Kans op zwangerschap vergroten

Als je eenmaal hebt besloten dat jullie toe zijn aan een kind, hoop je natuurlijk dat het zo snel mogelijk raak is. Vruchtbaarheidsdeskundige José Knijnenburg geeft aan hoe je de kans op een zwangerschap kunt vergroten.

Gezond eten

Zodra je besluit dat een zwangerschap welkom is, is het verstandig een gezonde levensstijl in acht te nemen: gezond eten, stoppen met roken, geen drugs gebruiken en alcohol vermijden. Dit is niet alleen belangrijk voor een goede vruchtbaarheid en een gezonde zwangerschap, maar ook voor de gezondheid van je baby. Ook is het belangrijk om een gezond lichaamsgewicht te hebben. Over- of ondergewicht verminderen de vruchtbaarheid.

Foliumzuur

Vergeet niet dat in de eerste weken van de zwangerschap, als je zelf nog niet eens weet dat je zwanger bent, er belangrijke ontwikkelingen plaatsvinden bij de baby. Slik daarom dagelijks foliumzuur als je zwanger wilt raken. Blijft een zwangerschap lang uit dan heeft het geen nadelige gevolgen om dit gewoon door te blijven slikken.

Om de kans te vergroten dat je snel zwanger raakt, kun je in de gaten houden wanneer je vruchtbare dagen zijn. Dat kan bijvoorbeeld met de Billingsmethode of met een ovulatietest.

José Knijnenburg

vruchtbaarheids-deskundige

José Knijnenburg is sinds 20 jaar directeur van Freya, de vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen. Zelf heeft ze een tweeling die met behulp van IVF ter wereld is gekomen.