Vanaf 1 januari verandert het vaccinatieprogramma. Nu al krijgen niet alle kinderen hun zogenoemde 4-jarigenprik meer. Die DKTP-inenting (difterie, kinkhoest, tetanus, polio) schuift naar 5-jarige leeftijd. Bovendien krijgen ze een andere cocktail: bescherming tegen polio gaat er op deze leeftijd uit.
,,We geven veel bescherming tegen polio, maar door voortschrijdend inzicht weten we dat dat niet nodig is", verklaart Jeanne-Marie Hament, manager van het Rijksvaccinatieprogramma bij het RIVM. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert drie keer een dosis. Nederlandse kinderen krijgen er al vier in hun eerste levensjaar.
Dat de vaccinatie een jaar later wordt gegeven, komt omdat eerdere inentingen tegen deze ziektes langer bescherming bieden. Hament: ,,Je wilt ook dat basisschoolleerlingen langer beschermd zijn tegen kinkhoest, omdat ze misschien kleine broertjes en zusjes hebben die ernstig ziek kunnen worden."
Prikken voor 9-jarigen vervallen
Voor 9-jarige kinderen gaan de vaccinaties helemaal op de schop. De prik tegen bof, rodehond en mazelen (BMR) schuift naar 3-jarige kinderen en de bescherming tegen difterie, tetanus en polio (DTP) gaat juist naar 14 jaar.
Dat een BMR-prik zes jaar eerder wordt gegeven, is vooral om kinderen voordat ze naar school gaan beter tegen mazelen te beschermen. Eerder dit jaar waarschuwden artsen voor een uitbraak van de kinderziekte, omdat de vaccinatiegraad laag is en relatief veel kinderen vatbaar zijn. ,,Wachten tot 9 jaar heeft geen functie", verklaart Hament.
Overigens komt de vervroeging niet door het risico op een mazelenuitbraak. Al twee jaar geleden adviseerde de Gezondheidsraad om het vaccinatieschema aan te passen vanwege nieuwe inzichten over de beste bescherming van kinderen. Zo'n aanpassing heeft echter nogal wat voeten in de aarde omdat de consultatiebureaus en GGD's hun prikmomenten moeten aanpassen.
Lees ook: Dianne houdt haar baby thuis van de opvang uit angst voor mazelen: 'Ze is nog niet beschermd'
Inhaaloperatie nodig
Bovendien is een flinke inhaaloperatie nodig voor de kinderen die niet meer in de pas lopen. Volgende week krijgen de ouders van die kinderen een brief over de veranderingen.
De jeugdgezondheidszorg werkt hard aan het aanpassen van de vaccinatiemomenten. Het gaat onder meer om kinderen die tussen 2016 en 2022 zijn geboren en de tweede BMR-prik eerder zullen krijgen. Jongens en meisjes die bijvoorbeeld in 2016 of 2017 zijn geboren, kunnen in 2025 een uitnodiging verwachten.
,,Het is niet erg dat ze de inenting later krijgen, want ze hebben al een eerste prik gekregen en zijn daarmee goed beschermd. Zo'n herhaalprik is vooral voor de zekerheid bedoeld voor kinderen die minder goed op een vaccinatie reageren", stelt Hament.
Baby's maand later ingeënt tegen DKTP
Het enige nadeel is dat kinderen idealiter iets later tegen de bof worden gevaccineerd. ,,Die ziekte zie je juist wat meer bij tieners", verklaart Hament. De dosis kan echter niet uit de BMR-cocktail worden gehaald. Als blijkt dat meer tieners de bof krijgen, is uiteindelijk misschien een extra prik op latere leeftijd nodig.
Overigens is er ook voor baby's een wijziging. Zij krijgen de prikken tegen DKTP, haemophilus influenza type b, hepatitis B en pneumokokken niet met 11, maar 12 maanden. Omdat de kleintjes toch wel naar het consultatiebureau moeten, zullen zij weinig van de verandering merken.