Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Hoofdkussen kind

Een kussen voor je kind: vanaf welke leeftijd?

Direct naar:

Een baby heeft nog geen kussen nodig. Sterker nog: een kussen in de wieg is juist gevaarlijk. Wanneer kan het wel? En waar kun je op letten als je een kussen voor je kind koopt?

In samenwerking met expert

Mieke Cotterink

Expert kinderveiligheid

Heeft een baby een kussen nodig?

Om daar maar eens mee te beginnen: nee, een baby heeft geen kussen nodig om lekker te kunnen slapen. Het hoofd van een baby is relatief groot, waardoor het niet ondersteund hoeft te worden om de nek te ontlasten. Baby’s liggen prima in een slaapzak op een matras. Zelfs het matras van een baby mag niet te zacht zijn, omdat hij er anders met zijn gezicht in weg kan zakken.

Advertentie

Lees meer: hier moet je op letten bij de aanschaf van een matras voor je baby.

Gevaar kussen voor een baby

Hoe gezellig een wiegje er met een kussen, zachte hoofdbeschermer en teddyberen misschien ook uitziet, het is absoluut niet veilig. Je baby kan met zijn gezicht tegen deze zachte materialen komen te liggen, waardoor hij geen lucht krijgt. Als hij met zijn gezicht wegzakt in een kussen kan hij stikken.

Maar ook met zijn hoofd in een kuiltje liggen, of tegen een kussen aan liggen, kan gevaarlijk zijn. De lucht die hij uitademt kan dan niet goed weg, waardoor hij die steeds deels weer inademt. Dit noem je rebreathing. Dit kan leiden tot zuurstoftekort en stikken. Een baby is nog niet in staat om zijn hoofd weg te draaien of het kussen weg te duwen als hij niet genoeg lucht krijgt. Laat een baby daarom nooit slapen met een kussen of andere zachte voorwerpen.

Hoe zit het met een kruik in de wieg? En waar moet je op letten bij het opmaken van een babybed? Hier vind je alles over veilig slapen.

Advertentie

Maar speciale babykussens dan?

Maar waarom zijn er dan wel speciale babykussens te koop? Tja, dat is inderdaad verwarrend. Misschien heb je weleens ‘luchtdoorlatende’ babykussens gezien, of speciale babykussens die zouden helpen bij reflux of een afgeplat hoofdje. Slim bedacht door fabrikanten die eraan verdienen, maar het effect ervan is niet bewezen. En belangrijker nog: ook een speciaal baby kussen is niet veilig volgens de Consumentenbond en VeiligheidNL. Hetzelfde geldt voor een schapenvacht in bed, hoe hip en Insta-proof ook. Je baby kan erin wegzakken met zijn gezicht.

Bedverkleiner en stabilisatierol

Een bedverkleiner is een soort kussenblok dat je in het wiegje of ledikant legt om het slaapoppervlak te verkleinen. Je baby ligt er met de voetjes tegenaan. Een stabilisatierol ondersteunt je baby als je hem op zijn zij wilt laten slapen. Voor een baby is dit geen veilige slaaphouding, ook niet ondersteund.

Ook zijn er zachte stootranden te koop die je aan de binnenkant van het ledikant vastmaakt. Voor al deze kussenachtige voorwerpen geldt ook dat je baby er met zijn gezicht tegenaan kan komen. Niet veilig dus. Leg ook geen gewoon kussen tegen het voeteneinde om te voorkomen dat je baby onder het beddengoed terechtkomt. Wél veilig is het kort opmaken van de wieg. Hier lees je hoe je dat doet.

Lees meer: in een babynestje kun je je baby niet zonder toezicht laten slapen. Meer weten? Het babynestje: zo gebruik je het veilig.

Advertentie

Wanneer kussen kind?

Vanaf welke leeftijd kan een kind met een kussen slapen? Als een kind genoeg kracht heeft om zelfstandig te gaan zitten, staan en lopen, kan hij ook zelf van houding veranderen in zijn slaap. De kans op verstikking in bed neemt daardoor flink af. Sommige kinderen kunnen dit al als ze één jaar zijn, andere pas als ze twee jaar zijn.

Omdat ieder kind zich in zijn eigen tempo ontwikkelt, is het advies van VeiligheidNL om kinderen pas een kussen te geven vanaf twee jaar. Je kind kan dan veilig op een kussen slapen, maar heeft het misschien nog helemaal niet nodig. Als je peuter prima slaapt zonder kussen, kun je ermee wachten tot je merkt dat hij er interesse in gaat tonen, of bijvoorbeeld op de bank graag met zijn hoofd op een kussen ligt.

Kinder kussen kopen: waar let je op?

Een peuter heeft nog smalle schouders, een dik kussen ligt daarom niet lekker. Zijn hoofd ligt dan vrij hoog als hij op zijn zij ligt. Bovendien bewegen de meeste peuters nog veel in hun slaap en veranderen ze vaak van houding. Dat gaat minder makkelijk met een dik, groot kussen. Koop dus een plat, klein formaat kussen voor je peuter, van licht, ademend materiaal.

Een kinder kussen is meestal gemaakt van katoenen tijk met een zachte, ademende, synthetische vulling, zoals dit kussen van HEMA. Ook zijn er kinder kussens van duurzame materialen te koop, bijvoorbeeld met een vulling van wol, ecologisch katoen of tencel (natuurlijke vezels van boombast).

Tip! Deze kinder kussens van verschillende merken zijn ideaal als eerste kussen

Twijfel je welk materiaal het beste is voor jouw kind, vraag dan advies in een beddenwinkel. Bij een allergie voor huisstofmijt is bijvoorbeeld niet elk materiaal geschikt.

Kussen kind wassen

Het kussen van je kind moet je vaker wassen dan je eigen kussen. Peuters kwijlen vaak in hun slaap en hebben regelmatig een snotneus. Let er dus op dat je een kussen koopt dat in de wasmachine kan, liefst op zestig graden. Ook handig: een ondersloop of kussenbeschermer onder het kussensloop.

Hoeveel moet een peuter slapen? Bekijk dit handige slaapschema voor peuters.

Wanneer mag je kind een dekbed?

Voor een dekbed geldt hetzelfde als voor een kussen: tot je kind twee jaar is, is slapen onder een dekbed niet veilig. Je kind kan eronder terechtkomen, erin verstrikt raken of ín de dekbedhoes terechtkomen. Ook is een dekbed veel te warm voor een baby. Baby’s kunnen hun lichaamswarmte nog niet goed kwijt, waardoor warmtestuwing kan ontstaan als ze onder een dekbed slapen. De lichaamstemperatuur stijgt dan zoveel dat het gevaarlijk is. Tot je kind twee jaar is, is een goed passende slaapzak het veiligst om in te slapen. Is je peuter een wilde slaper en woelt hij zich vaak bloot? Laat hem dan gerust nog in een grotere peuterslaapzak slapen.

Lees hier meer over warmtestuwing en wiegendood.

Dekbed kind kopen

Ga je voor het eerst een dekbed kopen voor je kind, let er dan op dat het niet groter is dan het formaat van zijn bed. Een donzen dekbed is licht en laat goed vocht door, maar je kunt het niet wassen. Iets om rekening mee te houden als je kind soms nog in bed plast. Een synthetisch dekbed kan wel in de wasmachine, maar laat geen vocht door en kan te warm en zweterig zijn voor je kind. Een dekbed van katoen is wel ademend en wasbaar. Hier lees je meer over een dekbed voor je kind.

Handig: Dit dekbed is machinewasbaar tot zestig graden

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bronnen: VeiligheidNL, Consumentenbond

Mieke Cotterink

Expert kinderveiligheid

Mieke is afgestudeerd bewegingswetenschapper en dè expert op het gebied van kinderveiligheid in en om huis bij VeiligheidNL. Al ruim 13 jaar doet zij onderzoek naar (ernstige) ongevallen bij jonge kinderen en vertaalt deze kennis naar praktische adviezen voor ouders. Adviezen om enerzijds ongevallen te voorkomen, denk aan het plaatsen van een traphekje, en anderzijds om kinderen vaardiger te maken en te leren omgaan met bepaalde risico’s, denk aan het leren traplopen.

Mieke is lid van de Europese Child Safety werkgroep en adviseert in die rol over veiligheidsnormen voor baby- en kinderproducten, ze is vast jurylid bij de jaarlijkse Baby Innovation Award verkiezing, treedt op als deskundige in vele baby- en kindermedia en is vaste vraagbaak voor professionals in de kraam- en jeugdgezondheidszorg en de kinderopvang.

Voor meer informatie: kijk op VeiligheidNL en voor achtergrond:
LinkedIn Mieke
LinkedIn VeiligheidNL
Facebook
Twitter

Ouders van Nu Voordeelpas

Wil jij besparen op baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed en meer?

Dat kan met de Ouders van Nu Voordeelpas!
Shop met korting