Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Symptomen zwangerschap week 4: dit kun je verwachten

Ben je zwanger of niet? Deze week kun je erachter komen door een zwangerschapstest te doen. Voor een betrouwbare uitslag is het wel belangrijk dat je die op het juiste moment doet. Maar kun je vóór zo’n test al symptomen zwangerschap week 4 hebben? Wij zetten alle vroege symptomen voor je op een rij.

Symptomen zwangerschap week 4

Normaal gesproken zou je aan het einde van deze week ongesteld worden, maar als je menstruatie uitblijft, ben je overtijd. Als een bevrucht eitje zich in je baarmoeder heeft genesteld scheidt dat het zwangerschapshormoon hCG uit, dat de menstruatie voorkomt. Voor de meeste vrouwen is het uitblijven van de menstruatie de aanleiding om een zwangerschapstest te doen. Als je nu een digitale test met een wekenindicator doet die positief is, ben je vier weken zwanger.

Advertentie

Zwangerschapstesten: hoe zit het?

Een zwangerschapstest meet het zwangerschapshormoon hCG in je urine en kan op basis daarvan een positieve of negatieve uitslag geven. Al meteen na de innesteling van de vrucht maakt je lichaam hCG aan. In de eerste weken gaat dat rap: de hoeveelheid verdubbelt elke twee à drie dagen. Rond de tien weken bereikt het hCG-hormoon zijn piek, daarna neemt het weer iets af en blijft de hoeveelheid gelijk tot aan de bevalling.

Vanaf de dag dat je ongesteld moet worden is er voldoende hCG aanwezig voor een positieve test. Dit is dan ook het beste moment om te testen. Test je eerder, dan bestaat de kans dat de uitslag negatief is. Er is dan nog niet voldoende hCG in je lichaam aanwezig.

Je kunt op elk moment van de dag een zwangerschapstest doen, maar toch wordt aangeraden om ochtendurine te gebruiken. Deze urine is het meest geconcentreerd en bevat de hoogste concentratie hCG. Is de test negatief, maar vermoed je toch dat je zwanger bent? Test dan over drie dagen nog een keer.

Er zijn ook extra gevoelige testen te koop. Deze kunnen vier en soms zelfs zes dagen vóór de verwachte menstruatie een betrouwbare uitslag geven.

Vroege zwangerschapssymptomen

Hoofdpijn, gevoelige borsten en misselijkheid: al kort na de innesteling kun je last hebben van de eerste zwangerschapssymptomen. Dit zijn veelvoorkomende vroege zwangerschapssymptomen:

Misselijkheid

Hoewel de meeste vrouwen pas in de weken na een positieve zwangerschapstest last krijgen van misselijkheid, krijgt een klein deel hier voor een positieve test al last van. De boosdoener is het zwangerschapshormoon hCG, dat je lichaam een seintje geeft dat er sprake is van een zwangerschap.

Zere of gevoelige borsten

Het lastige is dat veel vrouwen vlak voor hun menstruatie ook last hebben van zere of gevoelige borsten. Dus is het nu een zwangerschapssymptoom óf een teken dat je ongesteld wordt? Je kunt het helaas alleen maar afwachten.

Vaker plassen

Als je net zwanger bent, zorgt het hormoon hCG ervoor dat je vaker moet plassen dan normaal. hCG zorgt voor meer bloedtoevoer naar je nieren en zorgt er ook voor dat het bloed er sneller doorheen stroomt. Daardoor loopt je blaas sneller vol en moet je vaker naar de wc.

Een ijzer- of metaalsmaak in je mond

Sommige vrouwen omschrijven het als een bittere, metaalachtige smaak of ‘bloedsmaak’, die ze soms zelfs in hun keel ‘proeven’. De smaak verdwijnt niet (of maar heel even) door iets te eten of de tanden te poetsen. Hoogstwaarschijnlijk komt de vreemde smaak door hormonale veranderingen. Het hormoon oestrogeen, waarvan je extra aanmaakt tijdens je zwangerschap, kan zorgen voor een verandering van de geur- en smaakbeleving. Er zijn ook studies die aantonen dat de smaakpapillen van de tong groter worden, waardoor de abnormale smaak ontstaat.

Een opgeblazen gevoel

Misschien merk je dat je buik al snel is opgezet. Dit komt niet per se door de baby in je buik, want die is immers nog piepklein. Een opgeblazen gevoel aan het begin van je zwangerschap wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen, waardoor je darmen trager gaan werken. Daardoor kun je ook last krijgen van obstipatie en winderigheid.

Innestelingspijn

Hoewel een bevruchte eicel piepklein is, kun je het innestelen voelen. Innestelingspijn is te vergelijken met menstruatiepijn, maar dan lichter. Belangrijk om te weten: niet iedereen voelt het innestelen. Voel je het wel? Dan houden de lichte krampen vaak een paar dagen aan.

Innestelingsbloeding

Soms gaat de innesteling gepaard met een lichte bloeding: een innestelingsbloeding. In combinatie met innestelingspijn kan het lijken op een menstruatie, maar bij een innestelingsbloeding verlies je maar weinig en kort wat bloed. Net als bij innestelingspijn geldt ook hiervoor dat lang niet iedereen dit krijgt.

Vermoeidheid

Heb je na een korte wandeling het gevoel alsof je een marathon hebt gelopen? Of ben je ’s ochtends niet uit bed te krijgen en kun je op elk moment van de dag wel een powernap doen? Vermoeidheid is een van de eerste symptomen van een zwangerschap. Logisch ook, want ook al heb jij nog geen test gedaan, je lichaam is al op volle kracht aan het werk om je baby te laten groeien.

Hoofdpijn

Hoofdpijn is een van de bekende zwangerschapssymptomen, maar kan ook ontelbaar veel andere redenen hebben: vermoeidheid, honger, misselijkheid, uitdroging, spanning, maar ook veranderde hormonen. Als je veel last hebt van hoofdpijn en als de hoofdpijn heftiger is dan normaal, kan dat wijzen op een zwangerschap. In het eerste trimester hebben veel vrouwen last van spanningshoofdpijn. Hierdoor krijg je een drukkende of constante doffe pijn aan beide kanten van je hoofd of de achterkant van je hoofd en nek. Spanningshoofdpijn wordt meestal veroorzaakt door cafeïne-ontwenning of slaapgebrek.

Bron: de Consumentenbond