Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
geheugen kind
door

Vanaf deze leeftijd kan je kind zich écht dingen herinneren

Rakelt je kleuter nog regelmatig mooie verhalen op uit z'n peutertijd? Vooral vastleggen die herinneringen. Er komt namelijk een moment dat ze worden 'overschreven' door nieuwe herinneringen. Pas als je kind een stuk ouder is, worden zijn herinneringen blijvend.

Advertentie

Kinderen hebben een goed geheugen. Vaak zelfs een stuk beter dan dat van ons. En dat sterke geheugen ontwikkelt zich al vroeg volgens onderzoekers. Al in de eerste week van hun leven onthouden pasgeboren baby’s de geur van hun moeder. En na twee maanden herkent een baby, naast zijn moeder, ook stemmen en gezichten van anderen.

En hoe meer het brein van je kind groeit, hoe meer geheugencapaciteit er ontstaat. Toch kunnen de meeste van ons zich hooguit nog wat kleine dingen herinneren uit de kleutertijd of misschien iets daarvoor, maar veel verder terug gaat ons geheugen meestal niet. En de meest duidelijke herinneringen zijn vaak van nog veel later.

Tips: zo creëer je onvergetelijke momenten met je kind.

Onderzoek geheugen kinderen

Onderzoekers in Canada wilden wel eens weten hoe dit kan. Ze onderzochten 140 kinderen tussen de vier en dertien jaar oud en vroegen hen naar hun vroegste herinneringen. Twee jaar later deden ze dit opnieuw. Ook werd er gekeken of de kinderen konden beoordelen hoe oud ze ten tijde van de herinneringen waren. Met de ouders werd vervolgens gekeken of de feiten klopten. Wat blijkt? Nagenoeg alle herinneringen tot ongeveer drieënhalf jaar oud, zijn tijdelijk. Wil je dus dat je kind zich nog veel herinnert van zijn jongste jaren? Dan kan het geen kwaad om regelmatig de camera erbij te pakken.

Advertentie

Lees hier hoe je je kind kan helpen woorden en geluiden te onthouden.

Lees ook: De 50 meest gestelde vragen over de eerste drie maanden met je baby

Vanaf tien jaar

Herinneringen zijn pas écht blijvend vanaf dat een kind een jaar of tien is, stelt het onderzoek. Tot die tijd worden veel herinneringen ‘overschreven’ door nieuwe gebeurtenissen. Dit proces begint vermoedelijk als je kind een jaar of zeven is en wordt kindergeheugenverlies genoemd.

Verschilt per persoon

Kun jij je nog wel dingen herinneren van toen je behoorlijk klein was? Volgens de onderzoekers gaat het in dat geval waarschijnlijk om een soort flashbacks. Dit kunnen wel degelijk echte herinneringen zijn, maar het tijdsbestek klopt niet altijd. Ook is het mogelijk dat ze voortkomen uit verhalen of foto’s. Hoeveel je je nog kunt herinneren van je vroege jeugd, heeft verder te maken met waar je bent opgegroeid en in welke omstandigheden. Als er thuis veel wordt gecommuniceerd, werkt het geheugen vaak beter.

Het geheugen van je kind

Hoe werkt het tijdelijk opslaan van herinneringen? En hoe kun je het geheugen van je kind sterker maken? Klik hier om meer te weten te komen over het geheugen van je kind.

Bron: Romper.com en ABCNews.com – Auteur: Tara Stokdijk

Redactioneel – Offer – Peuterbedden

Peuterbedden

Tussenstap van ledikant naar groot bed
Bekijk ze hier