Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Gevoelig kind
door

8 talenten van een gevoelig kind

Sommige kinderen (en volwassenen) zijn extra gevoelig. Dat kan lastig zijn omdat je kind sneller van de leg is, maar gevoeligheid heeft ook veel voordelen.

Advertentie

Staat jouw peuter als enige te huilen als de fanfare langskomt omdat het geluid zo hard is? Durft je kleuter de bioscoop niet in? Trekt jouw kind het absoluut niet als je partner onverwachts op het schoolplein staat op ‘jouw dag’? Dan heb je misschien een hooggevoelig kind.

Lees meer: Een hoogsensitief kind: wat kun je als ouder doen?

Talenten

Naar schatting één op de vijf mensen is hooggevoelig. Voor ouders kan het soms een uitdaging zijn om een gevoelig kind te hebben, je kind raakt bijvoorbeeld eerder overprikkeld, maar het heeft ook voordelen. Volgens de Amerikaanse opvoedkundige Deborah MacNamara zie je deze talenten vaak bij gevoelige kinderen:

 1. Opmerkzaamheid

  Gevoelige kinderen kunnen erg van de details zijn en oog hebben voor dingen die anderen niet zo snel opmerken. Toch leuk dat tenminste iemand ziet dat je naar de kapper bent geweest. Maar zonder gekkigheid: die opmerkzaamheid is een eigenschap die je kind veel kan brengen.

  Advertentie
 2. Empathie

  Vaak zijn gevoelige kinderen extra zorgzaam. Ze kunnen snel ontroerd raken door mooie muziek, films of de natuur en ze kunnen heel empathische volwassenen worden.

 3. Passie

  Doordat ze emotioneel gezien erg ontvankelijk zijn, kunnen gevoelige kinderen extra intens zijn in hun dromen en hun relaties met anderen. Ze spatten soms uit elkaar van blijdschap of van liefde voor hun vriendjes en familie. Ze zijn soms heel enthousiast en vol energie.

 4. Goed geheugen

  Door hun oog voor detail en hun omgeving, nemen gevoelige kinderen informatie extra goed op. Daardoor onthouden ze soms ook dingen beter. Een heel nuttig talent, dat scherpe geheugen. Al wilde je soms dat ze even vergaten dat je had beloofd ’s avonds een Lego-kasteel met ze te bouwen.

Lees ook: 9x handige tips en items om een gevoelig of hoogsensitief kind te helpen

Een hoogsensitief kind
 1. Creativiteit

  Gevoelige kinderen hebben vaak een rijke fantasie en maken daarom van niets iets: de bank wordt een schip en met een deken om je heen ben je meteen een prinses. Die creativiteit maakt gevoelige mensen extra geschikt als acteur, muzikant, schrijver of ontwerper.

 2. Gezonde argwaan

  Gevoelige kinderen zijn soms kieskeuriger in wie ze vertrouwen of ronduit eenkennig. Ze laten zich dan ook minder snel ‘inpakken’ en prikken eerder door slechte intenties heen. Geen verkeerde eigenschap. Lees hier waarom een introvert kind bijzonder is.

 3. Opstandigheid

  Hoewel niet altijd handig voor jou als ouder (tip, hier 14 manieren om met een eigenwijs kind om te gaan), is het goed om niet meegaand te zijn. Gevoelige kinderen hebben vaak graag controle. Als ze het gevoel hebben dat ze iets moeten, gaat de kont tegen de krib. Waarom dit goed is? Ze zijn echt zichzelf en laten zich niet zo snel beïnvloeden. Het is juist een goed teken dat je kind niet altijd meewerkt.

 4. Goed in oplossen

  Gevoelige kinderen nemen meer in zich op en hebben dus ook meer tools om problemen op te lossen.

Beeld: GettyImages

 

Redactioneel – Offer – Heb jij nog geen EHBO-kit in huis?

Heb jij nog geen EHBO-kit in huis?

Shop hier