Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
voorbereiding zwangerschap

Voorbereiding zwangerschap: praktische zaken om aan te denken

Dat een zwangerschap geen kleine stap is in je leven weet je wel. Nadenken over praktische zaken is misschien minder leuk, maar wel belangrijk. Tips wat je kunt doen ter voorbereiding op je zwangerschap.

Advertentie

1. Voorbereiden op kosten waarvoor je komt te staan

Een baby kost geld, hoe je het wendt of keert. Het is daarom verstandig om vooraf in kaart te brengen welke financiële gevolgen de komst van een kind heeft.

Al tijdens je zwangerschap maak je behoorlijke kosten voor je baby, zoals de babyuitzet. Reken op ruim 600 euro als globale kosten voor kleding, verzorgingsartikelen en de babykamer. Een babykamer inrichten kost al gauw zo’n 500 euro. Dit zijn eenmalige kosten. Daar komen nog de kosten bij van luiers, een box, autostoeltje, flesjes, babyfoon, traphekje, kinderstoel of kinderwagen.

Dit kost een kind

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft uitgerekend dat als het netto-inkomen van een gezin per maand € 1700,- is, de kosten voor een kind ruim 17% zijn. Dat betekent dat de kosten voor een kind € 289,- per maand bedragen. (Dit percentage is overigens een gemiddelde).

Het Nibud geeft uitgebreid advies over de kosten die een baby met zich meebrengt. Om een inzicht in de kosten te krijgen, kun je met vrienden praten die al vader zijn. Zij weten precies wat je te wachten staat en kunnen je vaak alle ins and outs vertellen.

Advertentie

Besparen

Al deze kosten kun je deels zelf in de hand houden. Je kunt het nieuwste van het nieuwste kopen, maar je kunt natuurlijk ook op zoek gaan naar tweedehands spullen of aanbiedingen. Als je handig bent, kun je ook zelf meubels maken, zoals het ledikant. En in elke kast kan kleding voor de baby opgeborgen worden toch? Bekijk hier onze budgettips voor de babyuitzet.

Kinderopvang

Blijven jij en je partner werken, dan zullen jullie waarschijnlijk ook kosten kwijt zijn aan de kinderopvang.

2. Fulltime of parttime werken (of allebei niet)?

Het is straks misschien wel één van de moeilijkste keuzes: de meeste dagen van de week werken of voor de kinderen zorgen? Misschien ben je nu overtuigd dat je fulltime blijft werken als er een baby komt. De kans is bestaat dat je daar straks heel anders over denkt. Bespreek het nu alvast met elkaar: wat willen jullie allebei en wat is mogelijk?

Kan je één of twee dagen minder gaan werken? Dit moet natuurlijk financieel kunnen, maar besef ook dat als je minder gaat werken, je ook een deel van je taken op je werk moet laten liggen. En wat zijn de consequenties als je helemaal stopt met werken: geen collega’s meer, niet meer het werk uitvoeren waar je altijd zo blij van werd. Wat wil je écht? Als je tachtig bent, kun je de klok niet meer terugdraaien. Iets om over na te denken en samen te bespreken.

Ouderschapsverlof

Als je na de bevalling tijdelijk minder wilt gaan werken, kan je hiervoor ouderschapsverlof opnemen. Ouderschapsverlof is het verlof dat iedere ouder, zowel vader als moeder, die zorgt voor een kind jonger dan acht jaar, kan opnemen.

3. Woonruimte

Een baby heeft niet veel ruimte nodig. Zeker niet direct na de geboorte, dan kan het wiegje naast je bed staan. Maar op een gegeven moment is een eigen kamertje wel prettig. Is daar in je huidige huis ruimte voor? En hoe zit het met de buurt waar je woont? Als je boven een luidruchtig café woont of aan een drukke autoweg is dat iets om over na te denken.

Een veilige omgeving is ook van belang. Verbouwen met een baby die ergens rondkruipt is niet aan te raden. Daarom is dit misschien het moment om over andere woonruimte na te denken. Verhuizen na de geboorte wordt alleen maar zwaarder.

4. Denk ook aan elkaar

Met de komst van een baby verandert er veel in je relatie. Maar eigenlijk begint het al tijdens de zwangerschap: de baby, jullie gezin straks… het draait allemaal (volkomen logisch) hierom. Probeer, ondanks alle veranderingen die gaan plaatsvinden, ook aan elkaar te denken, aan jullie relatie. Voer echte gesprekken met elkaar, nu maar ook straks tijdens en na de zwangerschap. De grootste valkuil is dat je niet goed met elkaar communiceert. Dus praat regelmatig met elkaar (zonder dat het gelijk een zwaar, beladen gesprek wordt). Bijvoorbeeld ’s avonds op de bank of tijdens een avondje uit (want dat kan nu nog spontaan!). En blijf dat volhouden als er straks ook een baby is. Zo blijven jullie met baby ook een happy couple!

Nog meer voorbereiding zwangerschap: Je gooit je anticonceptie weg en bent klaar om zwanger te worden. Maar is je lichaam dat ook? Check hier of je klaar bent voor een zwangerschap en leer je vruchtbare dagen herkennen.

Andere voorbereiding op je zwangerschap

Als je besloten hebt te stoppen met anticonceptiemiddelen moet je je natuurlijk ook op andere vlakken voorbereiden op je zwangerschap. Je wilt dan gezond eten, starten met het slikken van foliumzuur en lekker in je vel zitten.

Bronnen: ThuisartsRijksoverheid

Redactioneel – Offer – Maaltijd in een handomdraai

Maaltijd in een handomdraai

De beste baby foodprocessors
Shop nu