor hij nog niet immuun is, kan hij toch steeds weer opnieuw verkouden worden.

Bij kinderen gaan verkoudheidsklachten soms gepaard met koorts of verhoging (tot 38,5 graden). Volwassen krijgen bijna nooit koorts bij een verkoudheid. Meestal gaat een verkoudheid na één tot drie weken vanzelf weer over. Bij kleine kinderen kan dat wat langer duren

Lees ook: Zo werkt het afweersysteem van je kind

Besmetting

Verkoudheid wordt door een virus veroorzaakt en is zeer besmettelijk. Het verkoudheidsvirus verspreidt zich makkelijk van de ene mens op de ander. Dicht bij elkaar praten, hoesten of elkaar een hand of zoen geven, kan al voor besmetting zorgen. Kans op besmetting heb je dus eerder in ruimtes waar mensen dicht bij elkaar zitten en waar slecht geventileerd wordt.

Vooral kleine kinderen zijn vaak verkouden. Ze vegen hun vieze neus af met hun handen besmetten zo makkelijk anderen. De meeste kinderen zijn dan ook zes tot tien keer per jaar verkouden. Kinderen die naar een kinderdagverblijf of peuterspeelzaal gaan, zijn extra vatbaar. Zij komen veel in contact met andere kinderen en worden dus sneller aangestoken. Pas als je kind een jaar of zes is, heeft hij zoveel weerstand opgebouwd dat hij niet meer vatbaar is voor elk verkoudheidsvirus.

Dit zijn de regels: wanneer mag een ziek kind niet naar de kinderopvang?

Gevaarlijk?

Verkoudheid kan geen kwaad. Verkouden kinderen mogen gewoon naar buiten en je hoeft ze niet extra warm aan te kleden. Dit werkt averechts: je kind kan het snel veel te warm krijgen. Als het koud is, kun je je kind een muts opzetten zodat zijn oren worden beschermd.

Wat kun je er tegen doen?

  • Medicijnen zijn niet nodig, een verkoudheid geneest vanzelf. Wel kan stomen boven een kom heet water soms verlichting brengen bij een verstopte neus. Jonge kinderen mogen niet stomen, omdat zij extra risico lopen op verbranding. Stomen kan ook prima in de badkamer of douche door de warmwaterkraan open te draaien en de stoom die in de ruimte ontstaat voorzichtig in te ademen. Belangrijk: stop meteen met stomen als je merkt dat je kind het er benauwd van krijgt.
  • Wat ook kan helpen bij neusverkoudheid is een zoutoplossing. Die kun je kant-en-klaar kopen (druppels of spray) bij de drogist of apotheek. Lees altijd goed de gebruiksaanwijzing, daarin staat duidelijk aangegeven voor welke leeftijd het middel geschikt is.

Verkoudheid voorkomen

Een verkoudheid kun je moeilijk vermijden. Wel kun je voorzorgsmaatregelen treffen. Het verkoudheidsvirus wordt verspreid door besmette speekseldruppeltjes die door hoesten, proesten en niezen in de lucht komen. De beste voorzorgsmaatregelen hebben te maken met een goede hygiëne. Was regelmatig de handen, gooi gebruikte zakdoeken weg en maak voorwerpen en oppervlakten goed schoon.

Tip: dit zijn superfoods voor je kind.

Bronnen: Thuisarts.nl, Apotheek.nl