Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Kans op zwangerschap vergroten, deze tips helpen

Als je eenmaal hebt besloten dat een kind meer dan welkom is, hoop je natuurlijk dat je zo snel mogelijk zwanger raakt. Maar hoe kun je de kans op een zwangerschap vergroten? Hier wat handige tips.

In samenwerking met expert

Inge Custers

Gynaecoloog

Gezonde levensstijl

Wil je graag zwanger worden, dan is het verstandig zo gezond mogelijk te leven. Dat houdt in: gezond en gevarieerd eten, stoppen met roken, geen drugs gebruiken en alcohol vermijden. Dat geldt ook voor je partner. Dit is niet alleen belangrijk voor een goede vruchtbaarheid en een gezonde zwangerschap, maar ook voor de gezondheid van je baby. Ook is het belangrijk om een gezond lichaamsgewicht te hebben, want over- of ondergewicht vermindert de vruchtbaarheid.

Advertentie

Tip: Deze voedingsstoffen bevorderen de vruchtbaarheid

Ken je cyclus

Als je zwanger wilt worden is het handig als je weet hoe je menstruatiecyclus precies verloopt. Zo weet je namelijk precies wanneer jouw eisprong plaatsvindt. Vanaf vijf dagen voor je eisprong en op de van je eisprong heb je namelijk de meeste kans om zwanger te worden. Om de kans op een zwangerschap te vergroten, is het dus belangrijk om te weten wanneer je vruchtbare dagen zijn. Een manier om dit te testen is met een ovulatietest. Deze test laat zien wanneer het LH-hormoon het meest aanwezig is in je lichaam; dit is het hormoon dat vlak voor de eisprong piekt. Een andere manier om te testen wanneer je vruchtbaar bent, is de Billingsmethode, oftewel het bekijken van je vaginale afscheiding. Rondom je eisprong is de vaginale afscheiding helder en rekbaar tussen je vingers.

De tweede manier is gratis en ovulatietesten zijn best duur. Gebruik je toch liever een test, dan vergroot je de kans op een zwangerschap door niet alleen op de dag van een positieve LH-test te vrijen, maar ook de dagen ervoor.

Lees ook: Zolang duurt het gemiddeld voordat je zwanger bent

Vermijd stress

Stress kan van invloed zijn op je vruchtbaarheid. Dat geldt voor jou, maar ook voor je partner. De meeste stellen ervaren wel enige mate van stress wanneer het zwanger worden wat langer op zich laat wachten. Het is belangrijk om goed voor jezelf en elkaar te blijven zorgen. Bijvoorbeeld met avondjes uit en fijne massages. Ook mindfullnessoefeningen kunnen helpen. Bespreek ook geregeld wat jullie bezighoudt, ook los van het zwanger worden. Ervaar je (langere periodes) stress op je werk? Bespreek dit met je werkgever. Het is natuurlijk sowieso goed om je stresslevel gezond te houden, of je nu zwanger wilt worden of niet.

Advertentie

Genoeg bewegen

Uit onderzoek is gebleken dat de kans op een zwangerschap groter is wanneer de man en vrouw regelmatig bewegen, dan bij stellen die elke avond op de bank hangen. Dat wil niet zeggen dat je opeens in de startblokken moet om wekelijks een triatlon te doen – sterker nog, dat werkt averechts op je vruchtbaarheid – maar pak wat vaker de fiets of de trap en sport twee keer per week. Regelmatig een stevige wandeling van een uur maken volstaat ook.

Meer lezen: Met yoga je vruchtbaarheid vergroten, zo werkt dat 

Blijf goed op gewicht

Ook is het belangrijk om een gezond lichaamsgewicht te hebben. Over- of ondergewicht verminderen de vruchtbaarheid. Overgewicht of ondergewicht kan namelijk je menstruatiecyclus ontregelen. Als je BMI onder de 19 of boven de 25 ligt, kan dat een negatief effect hebben op je vruchtbaarheid. Probeer dus je BMI tussen de 19 en 25 te houden, of probeer (als het nodig is) wat gewicht te verliezen of juist aan te komen. Op de website van het Voedingscentrum kun je je BMI berekenen. Mocht je ondanks een normaal gewicht toch een onregelmatige cyclus hebben (meer dan een week verschil tussen de opeenvolgende maanden), maak dan een afspraak met je huisarts.

Tip: Deze voedingsstoffen bevorderen je vruchtbaarheid

Advertentie

Kijk uit met glijmiddel

Wil je zwanger worden, gebruik dan bij voorkeur geen glijmiddel meer als je vrijt, en óók geen speeksel. Het beste is om met voldoende voorspel de vagina zelf vochtig te laten worden. Bijna alle glijmiddelen (inclusief speeksel) hebben namelijk een zaaddodende werking. Zaadcellen worden er minder beweeglijk door en kunnen er zelfs vroegtijdig van doodgaan. Heb je toch echt wat hulp nodig? Er bestaan ook speciale glijmiddelen die wel vruchtbaarheidsvriendelijk zijn. Deze kun je online bestellen.

Lees ook: Zo kan een man zijn vruchtbaarheid verhogen

Denk aan foliumzuur

In de eerste weken van de zwangerschap, als je zelf nog niet eens weet dat je zwanger bent, vinden er belangrijke ontwikkelingen plaats bij de baby. Slik daarom dagelijks foliumzuur als je zwanger wilt raken. Blijft een zwangerschap lang uit, dan heeft het geen nadelige gevolgen om dit gewoon door te blijven slikken.

Lees meer: Snel(ler) zwanger worden, 8 gouden tips

Als het niet vanzelf gaat

Een zwangerschap is niet te plannen. Bij de ene vrouw is het direct raak, bij de andere vrouw duurt het meer dan een jaar. Bij sommige stellen lukt het niet vanzelf. Als jullie al een jaar je best doen om zwanger te worden zonder succes, dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Bij een onregelmatige cyclus of uitblijvende menstruaties mag je meteen een afspraak maken. Dat is ook verstandig als jij of je partner een ziekte of aandoening heeft die van invloed zou kunnen zijn op zwanger worden of zwanger zijn, zoals een te hoge bloeddruk of diabetes. Je huisarts kan je meer informatie geven over hulp bij het zwanger worden en de verschillende vruchtbaarheidsbehandelingen die er zijn.

Lees ook: Alle vruchtbaarheidsbehandelingen op een rij

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bronnen: De gynaecoloog , Voedingscentrum

Inge Custers

Gynaecoloog

Inge Custers is gynaecoloog en seksuoloog gespecialiseerd in voortplantingsgeneeskunde, endocrinologie en seksualiteit. Ze werkt sinds ruim 7 jaar als staflid bij het Centrum Voor Voortplantingsgeneeskunde van het AUMC, lokatie AMC.

Ze begeleidt koppels en vrouwen met onvervulde kinderwens onder andere ten gevolge van hormonale problematiek. Daarnaast is ze lid van het team PGT (pre-implantatie genetisch testen) dat koppels behandeld met kinderwens en een sterk verhoogd risico op erfelijke ziekten bij het nageslacht.

Lees meer over
Commercieel – Hema – Offer – Kinderjassen

Kinderjassen

Gevoerde roze kinderjas met capuchon
Shop nu