Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Vruchtbaarheid vergroten met yoga

Veel vrouwen doen aan yoga om stress te verminderen. Dat alleen al vergroot de kans op een zwangerschap, maar de oefeningen van hormoonyoga of fertiliteitsyoga ondersteunen de vruchtbaarheid ook op andere manieren.

In samenwerking met expert

Sanne Kerkhof

Yogalerares

Als je lichaam gezond en in goede conditie is, word je makkelijker zwanger. Maar ook voldoende ontspanning is belangrijk. Stress heeft een ongunstige invloed op je hormoonhuishouding en kan de doorbloeding naar je onderbuik en daarmee naar je baarmoeder en eierstokken verminderen.

Advertentie

Met name als je ook nog te weinig beweegt en veel in een ongezonde houding zit. Bij dit alles kan yoga goed helpen. Als je al aan yoga doet, heb je waarschijnlijk vaak genoeg gevoeld wat het effect is. Heb je nog nooit iets met yoga gedaan? Begin er dan vooral mee als je graag zwanger wilt worden, omdat het onder meer:

 1. de doorbloeding naar je buik- en bekkengebied stimuleert
 2. het zenuwstelsel tot rust brengt en stress vermindert
 3. de hormoonhuishouding in balans brengt
 4. afvalstoffen afvoert
 5. je conditie verbetert
 6. je fysiek, mentaal en emotioneel sterker en rustiger maakt

Lees meer: Snel(ler) zwanger worden, 8 gouden tips

Fertiliteitsyoga

Er zijn zelfs speciale yogalessen om de natuurlijke vruchtbaarheid te verbeteren of je lichaam optimaal voor te bereiden op een vruchtbaarheidsbehandeling. Dit noem je hormoonyoga of fertiliteitsyoga. De oefeningen zijn gericht op ontspanning en specifiek op het verbeteren van de toevoer van bloed en energie naar de organen die belangrijk zijn voor de vruchtbaarheid. Ook meridiaanyoga of do-in-yoga kan hierbij goed helpen: dit brengt de energiehuishouding in je lichaam in balans en stimuleert met bepaalde strekkingen de meridianen die de vruchtbaarheid helpen.

Welke yogavorm je ook doet, het gaat altijd om ‘uit je hoofd’ komen. Rust door middel van beweging, aandacht voor jezelf. Dat draagt allemaal bij aan een goede fysieke en mentale conditie voor een zwangerschap. De volgende oefeningen kunnen de vruchtbaarheid op verschillende manieren helpen. Je kunt ze makkelijk thuis doen. Voel goed wat je doet en waar je grens ligt. Het gaat niet om presteren, maar om aandacht en ontspanning.

Advertentie

1. De zittende tang: doorbloeding naar baarmoeder en eierstokken

Met deze stretchoefening rek je niet alleen je hamstrings, maar het verbetert ook de bloedsomloop in het buikgebied. Daardoor gaat er zuurstofrijk bloed naar de baarmoeder en eierstokken en worden afvalstoffen beter afgevoerd. De oefening helpt ook bij menstruatiepijn én kalmeert je geest.

 • Ga zitten met een rechte rug en je benen gestrekt voor je.
 • Adem diep in, strek je rug en breng je armen zijwaarts omhoog.
 • Adem uit en beweeg je buik en bovenlichaam vanuit je heupen naar voren, in de richting van je benen.
 • Leg je armen ontspannen naast of op je benen (je hoeft je tenen niet aan te raken) en laat je hoofd hangen.
 • Ontspan zo een paar ademhalingen, adem diep naar je buik. Forceer niets, maar laat los op je uitademingen. Je zult merken dat je met hulp van de zwaartekracht steeds een beetje verder kunt stretchen.
 • Kom op een inademing met een gestrekte rug omhoog.

2. De vlinder: stress loslaten in je bekkengebied

Veel mensen houden ongemerkt spanning vast in de spieren in hun buik, liezen en bekkengebied. Bijvoorbeeld als je bij stress hoog gaat ademen, als je je buik intrekt (sommige vrouwen doen dat de hele dag door) en als je hele dagen met je benen over elkaar achter de computer zit te werken. Deze oefening opent je heupen, waardoor je die spanning kunt loslaten en de doorstroom van bloed en energie naar je buik- en bekkengebied verbetert.

 • Ga op je zitbotten zitten met een rechte rug.
 • Laat je knieën naar buiten vallen en leg je voetzolen tegen elkaar. Pak met je handen je voeten vast of leg ze om je enkels.
 • Adem in, strek je rug, adem uit en kom vanuit je heupen met je bovenlichaam naar voren en naar beneden. Laat je ellenbogen naar buiten wijzen en duw eventueel je onderbenen ermee richting de grond.
 • Blijf een paar ademhalingen in deze houding. Is de rekking pijnlijk, leg je voeten dan wat verder bij je vandaan. Wil je juist meer rekking, dan leg je je voeten dichterbij.

3. Hurken: ontspannen bekken en onderbuik

Uit jezelf zal je waarschijnlijk niet gehurkt tv-kijken of de was opvouwen, maar probeer toch dagelijks even in deze houding te zitten. Het is een heel gezonde houding om je onderrug, buik en bekken te ontspannen en de doorbloeding in dit gebied te verbeteren.

 • Zet je voeten op heupbreedte en zak rustig door je knieën.
 • Zet je voetzolen plat op de grond. Lukt dit niet, leg dan een opgerold handdoekje of een kussentje onder je hielen. Je zult merken dat je voeten steeds platter op de grond komen als je dit vaker doet.
 • Plaats je ellenbogen aan de binnenkant van je knieën en leg je handpalmen tegen elkaar.
 • Zorg voor een rechte rug en adem lekker diep naar je buik. Laat alle spanning in je rug, buik en bekken los. Je kunt je voorstellen dat de spanning via je voetzolen de grond in vloeit.
 • Om uit de houding te komen kun je rustig weer rechtop gaan staan, maar als dat in het begin zwaar is voor je knieën kun je ook je handen op de grond zetten. Kom op je knieën, zet je ene voet voor je op de grond en kom zo omhoog.

Lees ook: Zwanger worden met acupunctuur, hoe werkt dat?

4. Draaiing: ruimte in de buik, massage van de organen

Als je vaak hele dagen in dezelfde, beetje ingezakte houding zit, kun je spanning creëren in het hele gebied tussen je schaambeen en je ribben. Je organen komen wat in de verdrukking en er stroomt minder energierijk bloed naar je buik. Houdingen waarbij je je romp draait geven je inwendige organen ruimte, terwijl je je buik binnenin ‘masseert’ met je ademhalingen. Goed voor de doorbloeding en de afvoer van gifstoffen.

 • Ga in kleermakerszit zitten. Voel of je goed op je zitbotten zit en met een rechte rug.
 • Leg je linkerhand op je rechterknie.
 • Adem in, strek je rug, adem uit en draai je bovenlichaam naar rechts. Je schouders draaien mee.
 • Kijk over je rechterschouder en plaats je rechterhand achter je billen op de grond.
 • Adem goed naar je buik en blijf een aantal ademhalingen in deze houding. Kijk of je op elke uitademing nog wat verder rechtsom kunt draaien, alsof je jezelf ‘uitwringt’.
 • Draai rustig terug en doe daarna de andere kant.

5. De brug: hormonen beter in balans

Voor de vruchtbaarheid is een gezonde schildklierwerking belangrijk. Onder invloed van stress kan de aanmaak van schildklierhormoon verstoord raken, wat van invloed is op allerlei processen in je lichaam. Deze oefening kalmeert je geest, stimuleert de organen in je buik én de schildklierwerking. Het helpt ook bij menstruatieklachten en slapeloosheid.

 • Ga op je rug liggen met je armen langs je lichaam.
 • Buig je knieën en zet je voeten op heupbreedte plat op de grond.
 • Adem in en breng je bekken rustig omhoog. Eerst komen je billen van de grond, dan je onderrug, je middenrug en uiteindelijk steun je op je schouderbladen. Misschien kun je met je handen je enkels vastpakken, maar dat hoeft niet.
 • Adem rustig door en let op dat je je gezicht en nek ontspant. Blijf een aantal ademhalingen in deze houding.
 • Om uit de houding te komen, laat je je rug op een uitademing van boven naar beneden langzaam (wervel voor wervel) weer richting de grond zakken.

Meer weten? Zo vaak moet je vrijen om zwanger te worden

6. De cobra: versterkt het voortplantingssysteem

Doordat de onderbuik in deze houding tegen de grond wordt geduwd, krijgen de baarmoeder en eierstokken een lichte massage. De cobra verbetert de doorbloeding, de hormoonbalans en de regelmaat van de menstruatiecyclus. Ook wordt de meridiaan gestrekt die de vrouwelijke energie in het lichaam reguleert. Als je eenmaal zwanger bent, kun je deze houding beter niet meer doen.

 • Ga op je buik liggen en zet je handpalmen onder je schouders op de grond.
 • Strek je voeten plat op de grond, duw je onderbuik en schaambeen tegen de grond en laat eerst je borst naar voren wijzen.
 • Adem in en kom op de uitademing wat verder met je borst omhoog. Je onderrug wordt wat holler.
 • Adem door en voel goed wat je doet. Bij elke uitademing kom je wat verder omhoog. Is het te gevoelig in je onderrug, zak dan weer wat terug.
 • Je borst wijst naar voren, je schouders zijn laag en je kruin wijst richting het plafond.
 • Houd een paar ademhalingen vast en kom op een uitademing rustig terug. Blijf nog even ontspannen liggen met je voorhoofd op je handen.
Tip

Drink na afloop van de oefeningen water om afvalstoffen nog beter af te voeren.

Lessen en lezen

Als je googelt op ‘fertiliteitsyoga’ vind je yogadocenten door het hele land die speciale lesprogramma’s en workshops bieden gericht op het ondersteunen en verbeteren van de vruchtbaarheid. Ellen van der Valk schreef bijvoorbeeld het boek Fertility Yoga & Lifestyle met bijbehorende online yogalessen. Ook Rika Lukac geeft cursussen fertiliteitsyoga en schreef er een boek over: Innesteling, zwanger worden & blijven.

Meer over hulp bij zwanger worden:

Bronnen: Bedrock, Fertilityyogalifestyle

Sanne Kerkhof

Yogalerares

Sanne Kerkhof is Internationaal Gecertificeerd Vijñānā Yoga-lerares, geeft leraren trainingen van Nederland tot Bali en heeft inmiddels 25 jaar practice ervaring en 20 jaar les ervaring.

Internationaal geregisseerd Vijñāna Yoga Docent.
Met een practice van 25 jaar is Sanne een senior in de Yoga community. Ze is gastdocent in Yoga Teacher trainingen in Nederland, Dubai & Bali en geeft Retreats in Nederland en Italië. “Door yoga-oefeningen in ons leven op te nemen bevorderen we onze gezondheid op alle niveau’s, fysiek, spiritueel en mentaal. Juist het toepassen van yoga in ons dagelijks leven en dat met anderen delen is mijn grootste drijfveer.”

Vijñānā Yoga is ontstaan uit de 2 traditionele stromingen Ashtanga en Iyengar. De precisie van Iyengar wordt gecombineerd met de flow van Ashtanga. Daarnaast besteedt Vijnana Yoga veel aandacht aan meditatie, krya's, vayu's en pranayama (ademhalingsoefeningen).

Samana Yoga Center biedt lessen voor zowel beginners als gevorderden. De oprichter en eigenaresse van Samana, Sanne Kerkhof, is in deze traditie opgeleid. Haar specialismen zijn zwangerschapsyoga, postnatale yoga, babymassage en restorative yoga. Hoe hou je de practice organisch, fun en verassend, de beginners mind levend, nieuwsgierig en onderzoekend? Laat je verassen tijdens de Vijñāna zwangerschaps lessen. Sanne heeft heeft drie volwassen dochters.

Contact
Website
Facebook
Instagram

Ouders van Nu product – Van Peuter tot Kleuter

Met informatie én tips over het gedrag van je peuter

€27,50
Bestel nu