Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Zwanger worden na een miskraam

Een miskraam is heftig en verdrietig. Ongeveer een kwart van de vrouwen krijgt hier ooit mee te maken. Sommige vrouwen willen na een miskraam gelijk weer zwanger worden, anderen wachten liever even. Hoe lang moet je wachten en hoe groot is de kans op herhaling?

Een miskraam

Een miskraam is een spontane afbreking van de zwangerschap. We spreken in Nederland van een miskraam als de zwangerschap voor 16 weken wordt afgebroken. Soms krijg je vanzelf bloedverlies, maar het kan ook voorkomen dat het vruchtje niet meer leeft, maar de miskraam nog niet op gang gekomen is.

Advertentie

Meestal is de oorzaak van een miskraam een aanlegstoornis van de foetus, bijvoorbeeld een afwijking aan de chromosomen of organen.

Wanneer zwanger worden na miskraam?

Na een miskraam herstelt je lichaam zich eigenlijk vrij snel. Het bloedverlies na een miskraam (of curettage voor een miskraam) kan twee tot drie weken duren. Het zwangerschapshormoon in je bloed daalt dan ook geleidelijk. Als het zwangerschapshormoon helemaal weg is, komt je menstruatiecyclus weer op gang en krijg je weer een nieuwe eisprong. Hoe snel de cyclus weer op gang komt, wisselt per persoon.

Komt je lichaam gelijk weer op gang, dan kan je vier weken later weer een menstruatie verwachten. Het kan ook dat je lichaam wat tijd nodig heeft en dat het tot ongeveer acht weken duurt voordat je weer ongesteld wordt. De eerste menstruatie na een miskraam kan iets heftiger zijn dan je gewend bent. Lichamelijk gezien kan je dan ook meteen weer zwanger worden, maar het is de vraag of je hier emotioneel gezien al aan toe bent. Belangrijk is dat je doet wat goed voelt. Iedereen verwerkt een miskraam op zijn eigen manier.

Doordat je niet goed weet wanneer je cyclus weer op gang komt na de miskraam, is het de eerste maand moeilijk om rekening te houden met je vruchtbare dagen. Soms voel je de eisprong of heb je je andere tekenen van de eisprong. Na de eerste menstruatie zal je lichaam in principe weer verder gaan in jouw ritme en kan je weer makkelijker rekening houden met je eisprong.

Lees ook: Kun je de eisprong voelen? En zo ja, hoe voelt dat dan precies?

Kans op nog een miskraam

Na een eerste miskraam is de kans op een nieuwe miskraam niét verhoogd. Je loopt dus evenveel – of beter gezegd even weinig risico – als bij je eerste zwangerschap. Ongeveer 90-95% van de vrouwen krijgt de volgende zwangerschap geen miskraam.

Herhaalde miskraam

Als je twee of meer miskramen hebt gehad, is het aan te raden om met je huisarts of met de gynaecoloog te bekijken of er onderzoek gedaan moet worden naar een oorzaak voor de herhaalde miskraam. Afhankelijk van of er wel of niet een oorzaak gevonden wordt, kan de gynaecoloog je ook vertellen wat de kans is dat je opnieuw een miskraam krijgt. Over het algemeen geldt dat de kans groter is dat de volgende zwangerschap wel goed gaat.

Angst voor herhaling

Een miskraam hakt er bij de meeste vrouwen behoorlijk in. Het is bij een volgende zwangerschap voor veel vrouwen dan ook moeilijk om vertrouwen in hun lichaam te hebben. Iedere toiletbezoek is eng en elk krampje kan je ongerust maken: wat als? Probeer zo veel mogelijk afleiding te zoeken en niet te veel aandacht te besteden aan die angst. Zoeken op internet, vragen stellen op een forum of continu naar het toilet gaan om te controleren op bloedverlies, zorgt voor onrust en helpt niet om die angst los te laten. Ben je erg onzeker, praat er dan over met je partner of de verloskundige. Zij kunnen geruststellen en je door die moeilijke weken of maanden heen loodsen.

Is een miskraam te voorkomen?

Nee, een miskraam is niet te voorkomen. Wel kun je door gezond te leven de kans kleiner maken dat het gebeurt. Met gezond leven bedoelen we: gevarieerd te eten, geen alcohol te drinken, niet te roken en geen medicijnen in te nemen zonder overleg met de huisarts.

Bronnen: CBS, Freya

Vragen over het verwerken van een miskraam? Praat mee op ons forum

Simone Broer

Gynaecoloog

Simone Broer is gynaecoloog in het Universitair Medisch Centrum in Utrecht. Ze houdt zich vooral bezig met vruchtbaarheid en ziektes en aandoeningen die je vruchtbaarheid beïnvloeden, zoals hormoonstoornissen, cystes of verklevingen. Simone heeft veel onderzoek gedaan naar het meten van vrouwelijke vruchtbaarheid.