Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Zwangerschapstest: wanneer kun je hem doen?

Wil je graag weten of je zwanger bent? Een zwangerschapstest geeft je snel het verlossende antwoord. Maar vanaf wanneer kan je een zwangerschapstest doen? En hoe werkt een zwangerschapstest en hoe gebruik je een zwangerschapstest?

Wat is een zwangerschapstest?

Wanneer testen zwangerschap? Je hebt seks gehad rondom de eisprong, je had misschien al ongesteld moeten worden, je voelt wat kramp in je buik en je hebt gespannen borsten… Zouden dat de eerste zwangerschapssymptomen kunnen zijn? Om daar achter te komen kun je nog even afwachten of je menstruatie echt uitblijft, maar je kunt ook een zwangerschapstest doen. Daarmee weet je binnen een paar minuten of je zwanger bent.

Advertentie

Wanneer testen zwangerschap?

Je kunt een zwangerschapstest doen op de dag dat je overtijd bent. Dat betekent dat je eigenlijk ongesteld had moeten worden, maar dit niet is gebeurd. Sommigen noemen dit de NOD: Niet Ongesteldheids Dag. Als je een onregelmatige cyclus hebt, is het lastiger erachter te komen wanneer je precies overtijd bent. Kies in dat geval je gemiddelde NOD van de afgelopen maanden. Is de test negatief, maar twijfel je? Dan kun je het beste een week later nog een keer een test doen.

Hoe werkt een zwangerschapstest?

Een zwangerschapstest is eigenlijk een simpele urinetest. De test reageert op het zwangerschapshormoon hCG in je urine. Zodra een bevruchte eicel is ingenesteld in het baarmoederslijmvlies, begint de aanmaak van hCG. Dit hormoon voorkomt dat er een nieuwe eicel rijpt en zorgt voor de groei en bescherming van de baby. Eerst maakt de eicel het hormoon aan en als de placenta is ontwikkeld, neemt die de hCG-productie over.

Hoe gebruik je een zwangerschapstest?

Een zwangerschapstest kun je gewoon thuis doen. Lees van tevoren goed de instructies in de bijsluiter: een test is alleen betrouwbaar als hij op de juiste manier is uitgevoerd. Ook werken niet alle merken zwangerschapstesten op dezelfde manier en het is natuurlijk wel belangrijk dat je weet hoe je de uitslag van de test kunt lezen. Dit zijn de verschillende methoden:

  • Je vangt je urine op in een schoon bekertje en doopt de teststaaf er een paar seconden in.
  • Je vangt je urine op in een schoon bekertje en doet met een bijgeleverd pipetje een paar druppels urine op de teststaaf.
  • Je plast op de wc en houdt de teststaaf een paar seconden in je urinestraal.

Vind je het een gedoe om de zwangerschapstest tijdens het plassen goed in de straal te houden, dan kun je het beste een van de eerste twee varianten kopen. Let daarbij goed op dat het bekertje waar je de urine in opvangt echt schoon en droog is. Hoe snel werkt een zwangerschapstest? Dat verschilt per soort test en per merk. Maar over het algemeen weet je binnen een paar minuten of je zwanger bent. Het ene streepje op de test is een controlestreepje, dat aangeeft of de test werkt. Het tweede streepje geeft aan of je zwanger bent: dit is het geval als het na drie tot vijf minuten verkleurt. Er bestaan ook digitale zwangerschapstesten met een klein schermpje waarin ‘zwanger’ of ‘niet zwanger’ komt te staan.

Zwangerschapstest ochtendurine?

Maar wanneer een zwangerschapstest doen? De eerste urine van de dag is het sterkst geconcentreerd en bevat – als je inderdaad zwanger bent – de meeste hCG. Vroeger kon je daarom alleen testen met ochtendurine, maar de zwangerschapstesten van nu zijn zo gevoelig dat je ze op elk moment van de dag kunt gebruiken. Wil je een vroege zwangerschapstest doen, voordat je menstruatie zou moeten beginnen, dan geeft een test met ochtendurine wel wat meer zekerheid.

Wanneer kan je een zwangerschapstest doen?

Na de innesteling van een bevruchte eicel komt de aanmaak van het zwangerschapshormoon hCG op gang. De hoeveelheid van dit hormoon verdubbelt elke twee tot drie dagen. Dit gaat door tot de tiende week, daarna blijft de hoeveelheid gelijk tot aan de bevalling. De eerste dagen na de innesteling zit er nog te weinig hCG in je urine om met een zwangerschapstest te kunnen meten. Vanaf de dag dat je ongesteld zou moeten worden is er – als je zwanger bent – genoeg hCG aanwezig voor een positieve test. Je kunt dus het beste testen op de eerste dag van je verwachte menstruatie, of daarna. Test je eerder, dan bestaat de kans dat de uitslag van de zwangerschapstest negatief is, terwijl je wel zwanger bent.

Wanneer zwangerschapstest doen berekenen

Zoals gezegd kun je een zwangerschapstest doen vanaf de dag dat je ongesteld zou moeten worden, maar wanneer kan je een zwangerschapstest doen als je een onregelmatige cyclus hebt? Het handigst is het om je cyclus een paar maanden lang te noteren om in kaart te brengen hoe lang die gemiddeld duurt. Bepaal na een maand of drie de gemiddelde duur van je cyclus. Ga uit van die gemiddelde duur bij het doen van een zwangerschapstest. Is de uitslag negatief, maar twijfel je toch? Herhaal de test dan na een paar dagen. Doe dit ook als je niet de gelegenheid hebt gehad om te achterhalen hoe lang je cyclus gemiddeld duurt.

Vroege zwangerschapstest

Er zijn ook extra gevoelige testen te koop, die vier en soms zelfs zes dagen vóór de verwachte menstruatie een betrouwbare uitslag geven. Er zit wel een nadeel aan deze early zwangerschapstest. Zo’n 60% van de bevruchtingen eindigt in een vroegtijdige miskraam: de prille zwangerschap stopt dan binnen twee weken na de bevruchting. Je test is dan positief, maar een aantal dagen later kun je alsnog ongesteld worden. Dat kan een grote teleurstelling zijn. Zonder vroege positieve test zou je waarschijnlijk niet hebben gemerkt dat je heel even zwanger was.

Lees hier hoe een zwangerschapstest vroeg precies werkt.

Hoe betrouwbaar is een zwangerschapstest?

Op de meeste verpakkingen van zwangerschapstesten staat dat ze 99% betrouwbaar zijn. Meestal is dat vanaf de eerste dag van je verwachte menstruatie. Je moet de test dan wel goed uitvoeren, zoals in de bijsluiter staat.

Zwangerschapstesten kopen

Je kunt een zwangerschapstest kopen bij de drogist, apotheek of online. Alle merken werken met urine. De meeste geven met een symbool of kleur aan of je zwanger bent of niet. Digitale testen vertellen je niet alleen of je zwanger bent, maar ook hoe lang. De prijzen variëren van drie euro voor een simpele test tot over de twintig euro voor een gevoelige, digitale test die ook aangeeft hoe lang je zwanger bent.

Online je zwangerschapstest kopen? Dat kan hier.

Zwangerschapstest negatief

Is de uitslag zwangerschapstest negatief en vind je dat erg jammer? Bedenk eerst of je de test hebt uitgevoerd zoals op de gebruiksaanwijzing staat beschreven. Of heb je veel gedronken voordat je de test deed? Als je urine sterk is verdund, zit er in verhouding minder hCG in. Voor de zekerheid kun je na een paar dagen nog eens een test doen. De hoeveelheid hCG in je lichaam is dan ook weer toegenomen als je zwanger bent. Is de test opnieuw negatief, dan ben je waarschijnlijk niet zwanger. Het kan best een tijd duren voordat het lukt om zwanger te worden, maar bij 80% van de vrouwen is het binnen een jaar zover.

Uitslag zwangerschapstest: vals positief

Zoals gezegd zijn de meeste zwangerschapstesten 99% betrouwbaar, maar in uitzonderlijke gevallen is een test vals positief. Je test dan positief, maar bent niet zwanger. Dit is zeldzaam en het kan door een aantal dingen komen:

  • Sommige medicatie, of het slikken van hormonen, bijvoorbeeld bij een vruchtbaarheidsbehandeling.
  • Als je onlangs bent bevallen of een miskraam hebt gehad, kan er nog hCG in je lichaam zitten.
  • Een aankomende miskraam.

Als je te lang wacht met het aflezen van de zwangerschapstest, kan er ook een ‘indrooglijntje’ op de test verschijnen. Dat duidt niet op een zwangerschap. Houd dus de afleestijd uit de bijsluiter aan.

Positieve zwangerschapstest

Geeft het testvak een duidelijke ‘ja’ aan? Dan is er nauwelijks twijfel mogelijk, je bent zwanger! En daar zit je dan met je positieve zwangerschapstest: en nu? Je kunt nu op zoek gaan naar een verloskundigenpraktijk die bij je past. De manier van werken kan per praktijk verschillen en het is de moeite waard om je daarin te verdiepen. Bekijk websites van verloskundigenpraktijken bij jou in de buurt en bel eventueel voor meer informatie. Heb je een praktijk gevonden, dan hoor je daar wanneer je voor het eerst op controle komt en hoe de begeleiding verloopt.

Geef ook aan je huisarts door dat je zwanger bent. Dit is belangrijke informatie in verband met eventueel medicijngebruik. Daarnaast is het verstandig om meteen – liefst vanaf week 1 – op je voeding te letten: