Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Zwangerschapstest: wanneer kun je hem doen?

Wil je graag weten of je zwanger bent? Een zwangerschapstest geeft je snel het verlossende antwoord. Maar vanaf wanneer kun je een zwangerschapstest doen? En hoe werkt een zwangerschapstest?

Je hebt seks gehad rondom de eisprong, je had misschien al ongesteld moeten worden, je voelt wat kramp in je buik en je hebt gespannen borsten… Zouden dat zwangerschapssymptomen kunnen zijn? Om daar achter te komen kun je nog even afwachten of je menstruatie echt uitblijft, maar je kunt ook een zwangerschapstest doen.

Advertentie

Hoe werkt een zwangerschapstest?

Een zwangerschapstest is eigenlijk een simpele urinetest. De test reageert op het zwangerschapshormoon hCG in je urine. Zodra een bevruchte eicel is ingenesteld in het baarmoederslijmvlies, begint de aanmaak van hCG. Dit hormoon voorkomt dat er een nieuwe eicel rijpt en zorgt voor de groei en bescherming van de baby. Eerst maakt de eicel het hormoon aan, als de placenta is ontwikkeld, neemt die de hCG-productie over.

Hoe gebruik je een zwangerschapstest?

Een zwangerschapstest kun je gewoon thuis doen. Lees vooraf goed de instructies in de bijsluiter: een test is alleen betrouwbaar als hij op de juiste manier is uitgevoerd. Ook werken niet alle merken zwangerschapstesten op dezelfde manier. Dit zijn de verschillende methoden:

  • Je vangt je urine op in een schoon bekertje en doopt de teststaaf er een paar seconden in.
  • Je vangt je urine op in een schoon bekertje en doet met een bijgeleverd pipetje een paar druppels urine op de teststaaf.
  • Je plast op de wc en houdt de teststaaf een paar seconden in je urinestraal.

Vind je het een gedoe om de test tijdens het plassen goed in de straal te houden, dan kun je het beste een van de eerste twee varianten kopen. Let daarbij goed op dat het bekertje waar je de urine in opvangt echt schoon en droog is. Hoe snel werkt een zwangerschapstest? Dat verschilt per soort test en per merk. Maar over het algemeen weet je binnen een paar minuten of je zwanger bent. Het ene streepje op de test is een controlestreepje, dat aangeeft of de test werkt. Het tweede streepje geeft aan of je zwanger bent: dit is het geval als het na drie tot vijf minuten verkleurt. Er bestaan ook digitale zwangerschapstesten met een klein schermpje waarin ‘zwanger’ of ‘niet zwanger’ komt te staan.

Testen met ochtendurine?

De eerste urine van de dag is het sterkst geconcentreerd en bevat – als je inderdaad zwanger bent – de meeste hCG. Vroeger kon je alleen testen met ochtendurine, maar de zwangerschapstesten van nu zijn zo gevoelig dat je ze op elk moment van de dag kunt gebruiken. Wil je al vroeg testen, voordat je menstruatie zou moeten beginnen, dan geeft een test met ochtendurine wel wat meer zekerheid.

Wanneer kun je een zwangerschapstest doen?

Na de innesteling van een bevruchte eicel komt de aanmaak van het zwangerschapshormoon hCG op gang. De hoeveelheid van dit hormoon verdubbelt elke twee tot drie dagen. Dit gaat door tot de tiende week, daarna blijft de hoeveelheid gelijk tot aan de bevalling. De eerste dagen na de innesteling zit er nog te weinig hCG in je urine om met een test te kunnen meten. Vanaf de dag dat je ongesteld zou moeten worden is er – als je zwanger bent – genoeg hCG aanwezig voor een positieve test. Je kunt dus het beste testen op de eerste dag van je verwachte menstruatie, of daarna. Test je eerder, dan bestaat de kans dat de uitslag zwangerschapstest negatief is terwijl je wel zwanger bent.

Er zijn ook extra gevoelige testen te koop, die vier en soms zelfs zes dagen vóór de verwachte menstruatie een betrouwbare uitslag geven. Er zit wel een nadeel aan vroeg testen. Zo’n 60% van de bevruchtingen eindigt in een vroegtijdige miskraam: ze stoppen binnen twee weken na de bevruchting. Je test is dan positief, maar een aantal dagen later kun je alsnog ongesteld worden. Dat kan een grote teleurstelling zijn. Zonder vroege positieve test zou je waarschijnlijk niet hebben gemerkt dat je heel even zwanger was.

Lees hier hoe een extra vroege zwangerschapstest precies werkt.

Betrouwbaarheid zwangerschapstest

Op de meeste verpakkingen van zwangerschapstesten staat dat ze 99% betrouwbaar zijn. Meestal is dat vanaf de eerste dag van je verwachte menstruatie. Je moet de test dan wel goed uitvoeren, zoals in de bijsluiter staat.

Welke te koop?

Je kunt een zwangerschapstest kopen bij de drogist, apotheek of online. Alle merken werken met urine. De meeste geven met een symbool of kleur aan of je zwanger bent of niet. Digitale testen vertellen je niet alleen of je zwanger bent, maar ook hoe lang. De prijzen variëren van drie euro voor een simpele test tot over de twintig euro voor een gevoelige, digitale test die ook aangeeft hoe lang je zwanger bent.

Online je zwangerschapstest kopen? Dat kan hier.

Uitslag zwangerschapstest: negatief

Is de uitslag zwangerschapstest negatief en vind je dat erg jammer? Bedenk eerst of je de test hebt uitgevoerd zoals op de gebruiksaanwijzing staat beschreven. Of heb je veel gedronken voordat je de test deed? Als je urine sterk verdund is, zit er in verhouding minder hCG in. Voor de zekerheid kun je na een paar dagen nog eens een test doen. De hoeveelheid hCG in je lichaam is dan ook weer toegenomen als je zwanger bent. Is de test opnieuw negatief, dan ben je waarschijnlijk niet zwanger. Het kan best een tijd duren voordat het lukt om zwanger te worden, maar bij 80% van de vrouwen is het binnen een jaar zover.

Is de test positief? Er is nauwelijks twijfel mogelijk, je bent zwanger! Het beste wat je nu kunt doen is een afspraak maken met een verloskundige.

Uitslag zwangerschapstest: vals positief

Zoals gezegd zijn de meeste zwangerschapstesten 99% betrouwbaar, maar in uitzonderlijke gevallen is een test vals positief. Je test dan positief, maar bent niet zwanger. Dit is zeldzaam en het kan door een aantal dingen komen:

  • sommige medicatie, of het slikken van hormonen, bijvoorbeeld bij een vruchtbaarheidsbehandeling.
  • als je onlangs bent bevallen of een miskraam hebt gehad, kan er nog hCG in je lichaam zitten.
  • een aankomende miskraam.

Als je te lang wacht met aflezen kan er ook een ‘indrooglijntje’ op de test verschijnen. Dat duidt niet op een zwangerschap. Houd dus de afleestijd uit de bijsluiter aan.

Uitslag zwangerschapstest: positief

Is de test positief? Dan is er nauwelijks twijfel mogelijk, je bent zwanger! Je kunt nu op zoek gaan naar een verloskundigenpraktijk die bij je past. De manier van werken kan per praktijk verschillen en het is de moeite waard om je daarin te verdiepen. Bekijk websites van verloskundigenpraktijken bij jou in de buurt en bel eventueel voor meer informatie. Heb je een praktijk gevonden, dan hoor je daar wanneer je voor het eerst op controle komt en hoe de begeleiding verloopt.

Geef ook aan je huisarts door dat je zwanger bent. Dit is belangrijke informatie in verband met eventueel medicijngebruik. Daarnaast is het verstandig om gelijk – liefst vanaf week 1 – op je voeding te letten: