onregelmatige cyclus

Zwanger worden met een onregelmatige cyclus

Als je zwanger wilt worden, is het handig om te weten hoe je cyclus werkt. Zo kun je berekenen wanneer je eisprong plaatsvindt. Maar hoe doe je dat als je een onregelmatige cyclus hebt?

Een onregelmatige cyclus

Een onregelmatige cyclus is een menstruatiecyclus die elke maand verschilt in lengte. Bij een onregelmatige cyclus is het lastig om vast te stellen wanneer je eisprong (ovulatie) precies plaatsvindt en wanneer je meest vruchtbare dagen zijn.

Menstruatiekalender

Om achter jouw cyclus te komen kun je een menstruatiekalender of ovulatie-app gebruiken. Hierop houd je bij wanneer je menstruatie begint en eindigt. Zo krijg je na een paar maanden een idee van de lengte en regelmaat van je cyclus en weet je wanneer je het meest vruchtbaar bent.

Vruchtbare dagen berekenen

Waarom heb ik een onregelmatige cyclus?

Wisselingen in de lengte van je menstruatiecyclus komen meestal door een tijdelijk verstoord hormonaal evenwicht. Schommelingen van de hormonen oestrogeen en progestageen komen vaak voor tijdens de pubertijd en overgang, maar kunnen ook tussentijd plaatsvinden. Bijvoorbeeld als:

 • Er ingrijpende gebeurtenissen plaatsvinden in je leven.
 • Je flink in gewicht bent afgevallen of bijgekomen.
 • Je (lang) anticonceptie (bijvoorbeeld de pil) hebt gebruikt. Het kost dan tijd voordat je natuurlijke cyclus weer op gang is gekomen.
 • Je (extreem) veel sport. Je lichaam verbruikt veel energie bij topsport. Voor menstrueren is ook een flinke dosis energie nodig, maar die gaat nu naar het sporten.
 • Je medicatie gebruikt: vooral antidepressiva hebben invloed op je hormonen. Het gebruik hiervan kan leiden tot een onregelmatige cyclus.
 • Je veel last van stress hebt: een gestresst lichaam maakt cortisol aan. Als je cortisolgehalte stijgt, is de kans groot dat de andere hormonen uit balans zijn. Hierdoor kun je een onregelmatige cyclus krijgen.
 • Je PCOS hebt: het Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS) is een hormonale afwijking die zorgt voor het ontstaan van cystes op je eierstokken. Behalve een onregelmatige cyclus zijn andere symptomen: hormonale acne en onverklaarbaar aankomen. PCOS kan een verhoogd risico geven op onvruchtbaarheid, miskramen, diabetes en hartziekten. Maak je je zorgen, ga dan direct naar de huisarts.
 • De baarmoedermond is ontstoken (bijvoorbeeld door chlamydia).
 • De baarmoedermond afwijkt.
 • Een miskraam dreigt of buitenbaarmoederlijke zwangerschap.
 • Je borstvoeding geeft. Niet alle vrouwen worden ongesteld als ze borstvoeding geven. Word je dat wel, dat zou het best eens kunnen zijn dat je menstruatie gedurende deze periode onregelmatig is.
 • Je zwanger bent: in de eerste periode van je zwangerschap kun je last hebben van bloedingen, het kan dus zijn dat je ‘gewoon’ zwanger bent.

Ik heb een onregelmatige cyclus, wat nu?

Als je een onregelmatige cyclus hebt en snel zwanger wilt worden, is het belangrijk erachter te komen wat de reden is dat je onregelmatig ongesteld bent. Houd bijvoorbeeld een menstruatiekalender of ovulatie-app bij waarin je bijhoudt of en wanneer je bloed verliest, wanneer je seks hebt en of je daarna bloedverlies had. Deze kun je meenemen of laten zien aan je huisarts als je het idee hebt dat er iets aan de hand is.

Duurt jouw menstruatiecyclus de ene keer veel langer dan de andere keer, dan is het lastig om je vruchtbare dagen te berekenen. Een ovulatietest kan in dat geval een goede manier zijn om te checken wanneer je eisprong eraan komt en je vruchtbaar bent.

Eisprong berekenen met temperatuur

Een andere methode is het bijhouden van je temperatuur. Je kunt het beste iedere dag op een vast tijdstip rectaal temperaturen, bijvoorbeeld ’s ochtends bij het opstaan.

Vervolgens schrijf je alles op in een curve. 12 tot 24 uur na je ovulatie stijgt je lichaamstemperatuur onder invloed van het hormoon progesteron 0,3 tot 0,5 graden. Je temperatuur blijft zo hoog tot vlak voor het begin van je nieuwe cyclus. Deze methode werkt vaak goed in combinatie met een ovulatietest.

Wanneer naar de huisarts?

Maak je je zorgen, ga dan altijd langs de huisarts. Hij kan bijvoorbeeld een uitstrijkje maken en uitsluiten of er meer aan de hand is.