Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Kans op zwangerschap vergroten, deze tips helpen

Als je eenmaal hebt besloten dat een kind meer dan welkom is, hoop je natuurlijk dat je zo snel mogelijk zwanger raakt. Maar hoe kun je de kans op een zwangerschap vergroten? Hier wat handige tips.

Gezonde levensstijl

Wil je graag zwanger worden, dan is het verstandig zo gezond mogelijk te leven. Dat houdt in: gezond en gevarieerd eten, stoppen met roken, geen drugs gebruiken en alcohol vermijden. Dat geldt ook voor je partner. Dit is niet alleen belangrijk voor een goede vruchtbaarheid en een gezonde zwangerschap, maar ook voor de gezondheid van je baby. Ook is het belangrijk om een gezond lichaamsgewicht te hebben, want over- of ondergewicht vermindert de vruchtbaarheid.

Advertentie

Tip: Deze voedingsstoffen bevorderen de vruchtbaarheid

Ken je cyclus

Als je zwanger wilt worden is het handig als je weet hoe je menstruatiecyclus precies verloopt. Zo weet je namelijk precies wanneer jouw eisprong plaatsvindt. Twee dagen voor en tijdens de eisprong heb je namelijk de meeste kans om zwanger te worden. Om de kans op een zwangerschap te vergroten, is het dus belangrijk om te weten wanneer je vruchtbare dagen zijn. De betrouwbaarste manier om dit te testen is met een ovulatietest. Deze test laat zien wanneer het LH-hormoon het meest aanwezig is in je lichaam; dit is het hormoon dat vlak voor de eisprong piekt. Een andere manier om te testen wanneer je vruchtbaar bent, is de Billingsmethode.

Lees ook: Zolang duurt het gemiddeld voordat je zwanger bent

Vermijd stress

Stress kan van invloed zijn op je vruchtbaarheid. Dat geldt voor jou, maar ook voor je partner. Het is misschien makkelijk gezegd dan gedaan, maar maak je dus niet te druk als zwanger worden niet meteen lukt. Ervaar je (langere periodes) stress op je werk? Bespreek dit met je werkgever. Het is natuurlijk sowieso goed om je stresslevel gezond te houden, of je nou zwanger wil worden of niet.

Genoeg bewegen

Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen die regelmatig bewegen meer kans hebben om zwanger te worden dan vrouwen die elke avond op de bank hangen. Dat wil niet zeggen dat je opeens in de startblokken moet om wekelijks een triatlon te doen – sterker nog, dat werkt averechts op je vruchtbaarheid – maar pak wat vaker de fiets of de trap en sport twee keer per week. Dagelijks een stevige wandeling van een uur maken volstaat ook.

Meer lezen: Met yoga je vruchtbaarheid vergroten, zo werkt dat 

Blijf goed op gewicht

Ook is het belangrijk om een gezond lichaamsgewicht te hebben. Over- of ondergewicht verminderen de vruchtbaarheid. Overgewicht of ondergewicht kan namelijk je menstruatiecyclus ontregelen. Als je BMI onder de 20 of boven de 25 ligt, kan dat een negatief effect hebben op je vruchtbaarheid. Probeer dus je BMI tussen de 20 en 25 te houden, of probeer (als het nodig is) wat gewicht te verliezen of juist aan te komen. Op de website van het Voedingscentrum kun je je BMI berekenen.

Tip: Deze voedingsstoffen bevorderen je vruchtbaarheid

Kijk uit met glijmiddel

Wil je zwanger worden, gebruik dan bij voorkeur geen glijmiddel meer als je vrijt, en óók geen speeksel. Het beste is om met voldoende voorspel de vagina zelf vochtig te laten worden. Bijna alle glijmiddelen (inclusief speeksel) hebben namelijk een zaaddodende werking. Zaadcellen worden er minder beweeglijk door en kunnen er zelfs vroegtijdig van doodgaan. Heb je toch echt wat hulp nodig? Er bestaan ook speciale glijmiddelen die wel vruchtbaarheidsvriendelijk zijn. Deze kun je online bestellen.

Lees ook: Zo kan een man zijn vruchtbaarheid verhogen

Denk aan foliumzuur

In de eerste weken van de zwangerschap, als je zelf nog niet eens weet dat je zwanger bent, vinden er belangrijke ontwikkelingen plaats bij de baby. Slik daarom dagelijks foliumzuur als je zwanger wilt raken. Blijft een zwangerschap lang uit, dan heeft het geen nadelige gevolgen om dit gewoon door te blijven slikken.

Lees meer: Snel(ler) zwanger worden, 8 gouden tips

Als het niet vanzelf gaat

Een zwangerschap is niet te plannen. Bij de ene vrouw is het direct raak, bij de andere vrouw duurt het meer dan een jaar. Bij sommige stellen lukt het niet vanzelf. Als jullie al een jaar serieus probeert om zwanger te worden zonder succes, dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Vrouwen die ouder zijn dan 35 jaar kunnen al na een half jaar proberen naar de huisarts stappen. Je huisarts kan je meer informatie geven over hulp bij het zwanger worden en de verschillende vruchtbaarheidsbehandelingen die er zijn.

Lees ook: Alle vruchtbaarheidsbehandelingen op een rij

Bronnen: De gynaecoloog , Voedingscentrum

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

José Knijnenburg

vruchtbaarheids-deskundige

José Knijnenburg is sinds 20 jaar directeur van Freya, de vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen. Zelf heeft ze een tweeling die met behulp van IVF ter wereld is gekomen.