Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Zwanger worden na een miskraam

Een miskraam is verdrietig en heeft vaak een grote impact. Ongeveer een kwart van de vrouwen krijgt ermee te maken, en hun partners daardoor natuurlijk ook. Sommige stellen willen na een miskraam meteen proberen om weer zwanger te worden, anderen wachten liever even. Hoe zit dat met zwanger worden na een miskraam?

In samenwerking met expert

Simone Broer

Gynaecoloog

Een miskraam

Een miskraam is een spontane afbreking van de zwangerschap. We spreken in Nederland van een miskraam als de zwangerschap voor zestien weken stopt. Een miskraam kan beginnen met bloedverlies, maar het kan ook tijdens een echo worden ontdekt dat het vruchtje niet meer leeft. Meestal is de oorzaak van een miskraam een aanlegstoornis van de baby, bijvoorbeeld door een chromosoomafwijking of een afwijking aan de organen. Het vruchtje was daardoor niet levensvatbaar en daarom breekt je lichaam de zwangerschap af.

Advertentie

Hoe snel zwanger worden na miskraam?

Na een miskraam herstelt je lichaam zich meestal vrij snel. Het bloedverlies na een miskraam (of na curettage voor een miskraam) kan twee tot drie weken duren. Het zwangerschapshormoon in je bloed daalt dan ook geleidelijk. Als het zwangerschapshormoon helemaal weg is, komt je menstruatiecyclus weer op gang en krijg je weer een nieuwe eisprong. Hoe snel de cyclus weer op gang komt, wisselt per persoon.

Komt je cyclus meteen weer op gang, dan kun je vier weken later weer een menstruatie verwachten. Het kan ook zo zijn dat je lichaam wat tijd nodig heeft en dat het tot ongeveer acht weken duurt voordat je weer ongesteld wordt. De eerste menstruatie na een miskraam kan iets heftiger zijn dan je gewend bent.

Lichamelijk gezien kun je dus weer zwanger worden zodra je een eisprong hebt, maar het is ook belangrijk dat je hier emotioneel weer aan toe bent. De één heeft hier meer tijd voor nodig dan de ander en iedereen verwerkt een miskraam op haar eigen manier. Alleen jij weet of je klaar bent voor een nieuwe zwangerschap, dus doe wat goed voelt.

Doordat je niet goed weet wanneer je cyclus weer op gang komt na de miskraam, is het de eerste maand moeilijk om rekening te houden met je vruchtbare dagen. Soms voel je de eisprong of heb je andere tekenen van de eisprong. Na de eerste menstruatie gaat je lichaam in principe weer verder in het ritme dat je gewend was en kun je weer makkelijker rekening houden met je eisprong bij het proberen zwanger te worden. Soms adviseren artsen en verloskundigen de eerste normale cyclus even af te wachten, zodat je de maand erna weet hoe je cyclus ervoor staat.

Lees ook: Kun je de eisprong voelen? En zo ja, hoe voelt dat dan precies?

Kans op nog een miskraam

Na een eerste miskraam heb je geen verhoogde kans dat je weer een miskraam krijgt. Het risico is dus even groot – of beter gezegd: klein – als bij je eerste zwangerschap. Ongeveer 90-95% van de vrouwen krijgt de volgende zwangerschap geen miskraam.

Herhaalde miskraam

Als je twee of meer miskramen hebt gehad, is het aan te raden om met je huisarts of de gynaecoloog te bekijken of er onderzoek moet worden gedaan naar een oorzaak voor de herhaalde miskramen. Afhankelijk van of er wel of niet een oorzaak wordt gevonden, kan de gynaecoloog de kans inschatten dat je opnieuw een miskraam krijgt. Over het algemeen geldt dat de kans groter is dat de volgende zwangerschap wél goed gaat.

Angst voor herhaling

Een miskraam hakt er bij de meeste mensen behoorlijk in. Het is bij een volgende zwangerschap voor veel vrouwen moeilijk om vertrouwen in hun lichaam te hebben. Gaat het nu wel goed? Kan mijn lichaam dit? Elk toiletbezoek is eng en elk krampje kan je ongerust maken: wat als? Zoeken op internet, vragen stellen op een forum of continu naar het toilet gaan om te controleren op bloedverlies zorgt voor onrust en helpt niet (of maar heel even) om de angst los te laten. Ben je erg onzeker, blijf er dan niet alleen mee rondlopen. Praat erover met je partner of de verloskundige. Zij kunnen je geruststellen en je verloskundige kan eventueel met je meekijken of extra begeleiding misschien goed is in de eerste spannende maanden. Een aantal gesprekken met een zwangerschapscoach of psycholoog kunnen bijvoorbeeld fijn zijn. Ook kun je de zwangerschap ondersteunen met acupunctuur. En eventueel kun je vanaf zeven weken een vitaliteitsecho laten maken om te kijken of het hartje klopt.

Is een miskraam te voorkomen?

Nee, een miskraam is niet te voorkomen. Wel kun je de kans verkleinen door gezond te leven – goed en gevarieerd eten, geen alcohol drinken, niet roken, geen medicijnen innemen zonder overleg met de huisarts. Dit zijn allemaal dingen waar je zelf vat op hebt, maar toch kan het ook dan alsnog misgaan. Het is iets wat je niet in de hand hebt, het is dus ook nooit jouw schuld als het gebeurt. De onzekerheid mag erbij horen, daar kun je aandacht aan besteden en over praten als dat goed voelt. En tegelijkertijd kun je je richten op het vertrouwen dat het de volgende keer waarschijnlijk wel goed gaat. Want dat vertrouwen is terecht: de kans is groter dat het goed gaat.

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bronnen: CBS, Freya

Vragen over het verwerken van een miskraam? Praat mee op ons forum

Simone Broer

Gynaecoloog

Simone Broer is gynaecoloog in het Universitair Medisch Centrum in Utrecht. Ze houdt zich vooral bezig met vruchtbaarheid en ziektes en aandoeningen die je vruchtbaarheid beïnvloeden, zoals hormoonstoornissen, cystes of verklevingen. Simone heeft veel onderzoek gedaan naar het meten van vrouwelijke vruchtbaarheid.

Redactioneel – Offer – Ovulatietest

Ovulatietest

Jouw 2 meest vruchtbare dagen
Vind je hier