kans op zwangerschap

Kans op zwangerschap vergroten, deze tips helpen

Als je eenmaal hebt besloten dat jullie toe zijn aan een kind, hoop je natuurlijk dat het zo snel mogelijk raak is. Vruchtbaarheidsdeskundige José Knijnenburg geeft aan hoe je de kans op een zwangerschap kunt vergroten.

Gezond eten

Zodra je besluit dat een zwangerschap welkom is, is het verstandig een gezonde levensstijl in acht te nemen: gezond eten, stoppen met roken, geen drugs gebruiken en alcohol vermijden. Dit is niet alleen belangrijk voor een goede vruchtbaarheid en een gezonde zwangerschap, maar ook voor de gezondheid van je baby. Ook is het belangrijk om een gezond lichaamsgewicht te hebben. Over- of ondergewicht verminderen de vruchtbaarheid.

Advertentie

Tip: deze voedingsstoffen bevorderen je vruchtbaarheid.

Foliumzuur

Vergeet niet dat in de eerste weken van de zwangerschap, als je zelf nog niet eens weet dat je zwanger bent, er belangrijke ontwikkelingen plaatsvinden bij de baby. Slik daarom dagelijks foliumzuur als je zwanger wilt raken. Blijft een zwangerschap lang uit dan heeft het geen nadelige gevolgen om dit gewoon door te blijven slikken.

Om de kans te vergroten dat je snel zwanger raakt, kun je in de gaten houden wanneer je vruchtbare dagen zijn. Dat kan bijvoorbeeld met de Billingsmethode of met een ovulatietest.

Vermijd stress

Stress kan van invloed zijn op je vruchtbaarheid. Dat geldt voor jou, maar ook voor je partner. Het is misschien makkelijk gezegd, maar maak je dus niet te druk als zwanger worden niet meteen lukt. Ervaar je (langere periodes) stress op je werk? Bespreek dit met je werkgever. Het is natuurlijk sowieso goed om het stresslevel gezond te houden, of je nou zwanger wil worden of niet.

Genoeg bewegen

Uit onderzoek is gebleken dat vrouwen die regelmatig bewegen meer kans hebben om zwanger te worden dan vrouwen die elke avond bankhangen. Dat wil niet zeggen dat je opeens in de startblokken moet om wekelijks een triathlon te doen – sterker nog, dat werkt averechts op je vruchtbaarheid – maar pak wat vaker de fiets en de trap en sport twee keer per week. Een stevige wandeling van een uur volstaat ook.

Meer lezen: Met yoga je vruchtbaarheid vergroten, zo werkt dat 

Kijk uit met glijmiddel

Gebruik bij voorkeur geen glijmiddel meer als je vrijt maar óók geen speeksel. Het beste is om bijvoorbeeld met voldoende voorspel de vagina zelf vochtig te laten worden. Bijna alle glijmiddelen (inclusief speeksel) hebben namelijk een zaaddodende werking. Zaadcellen worden er steeds minder beweeglijk door en kunnen er zelfs vroegtijdig van doodgaan. Heb je toch echt wat hulp nodig? Er bestaan ook speciale glijmiddelen die wel vruchtbaarheidsvriendelijk zijn. Je kunt ze gemakkelijk online bestellen.

Ken je cyclus

Klinkt als een open deur, maar veel vrouwen zijn niet goed op de hoogte hoe hun menstruatiecyclus precies verloopt. Als je zwanger wilt worden is het heel belangrijk dat je precies weet wanneer jouw eisprong plaatsvindt. De betrouwbaarste manier om dit te testen is met een ovulatietest. De test laat zien wanneer het LH-hormoon het meest aanwezig is in je lichaam, en dit hormoon krijg je vlak voor de eisprong. Twee dagen voor en tijdens de eisprong heb je de meeste kans om zwanger te worden.

Lees meer: Snel(ler) zwanger worden, 8 gouden tips

José Knijnenburg

vruchtbaarheids-deskundige

José Knijnenburg is sinds 20 jaar directeur van Freya, de vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen. Zelf heeft ze een tweeling die met behulp van IVF ter wereld is gekomen.