Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Kind kerstdiner eten
door

Vrede op aarde en vooral ook aan tafel: zo zorg je dat je kind langer blijft zitten aan de kerstdis

Met de hele familie aan een mooi gedekte eettafel zitten eten tijdens het kerstdiner? Dit kan nog weleens anders uitpakken met kinderen. Na drie happen is je kind uitgegeten, gaat hij klooien en wil hij van tafel. ‘Mahaaam, mag ik tv kijken?’ Zucht! 9 tips om te zorgen dat je kind gezellig blijft zitten (en jij niet horendol wordt).

Advertentie
 1. Wees realistisch

  Hoe kleiner je kind, hoe minder je van je kind kunt verwachten. Heb je een dreumes in huis? Dan is het moeilijk uitleggen dat hij pas over een kwartier van tafel mag. Laat ‘m dus lekker door het huis banjeren als hij dat liever wil. Een peuter kun je al meer sturen en een kleuter snapt goed wat je bedoelt. Toch moet je ook hier realistisch blijven: langer dan twintig minuten kun je ze niet snel aan tafel houden. Maak er dan ook geen strijd van als je kind na twintig minuten van tafel wil.

 2. Zorg dat je kind honger heeft

  Misschien een open deur, maar toch belangrijk. Zorg dat je kind voor het laatst ongeveer twee uur voor het avondeten een tussendoortje heeft gegeten. Een kind zonder eetlust staat garant voor een avondmaaltijd die in het water valt. Niet alleen wordt het een strijd om je kind iets te laten eten, maar hij zal ook snel weer van tafel willen.

 3. Laat je kind meehelpen met koken

  Kinderen vinden het heel leuk om taken uit te voeren en klusjes te doen. Het resultaat maakt ze trots en ze ontvangen er graag complimenten voor. Laat je kind daarom meehelpen met koken. Laat hem (voorzichtig!) dingen snijden als hij oud genoeg is, laat hem in de pan roeren en opscheppen. Op deze manier zal hij heel trots aan tafel vertellen dat hij dat gemaakt heeft en is de kans groter dat hij zijn bord – enigszins – leegeet. En dus ook langer blijft zitten.

  Lees ook: Wat mogen peuters (nog) niet eten?

 4. De tafel dekken

  Hetzelfde geldt voor de tafel dekken. Betrek je kind bij het diner door hem de tafel te laten dekken. Borden, bestek, glazen (oké, die dure van kristal kun je beter zelf even op tafel zetten), kaarsenhouders, onderzetters: je kind zal het vast leuk vinden dat hij hier verantwoordelijk voor is. Tijdens het eten kan hij het gezelschap vertellen wat hij allemaal heeft neergezet, en leidt dit – hopelijk – tot een iets langere maaltijdsessie.

  Advertentie
 5. Zorg dat je goed voorbereid bent

  Een peuter of kleuter heeft altijd wel een excuus om van tafel te gaan. Hij wil een lepel in plaats van een vork, hij moet plassen, hij heeft dorst, en ga zo maar door. Zorg dus dat je van tevoren alles tot in de puntjes hebt voorbereid. Iedereen is naar de wc geweest, de hele bestekbak ligt op tafel, iedereen heeft drinken en de servetjes liggen klaar voor knoeigevallen.

 6. Een speelgoedje

  Je kunt het hier mee eens zijn of niet, maar soms werkt een stuk speelgoed naar keuze om je kind wat langer te laten zitten. Maak je kind duidelijk dat hij één ding mag kiezen en het bijvoorbeeld iets zonder geluid is. Soms helpt dit om je kind nét even iets langer te vermaken aan de eettafel.

  Lees ook: Moeilijke eters: als je peuter niet wil eten

 7. Zorg voor een goede kinderstoel

  Je kunt niet van je kind verwachten dat hij lang blijft zitten als hij niet goed of niet lekker zit. Zorg dus dat je een goede, ergonomische kinderstoel op maat voor hem hebt. Tot aan drie jaar met een beugel, erna kun je zonder beugel doen. Je kunt de beugel er ook eerder afhalen, maar als je daarna besluit dat dat toch niet zo handig was, zal je kind het waarschijnlijk niet pikken als de beugel er ineens weer op zit…

 8. Leid je kind af

  Leid je kind af tijdens het eten. Vraag hem van alles: wat hij het lekkerst vindt dat op tafel staat, wat hij allemaal gedaan heeft vandaag, et cetera. Bij een dreumes zul je wat meer grapjes moeten uithalen om hem te vermaken. Denk aan kiekeboe en gekke stemmetjes opzetten.

  Advertentie
 9. Geen afleiding aan tafel

  Je kunt besluiten om je kind een stuk speelgoed te geven voor aan tafel. Maar zorg er wel voor dat telefoons en tablets niet op tafel liggen. Want als er één ding een magneet is voor kinderen, dan zijn het wel schermen. Voor je het weet zit je met een boze, schreeuwende peuter die Peppa Pig wil kijken (en als íets de kerststemming wel kan bederven…).

Lees ook: Kind (meer) groente laten eten

Beeld: GettyImages

Ouders van Nu product – Zwangerbox & Babycadeau

Ouders van Nu

Zwangerbox & Babycadeau

GRATIS
Vraag aan