Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Zwanger worden met een onregelmatige cyclus

Als je zwanger wilt worden, is het handig om te weten hoe je cyclus werkt. Zo kun je berekenen wanneer je eisprong plaatsvindt. Maar hoe doe je dat als je een onregelmatige cyclus hebt?

In samenwerking met expert

Simone Broer

Gynaecoloog

Een onregelmatige cyclus

Een onregelmatige cyclus is een menstruatiecyclus die 7 dagen verschilt in lengte, korter is dan 21 dagen of langer is dan 35 dagen. Bij een onregelmatige cyclus is het lastig om vast te stellen of en wanneer de eisprong (ovulatie) precies plaatsvindt en wanneer je meest vruchtbare dagen zijn.

Advertentie

Menstruatiekalender

Om achter jouw cyclus te komen, kun je een menstruatiekalender of ovulatie-app gebruiken. Hierop houd je bij wanneer je menstruatie begint en eindigt. Zo krijg je na een paar maanden een idee van de lengte en regelmaat van je cyclus en weet je wanneer je het meest vruchtbaar bent.

Vruchtbare dagen berekenen

Waarom heb ik een onregelmatige cyclus?

Wisselingen in de lengte van je menstruatiecyclus komen meestal door een tijdelijk verstoord hormonaal evenwicht. Dit komt vaak voor tijdens de pubertijd en in de jaren voor de overgang, maar kan ook tussentijds plaatsvinden. Bijvoorbeeld als:

  • Er ingrijpende gebeurtenissen plaatsvinden in je leven.
  • Je flink in gewicht bent afgevallen of aangekomen.
  • Je (lang) anticonceptie (bijvoorbeeld de pil) hebt gebruikt. Het kan dan een paar maanden duren voordat je natuurlijke cyclus weer op gang komt.
  • Je (extreem) veel sport.
  • Je medicatie gebruikt: zo kunnen antidepressiva bijvoorbeeld invloed hebben op je hormonen. Het gebruik hiervan kan leiden tot een onregelmatige cyclus.
  • Je veel last van stress hebt: een gestrest lichaam maakt cortisol aan door de bijnier.
  • Je een schildklieraandoening hebt. Ook de hormoon-as van de schildklier en de hormoon-as voor je cyclus hebben invloed op elkaar.
  • Je PCOS hebt: het Polycysteus Ovarium Syndroom (PCOS) is een hormonale afwijking waarbij er een disbalans is in de hormonen die je cyclus verzorgen waardoor er geen of onregelmatig een eisprong plaatsvindt. Dit syndroom kan ook andere kenmerken hebben, zoals acne en overbeharing. PCOS kan een verhoogd risico geven op onvruchtbaarheid, miskramen, diabetes en hartziekten. Maak je je zorgen, ga dan direct naar de huisarts.
  • Je borstvoeding geeft. Niet alle vrouwen worden ongesteld als ze borstvoeding geven. Word je dat wel, dat zou het best kunnen dat je menstruatie gedurende deze periode onregelmatig is.
  • Je (bijna) in de overgang bent. Dit komt gelukkig maar weinig voor op jonge leeftijd.

Ik heb een onregelmatige cyclus, wat nu?

Als je een onregelmatige cyclus hebt en zwanger wilt worden, is het belangrijk erachter te komen wat de reden is dat je onregelmatig ongesteld bent. Houd bijvoorbeeld een menstruatiekalender of ovulatie-app bij waarin je aangeeft of en wanneer je bloed verliest, wanneer je seks hebt en of je daarna bloedverlies had. Deze kun je meenemen of laten zien aan je huisarts als je het idee hebt dat er iets aan de hand is.

Als je een onregelmatige cyclus hebt en een kinderwens, is dit een reden om verwezen te worden naar de gynaecoloog om uit te zoeken wat de oorzaak hiervan is. Hij of zij kan beslissen of er een behandeling nodig is om de ovulatie op te wekken of regelmatiger te maken.

 

Wanneer naar de huisarts?

Maak je je zorgen, ga dan altijd langs de huisarts. Hij kan bijvoorbeeld een uitstrijkje maken en uitsluiten of er meer aan de hand is. Eventueel verwijst hij je door naar en gynaecoloog.

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bronnen: Freya

Simone Broer

Gynaecoloog

Simone Broer is gynaecoloog in het Universitair Medisch Centrum in Utrecht. Ze houdt zich vooral bezig met vruchtbaarheid en ziektes en aandoeningen die je vruchtbaarheid beïnvloeden, zoals hormoonstoornissen, cystes of verklevingen. Simone heeft veel onderzoek gedaan naar het meten van vrouwelijke vruchtbaarheid.

Redactioneel – Offer – Leuke slaaptrainers voor peuters

Leuke slaaptrainers voor peuters

Handig hulpmiddel bij het slapen
Bekijk ze hier