Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Draagzak baby: de 5 meest gestelde vragen beantwoord

Je draagt je baby dicht bij je, hebt je handen vrij en het is nog goed voor de motorische en sociaal-emotionele ontwikkeling ook. Je baby dragen in een draagzak heeft allerlei voordelen. Welke draagzak kies je en hoe lang mag een baby in een draagzak zitten? De belangrijkste vragen beantwoord.

Advertentie

1. Waarom een draagzak voor je baby?

In tegenstelling tot een draagdoek, hoef je een draagzak niet te knopen. Het is een voorgevormde babydrager, met veel dezelfde voordelen als een draagdoek. Door je baby te dragen in een draagzak kun je hem na de geboorte hetzelfde warme en intieme gevoel geven als in de baarmoeder. Hij hoort jouw hart, je stem en voelt je bewegingen. Deze nabijheid geeft je baby een veilig, geborgen gevoel en is goed voor de hechting tussen ouder en kind.
Ook voor ouders heeft een draagzak een aantal grote voordelen. Je hebt je handen vrij en kunt makkelijker iets in het huishouden doen met een baby in de draagzak. Ook neemt een draagzak minder ruimte in beslag dan een kinderwagen en is daardoor makkelijker te vervoeren. Ben je van plan om veel op pad te gaan met je baby of peuter? Dan is een goede draagzak een slimme investering. Tip! Draagzakken shop je via deze link.

Lees ook: Dit zijn de beste draagzakken van dit jaar

Andere voordelen van het dragen van je baby in een draagzak zijn:

 • Een baby in een draagzak heeft volledig overzicht en bekijkt de wereld vanuit een veilige plek.
 • Baby’s die worden gedragen leren eerder praten, omdat ze visuele ondersteuning hebben bij wat ze horen: ze zien het gezicht, de uitdrukkingen en de bewegende lippen van degene die praat. Ze koppelen mimiek zo eerder aan intonatie, mondbewegingen en verschillende klanken.
 • Dragen in een draagzak stimuleert de sociale ontwikkeling. Je baby zit op ooghoogte en observeert de sociale interactie van zijn ouders met anderen (lees hier alles over de ontwikkeling van je baby).
 • Volgens onderzoek zijn baby’s die worden gedragen rustiger en huilen ze minder door het rustgevende en veilige gevoel van dicht bij hun ouder zijn. Lees ook: Dít is de reden waarom je kind stopt met huilen als je met hem rondloopt.
 • De kikkerhouding zorgt voor een goede positie en ontwikkeling van rug- en nekspieren en kan heup- en rugproblemen – ook op latere leeftijd – voorkomen.
 • Verticaal dragen vermindert de kans op reflux of krampjes.

De eerste keer naar buiten met je baby: alle tips op een rijtje

2. Vanaf wanneer mag een baby in draagzak?

Er bestaan draagzakken die geschikt zijn vanaf de geboorte, maar ook draagzakken die je pas kunt gebruiken als je kind zes weken of drie maanden oud is. Het hoofd en de wervelkolom van een pasgeboren baby moeten de eerste weken goed worden ondersteund. Tot de nekspieren van je baby sterk genoeg zijn, ondersteun je ze met een hoofdsteuntje in de draagzak. Bij sommige draagzakken heb je een extra hulpmiddel nodig om de draagzak te verkleinen voor een pasgeboren baby. Let bij draagzakken altijd extra goed op de maat en koop hem nooit op de groei. Als je kind te klein is en wegzakt in een te grote draagzak, kan hij stikken en het is ook niet goed voor zijn houding. Hoe jonger een baby is, hoe dichter de beentjes bij elkaar moeten blijven.

Wanneer je baby in een draagzak kan, hangt ook af van hoe jij je voelt. Heb je bijvoorbeeld een keizersnede gehad of heb je last van bekkeninstabiliteit? Dan kun je beter nog even wachten met het dragen van je baby in een draagzak tot je je sterk genoeg voelt.

Advertentie

3. Hoe lang mag een baby in een draagzak?

Je kunt je kind dragen tot hij het zelf niet meer wil of tot jij het te zwaar vindt. Qua leeftijd is daar geen regel voor. Let er alleen wel op dat je je baby in de goede, ergonomische houding draagt, en dat hij goed gesteund in de draagzak zit. Bouw het gebruik bij voorkeur rustig op, ook voor jezelf.

4. Welke draagzak voor je baby kies je?

Er zijn veel verschillende draagzakken te koop. Sommige draagzakken kun je meteen voor een pasgeboren baby gebruiken, andere kun je met een losse zitverkleiner geschikt maken voor een newborn. Er zijn ook draagzakken die alleen geschikt zijn voor oudere baby’s. Je hebt draagzakken die in de breedte verstelbaar zijn, zo groeien ze mee met je kind, en draagzakken met vaste afmetingen. Een voorgevormde drager heeft meestal gewatteerde schouderbanden en een deels gewatteerd rugpand.

Er bestaat ook nog een tussenvorm tussen een draagzak en een draagdoek. De Meh Dai ‘draagzak’ lijkt qua comfort en uiterlijk het meest op een geweven draagdoek. Het verschil is dat dit geen lange lap stof is, maar de Meh Dai een rugpand heeft met een knoop- of klikbare heupband en knoopbare schouder- + taillebanden. Er zijn ook Meh Dai’s met stevige en extra gewatteerde schouderbanden, die daardoor geschikt zijn om je kind langere tijd te dragen.

Let bij het kopen van een draagzak op de volgende punten:

 • Vanaf wanneer wil je de draagzak gebruiken? En tot wanneer wil je je kind dragen? Bepaalde draagzakken kun je tot ver in de peutertijd gebruiken.
 • Kun je de draagzak aanpassen aan de lengte en het gewicht van je kind? Bij veel modellen kun je het zitgedeelte bijvoorbeeld breder maken met behulp van drukknopen. Hierdoor kun je je kind ook nog in een ergonomisch verantwoorde houding dragen als hij groter wordt.
 • Hoe wil je je baby dragen? Op je buik en je rug? Of wil je ook heupdragen? Of dit kan, verschilt per model.
 • Het verschilt per draagzak van welk materiaal hij is gemaakt. Denk aan katoen, linnen of mesh. Dat laatste is een ventilerend materiaal, waardoor je baby en jij minder klam worden als het warm is.
 • Test of de draagzak makkelijk sluit met gespen, riempjes of klittenband. Bekijk ook eens een YouTube-tutorial van het merk om te zien of er veel handelingen nodig zijn voor het verstellen en om- en afdoen.
 • Gaan jij en je partner de draagzak allebei gebruiken? Check dan of je de draagzak goed kunt aanpassen, zodat hij bij jullie allebei goed zit.
 • Wil je je baby ook met zijn gezicht naar voren dragen? Een paar merken, zoals Tula en Ergobaby, hebben draagzakken waarin je je baby ergonomisch kunt dragen met zijn gezicht naar voren.
 • Ben je van plan om de draagzak ook veel buitenshuis te gebruiken? Dan kunnen een slaapkapje en een zonneklep handig zijn.

Tula

Advertentie

Deze Tula draagzak, die je op buik en rug kan dragen, bestel je via deze link.

Ergobaby

Deze draagzak is van Ergobaby en je bestelt ‘m bij Prénatal.

5. Draagzak baby: ergonomisch of niet?

Het is belangrijk dat je je baby op een ergonomische manier draagt in de draagzak. Als je je kind draagt in een gebogen houding – de kikkerhouding – wordt de ontwikkeling van zijn spieren en gewrichten gestimuleerd. Voor een pasgeboren baby is dit ook de meest natuurlijke houding. Zo zat hij in de baarmoeder en hij krult zich vanzelf zo tegen je lichaam aan als je hem vasthoudt. Een baby in de kikkerhouding ziet er zo uit:

 • de knieën opgetrokken tot navelhoogte.
 • de benen naar buiten geopend.
 • de rug rond, mooi bol.
 • de schouders wat naar voren.
 • zijn armen dicht tegen zich aan en met zijn handen zo dat hij erop kan sabbelen om aan te geven dat hij honger heeft.

In deze houding is de afstand tussen de uiteinden van de botten in de gewrichten optimaal. Het eerst nog zachte kraakbeen kan zo makkelijk verharden en dit is nodig om straks te leren zitten, kruipen en staan.

Bronnen: Consumentenbond, GGDVeiligheid.nl 


Redactioneel – Offer – Babyuitzet

Complete babykamer

De mooiste kinderkamers
Shop nu