Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

zwangerschapstest

Zwangerschapstest: wanneer kun je hem doen?

Benieuwd of je zwanger bent? Een zwangerschapstest geeft je snel het verlossende antwoord. Maar vanaf wanneer kun je een zwangerschapstest doen? En hoe werkt zo’n test?

Je hebt last van zwangerschapssymptomen. Zou je zwanger zijn? Om daar achter te komen kun je een zwangerschapstest doen. Een zwangerschapstest is eigenlijk een simpele urinetest. De test reageert op het zwangerschapshormoon hCG in je urine. Dit hormoon maakt je lichaam aan zodra de innesteling heeft plaatsgevonden. Omdat dit hormoon alleen in het lichaam van zwangere vrouwen voorkomt, is er nauwelijks twijfel mogelijk als de test positief is.

Advertentie

Hoe gebruik je een zwangerschapstest?

Een zwangerschapstest kun je gewoon thuis doen. Als je een zwangerschapstest gebruikt, lees dan vooraf goed de instructies. Niet alle testen werken op dezelfde manier. Bovendien is een test alleen betrouwbaar als hij op de juiste wijze is uitgevoerd.

Bij de meeste testen plas je over het staafje heen. Bij andere testen zet je het staafje in een bekertje met urine of werk je met een pipetje. Een controlestreepje geeft aan of de test goed is uitgevoerd. Binnen drie tot vijf minuten zegt de test of je zwanger bent of niet.

Testen met ochtendurine?

Een tip: doe je zwangerschapstest met ochtendurine. Dit is de eerste urine van de dag. De ochtendurine is het sterkst geconcentreerd en bevat – als je inderdaad zwanger bent – de meeste hCG. Zelfs als de zwangerschap nog heel pril is (rond de menstruatie kun je met je ochtendurine al een positieve uitslag krijgen. Een zwangerschapstest met ochtendurine is dus het meest betrouwbaar.

Wanneer kun je een zwangerschapstest doen?

Na de innesteling van de vrucht maakt je lichaam het hormoon hCG aan. De eerste weken gaat dat rap: de hoeveelheid verdubbelt elke twee à drie dagen. Dit gaat door tot de tiende week, daarna blijft de hoeveelheid gelijk tot de bevalling. Vanaf de dag dat je ongesteld moet worden is er voldoende hCG aanwezig voor een positieve test. Dit is dan ook het beste moment om te testen. Test je eerder dan bestaat de kans dat de uitslag negatief is. Er is dan nog niet voldoende hCG in je lichaam aanwezig.

Er zijn ook extra gevoelige testen te koop. Deze kunnen 4 en soms zelfs 6 dagen vóór de verwachte menstruatie een betrouwbare uitslag geven. Er zit wel een nadeel aan vroeg testen. Zo’n 60% van de bevruchtingen eindigt in een vroegtijdige miskraam. Je test dan positief, maar wordt een aantal dagen later alsnog ongesteld.

Lees hier hoe een extra vroege zwangerschapstest precies werkt.

Welke te koop?

Je kunt een zwangerschapstest kopen bij de drogist, apotheek of online. Er zijn verschillende merken te koop. Allemaal werken ze op basis van een urinetest. De meeste geven met een symbool of kleur aan of je zwanger bent of niet. Er zijn ook digitale testen te koop. Deze vertellen je niet alleen of je zwanger bent, maar ook hoe lang. De kosten verschillen per merk en het aantal testen in de verpakking. Gemiddeld kost een test ongeveer zeven euro.

In uitzonderlijke gevallen wordt er in het ziekenhuis met een bloedtest gekeken of je zwanger bent. Ook dan wordt het hormoon hCG opgespoord.

Uitslag van de zwangerschapstest: positief of negatief

Is de test positief? Er is nauwelijks twijfel mogelijk, je bent zwanger! Het beste wat je nu kunt doen is een afspraak maken met een verloskundige.

Zwangerschapstesten zijn voor meer dan 90% betrouwbaar, maar in uitzonderlijke gevallen is de test vals positief. Je test dan positief, maar bent niet zwanger. Dat kan komen door het slikken van hormonen, bijvoorbeeld bij een vruchtbaarheidsbehandeling. Maar er kan ook sprake zijn van een aankomende miskraam of je bent recent bevallen.

Is de test negatief? Dan kan de teleurstelling heel groot zijn. Ga bij jezelf na of je de test goed hebt uitgevoerd. Als dat het geval is, test dan over een paar dagen nog eens. Het kan zijn dat je lichaam nog niet voldoende hCG heeft aangemaakt. Is de test opnieuw negatief, dan ben je waarschijnlijk niet zwanger. Houd moed, 80% van alle vrouwen is binnen een jaar zwanger.

Zwanger, en nu?

Maak na een positieve zwangerschapstest een afspraak met een verloskundige. Deze kan precies vertellen hoe het allemaal verder gaat. Breng ook je huisarts op de hoogte van je zwangerschap. Zo kan hij hier rekening mee houden bij eventueel medicijngebruik. Daarnaast is het verstandig om gelijk vanaf week 1 op je voeding te letten: