Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Kans op zwangerschap vergroten, deze tips helpen

Als je eenmaal hebt besloten dat een kind meer dan welkom is, hoop je natuurlijk dat je zo snel mogelijk zwanger raakt. Maar hoe kun je de kans op een zwangerschap vergroten? De 12 beste adviezen én heel veel tips vind je hier.

In samenwerking met expert

Inge Custers

Gynaecoloog

1. Ken je vruchtbare dagen

Een fijn seksleven is goed voor je relatie – belangrijk als jullie samen een kind willen. Maar het vergroot ook de kans op een zwangerschap. Doe het dus wanneer je wilt én zorg dat je je vruchtbare dagen kent: vanaf vijf dagen voor je eisprong en de dag waarop je je eisprong hebt. Heb je een menstruatiecyclus van precies 28 dagen, dan is je eisprong dus ongeveer twee weken na de eerste dag van je laatste menstruatie. Je kunt dit zelf bijhouden, maar je kunt ook online je vruchtbare periode berekenen. Of doe de Billingsmethode, oftewel het bekijken van je vaginale afscheiding. Rondom je eisprong is het cervixslijm helder en rekbaar tussen je vingers.

Advertentie

Je kunt ook een ovulatietest gebruiken. Deze test geeft aan wanneer het LH-hormoon in je lichaam piekt. Dat betekent dat je je eisprong krijgt. Nadelen van het gebruik van ovulatietesten is dat ze best duur zijn, niet bij iedereen werken en dat je het gevoel kunt hebben dat je moet vrijen ‘op commando’, wat na een tijd het plezier in je seksleven kan verminderen. Gebruik je toch liever een test, dan vergroot je de kans op een zwangerschap door niet alleen op de dag van een positieve LH-test te vrijen, maar ook de dagen ervoor.

Als je in de week voor je eisprong regelmatig seks hebt, is de kans dat je zwanger wordt het grootst. Elke dag hoeft niet: zaadcellen kunnen een aantal dagen in de baarmoeder overleven, in afwachting van een eicel.

Lees ook: heb je een onregelmatige menstruatiecyclus of twijfel je hoe je je eisprong kunt berekenen? Dit artikel legt uitgebreid uit wanneer je vruchtbaar bent.

2. Eet gezond en gevarieerd

Door gezond, gevarieerd en vers te eten, maak je je lichaam startklaar voor een zwangerschap. Dit heeft ook – vanaf het prilste begin – een gunstige invloed op de ontwikkeling van de baby, als het zover is. Zorg dat je genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt: eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen. Niet alleen voor jouw eigen gezondheid, maar ook om vanaf het eerste begin van de zwangerschap de ontwikkeling van de baby te ondersteunen. Hier lees je wat je wel en niet mag eten tijdens de zwangerschap.

Groente en fruit

Eet genoeg groente en fruit en varieer volop. Probeer hiervan bij elke maaltijd iets te eten, denk aan een groene smoothie bij het ontbijt, soep of een salade bij de lunch en fruit als toetje. Noten of snackgroente als tussendoortje kan natuurlijk ook.

Advertentie

IJzer

Zorg dat je voldoende ijzer binnenkrijgt. Zo verklein je de kans op bloedarmoede tijdens je zwangerschap. IJzer zit bijvoorbeeld in volkorenbrood, vlees en vegetarische producten met toegevoegd ijzer. In groente en fruit zit veel vitamine C, dat ervoor zorgt dat je lichaam het ijzer beter opneemt.

Vis

Eet één à twee keer per week vette vis. De vetzuren in vis zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het zicht bij ongeboren baby’s. Let op: sommige vis kun je beter niet eten omdat daar schadelijke bacteriën of gifstoffen inzitten. Eet je liever geen vis, dan kun je visoliecapsules of (vegetarische) omega-3-capsules slikken. Lees hier waar je op moet letten bij het eten van vis, schaal- en scheldieren tijdens de zwangerschap.

Vitaminen & mineralen

De voornaamste vitaminen zijn vitamine A, B, C, D en E. De meeste vitamines krijg je dagelijks binnen door gezond en gevarieerd te eten, maar je kunt daarnaast speciale multivitaminetabletten voor zwangere vrouwen of vrouwen met een kinderwens slikken. Daarin zit bovendien foliumzuur, dat belangrijk is om te slikken zodra je zwanger wilt worden. Foliumzuur is nodig voor een gezonde ontwikkeling van het zenuwstelsel van je ongeboren baby en verkleint de kans op bijvoorbeeld een open ruggetje of een schisis.

Lees ook: Waarom is het belangrijk nu al met foliumzuur te beginnen?

3. Rook en drink niet

Zowel roken als alcohol drinken vermindert je vruchtbaarheid sterk: vrouwen die roken zijn ruim dertig procent minder vruchtbaar dan niet-rokende vrouwen. Bij vruchtbaarheidsbehandelingen zoals ivf is de slagingskans zelfs vijftig procent kleiner bij (mee)rokende vrouwen. Bovendien is roken heel slecht voor de baby: als je rookt tijdens je zwangerschap heb je een verhoogde kans op een miskraam, vroeggeboorte en ontwikkelingsproblemen bij je kind.

Advertentie

Alcohol

Hetzelfde geldt voor het drinken van alcohol: (veel) alcohol beschadigt de eicel en bemoeilijkt daardoor de bevruchting. Bovendien heb je meer kans op een miskraam als je regelmatig drinkt.

Ook bij mannen

Ook bij mannen vermindert roken en drinken de vruchtbaarheid. Alcoholgebruik en roken remt de aanmaak van zaadcellen en zorgt voor een toename van afwijkende zaadcellen. Een van de eerste dingen die een man kan doen om zijn spermakwaliteit te verbeteren, is stoppen met roken en alcohol.

Lees meer: te veel cafeïne is niet goed als je (pril) zwanger bent. Hoeveel cafeïne mag je drinken? 

4. Genoeg bewegen

Uit onderzoek is gebleken dat de kans op een zwangerschap groter is wanneer de man en vrouw regelmatig bewegen, dan bij stellen die elke avond op de bank hangen. Dat wil niet zeggen dat je opeens in de startblokken moet om wekelijks een triatlon te doen – sterker nog, dat werkt averechts op je vruchtbaarheid – maar pak wat vaker de fiets of de trap en sport twee keer per week. Regelmatig een stevige wandeling van een uur maken volstaat ook.

Meer lezen: Met yoga je vruchtbaarheid vergroten, zo werkt dat

5. Vermijd stress

Stress kan van invloed zijn op je vruchtbaarheid. Dat geldt voor jou, maar ook voor je partner. De meeste stellen ervaren wel enige mate van stress wanneer het zwanger worden wat langer op zich laat wachten. Het is belangrijk om goed voor jezelf en elkaar te blijven zorgen. Bijvoorbeeld met avondjes uit en fijne massages. Ook mindfullnessoefeningen kunnen helpen. Vertel elkaar geregeld wat jullie bezighoudt, ook los van het zwanger worden. Ervaar je (langere periodes) stress op je werk? Bespreek dit met je werkgever. Het is natuurlijk sowieso goed om je stresslevel gezond te houden, of je nu zwanger wilt worden of niet.

Lees ook: Zo lang duurt het gemiddeld voordat je zwanger bent

6. Een gezond gewicht

Over- of ondergewicht vermindert de vruchtbaarheid, omdat het je menstruatiecyclus kan ontregelen. Als je BMI onder de 19 of boven de 25 is, kan dat een negatief effect hebben. Probeer als het nodig is wat gewicht te verliezen of juist aan te komen. Op de website van het Voedingscentrum kun je je BMI berekenen. Mocht je ondanks een normaal gewicht toch een onregelmatige cyclus hebben (meer dan een week verschil tussen de opeenvolgende maanden), maak dan een afspraak met je huisarts. Er kan dan eventueel worden gekeken of er een medische reden is.

7. Seks en de kans op zwangerschap vergroten

Als je zwanger wilt worden, kun je dus het beste regelmatig vrijen op de dagen voor én van je eisprong. Je partner hoeft geen sperma te ‘sparen’, en je hoeft ook niet continu de koffer in. Heel vaak vrijen vergroot de kans op een bevruchting niet, het gaat er vooral om dat je de eisprong niet mist. Drie keer per week is prima, vaker mag ook.

De beste seks om zwanger van te raken, is seks waar je allebei van geniet én met, heel logisch, penetratie. De kans dat je zwanger raakt is groter wanneer jullie allebei opgewonden zijn. Ga dus liever voor fijne, ontspannen seks, dan voor een gepland ‘moetje’ met tegenzin, omdat je nu eenmaal een eisprong hebt. Na de seks hoef je ook niet op je kop te gaan staan, of je best te doen om het sperma binnen te houden. Een inwendige douche om je vagina schoon te spoelen, is dan weer geen aanrader.

Lees ook: Zo kan een man zijn vruchtbaarheid verhogen

8. Kijk uit met glijmiddel

Wil je zwanger worden, gebruik dan bij voorkeur geen glijmiddel meer bij het vrijen, en ook geen speeksel. Het beste is om met voldoende voorspel de vagina zelf vochtig te laten worden. Bijna alle glijmiddelen (inclusief speeksel) hebben namelijk een zaaddodende werking. Zaadcellen worden er minder beweeglijk door en kunnen er zelfs vroegtijdig van doodgaan. Heb je toch echt wat hulp nodig? Er bestaan ook speciale glijmiddelen die wel vruchtbaarheidsvriendelijk zijn. Deze kun je online bestellen.

9. Snel zwanger worden: dit is het beste standje

Dat bepaalde standjes de kans op een zwangerschap zouden vergroten, is een achterhaald fabeltje. Het is vooral een voorwaarde dat de penis in de vagina is als de man klaarkomt. Wil je toch graag wat inspiratie, doe het dan op z’n hondjes of in de missionarishouding. Daarbij kan hij goed ‘regelen’ dat hij (diep) in jou klaarkomt. Maar ook hiervoor geldt: genieten en opwinding zijn belangrijker dan de positie. En zorg dat niet alleen híj een orgasme heeft, maar dat ook jij aan je trekken komt. Lees hier meer over de link tussen zwanger worden en het vrouwelijk orgasme.

10. Hoe lang blijven liggen na seks voor bevruchting?

Het is een veelgehoorde tip: na de seks twintig minuten op je rug blijven liggen om de kans op een zwangerschap te vergroten. Maar eigenlijk is dit advies nergens op gebaseerd, althans niet op wetenschappelijk onderzoek. Doe het gerust als je lekker ligt na te genieten, maar je hoeft er niet bij op de klok te kijken.

11. Relax…

Het is misschien makkelijker gezegd dan gedaan, vooral als zwanger worden langer duurt, maar probeer het ontspannen te benaderen. Seks kan superleuk zijn als je ergens in je achterhoofd het idee hebt: misschien zijn we nu wel een baby aan het maken. Zodra dit verandert in: het móét en zal dit keer raak zijn, wordt het een stuk minder ontspannen. Dit kan uiteindelijk z’n weerslag hebben op de gezelligheid in de slaapkamer en daardoor ook op je relatie. Geef jezelf en elkaar de tijd. Doe samen leuke dingen en probeer te genieten van het feit dat jullie je aan het voorbereiden zijn op een zwangerschap, en het ouderschap. Wat een teken van liefde! Dat is op zich al heel bijzonder, toch?

Denk je dat je misschien zwanger bent? Lees het artikel Ben ik zwanger? en doe een zwangerschapstest.

12. Als het niet vanzelf gaat

Een zwangerschap is niet te plannen. Bij de ene vrouw is het direct raak, bij de andere vrouw duurt het meer dan een jaar. Bij sommige stellen lukt het niet vanzelf. Als jullie al een jaar je best doen om zwanger te worden zonder succes, dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Bij een onregelmatige cyclus of uitblijvende menstruaties mag je meteen een afspraak maken. Dat is ook verstandig als jij of je partner een ziekte of aandoening heeft die van invloed zou kunnen zijn op zwanger worden of zwanger zijn, zoals een te hoge bloeddruk of diabetes. Je huisarts kan je meer informatie geven over hulp bij het zwanger worden en de verschillende vruchtbaarheidsbehandelingen die er zijn.

Lees ook: Alle vruchtbaarheidsbehandelingen op een rij

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bronnen: Degynaecoloog.nl, Voedingscentrum

Inge Custers

Gynaecoloog

Inge Custers is gynaecoloog gespecialiseerd in voortplantingsgeneeskunde, endocrinologie en seksualiteit. Ze werkt sinds ruim 7 jaar als staflid bij het Centrum Voor Voortplantingsgeneeskunde van het AUMC, lokatie AMC. Ze begeleidt koppels en vrouwen met onvervulde kinderwens onder andere ten gevolge van hormonale problematiek. Daarnaast is ze lid van het team PGT (pre-implantatie genetisch testen) dat koppels behandeld met kinderwens en een sterk verhoogd risico op erfelijke ziekten bij het nageslacht.

In 2017 is zij tevens de postmaster opleiding seksuologie gaan doen en begeleid ze sindsdien patiënten die seksuele problematiek hebben. Sinds 2016 is zij projectleider van het CoSY-traject; een studie die onderzoekt of online sekscounseling het seksueel plezier & functioneren, en daarmee de kans op zwangerschap, kan verbeteren bij koppels met onverklaarde vruchtbaarheids problematiek.

Voor achtergrond:
Parool artikel: 'Koppels met kinderwens krijgen online seksadvies van AMC'
Trouw artikel: 'Ovulatie apps handig of toch niet zo'n goed idee?'
Podtail artikel: 'VN Voorgelezen: De terugkeer van de eigen cyclus'
Nataal artikel: 'Eiceldonatie'