Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
tafelmanieren

Tafelmanieren bij je dreumes

Eten zonder te knoeien kun je nog niet verwachten van je dreumes. Maar je kunt hem al wel laten zien wat wel en niet mag aan tafel.

Advertentie

Tafelmanieren

Als je baby een dreumes is geworden, zal hij niet meer in zijn eten graaien. Je zult merken dat hij interesse krijgt in bestek. Dit is het moment om je kind zelf eens met een lepeltje te laten eten: het begin van zelfstandig eten en goed voor de oog-handcoördinatie én zijn tafelmanieren!

In het begin zal het niet makkelijk zijn voor je kind om de lepel – met inhoud en al – in zijn mond te krijgen. Maar je zult zien: oefening baart kunst.

Tip! Kinderservies voor de eerste hapjes van de dreumes shop je hier.

Beloon je dreumes

Beloon je kind vooral als hij probeert zelfstandig te eten, ook al gaat het nog weleens mis. Want ook hierbij geldt dat je met een positieve benadering het meeste bereikt. Spreek naar hem uit dat hij het goed doet.

Advertentie

Doet hij stout aan tafel, leg hem dan uit wat hij niet goed doet. Zo houd je het gezellig aan tafel. Want dat is misschien wel het belangrijkste: samen eten moet vooral leuk zijn. Daardoor zal je kind niet alleen beter eten, hij zal het ook makkelijker vinden om aan tafel te blijven zitten als hij wat groter is.

Tips voor tafelmanieren

Tafelmanieren en kinderen: met deze tips houd je het gezellig.

  1. Eet zo vaak mogelijk – liefst elke dag – aan tafel met het hele gezin. Zo leert je kind om tijd te nemen voor het eten. Bovendien is het een gezellige gewoonte, ook als je kind groter wordt.
  2. Geef het goede voorbeeld. Je kind zal jullie gedrag en dat van eventuele broertjes of zusjes kopiëren. Natuurlijk kan een baby of dreumes nog niet lang stilzitten of zich zo rustig gedragen als de andere gezinsleden. Dit kun je ook nog niet verwachten, maar je zult het straks merken: kijken is doen.
  3. Om er zeker van te zijn dat je dreumes genoeg binnenkrijgt als hij zelf eet met een lepel, kun je twee bordjes eten neerzetten. Eentje bij je dreumes waar hij zelf van eet, en een waarvan jij hem af en toe een hapje voert.
  4. Maak het samen eten zo gezellig mogelijk. Praat over onderwerpen die je kind ook leuk vindt en betrek hem in het gesprek. Benoem bijvoorbeeld de leuke dingen die jullie die dag hebben gedaan.
  5. Kijk uit voor aandacht trekken. Naarmate je dreumes ouder wordt, zal het lijken alsof de tafelmanieren ineens weer vergeten zijn. Vaak gaat deze aandachttrekkerij gepaard met opzettelijk morsen. Je kind kijkt hoever hij kan gaan; dit gebeurt vooral als hij een peuter begint te worden. Zodra je merkt dat je kind opzettelijk knoeit, is het belangrijk om in te grijpen. Doe je dat niet en geef je hem juist aandacht bij dit gedrag, dan moedig je hem aan om door te gaan.
  6. Wees positief. Geef je dreumes complimentjes als hij netjes eet. Door een positieve aanpak zal je kind ook in de toekomst nette tafelmanieren hebben.
  7. Maak je niet te druk als je dreumes per ongeluk zit te knoeien. Hij is nog maar klein; onthoud dat alle begin moeilijk is. Zolang hij zijn best doet, is het prima.
Redactioneel – Offer – Opvoedboeken

Opvoedboeken

Antwoord op al je vragen
Vind je hier