Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
zwangere vrouw handen op buik wil bevallen op baarschelp

Bevallen op een baarschelp: hoe werkt dat?

Een baarschelp helpt een vrouw om tijdens het persen een hurkende houding aan te nemen. Het heeft de vorm van een schelp en wordt gebruikt als je hurkend op bed wilt bevallen. Maar wat zijn de voordelen hiervan en hoe wordt een baarschelp eigenlijk gebruikt?

In samenwerking met expert

Pleunie Teunis

doula & geboortecoach

Wat is een baarschelp?

Een baarschelp is een platte, kunststof zitting in de vorm van een schelp, met een lichte verhoging voor je hielen. Je kunt de baarschelp op het (ziekenhuis)bed leggen. De schelp is bedacht door een verloskundige die vrouwen wilde helpen een natuurlijke positie aan te nemen voor de geboorte. De baarschelp wordt gebruikt in de laatste fase (uitdrijvingsfase) van de bevalling, tijdens het persen dus. Door de speciale vorm kun je hier een goede hurkhouding mee aannemen.

Advertentie

Hoe helpt een baarschelp bij de bevalling?

Als je op je hurken wilt bevallen, moet de ondergrond stabiel genoeg zijn. Op een zacht matras verlies je sneller je evenwicht. Een baarschelp zorgt voor een stabiele ondergrond voor je voeten, je kunt met je billen op de rand zitten en er zit een uitsparing in waarmee alles wordt opgevangen wat je niet op je lakens wilt hebben.

Om zo goed mogelijk met de persreflex te kunnen meepersen, is het belangrijk dat je stevig staat. Het plateau van de baarschelp heeft daarom een verhoging waar je je hielen opzet. Veel vrouwen vinden het lastig om met hun voetzolen plat op de ondergrond te hurken, maar met de baarschelp hoeft dat dus niet.

Meer lezen: De voor- en nadelen van alle verschillende bevallingshoudingen

Zo gebruik je de baarschelp

Je kunt een baarschelp gebruiken op je eigen bed of in het ziekenhuis. Om ontspannen achterover te kunnen leunen, plaats je kussens in je rug of zet je het hoofdeinde van het ziekenhuisbed schuin omhoog. Zittend op de rand van de baarschelp kun je zo goed uitrusten tussen de weeën door. Als je het fijn vindt, kan je partner ook naast of achter je zitten en je vasthouden. Wanneer je een perswee voelt opkomen, ga je op je hurken zitten en neem je een actieve houding aan. Je verloskundige of partner kan je hierbij helpen en ondersteunen.

Advertentie

Lees hier meer over de verschillende soorten weeën die er zijn.

baarschelp
Voorbeeld van een baarschelp.

Voordelen van bevallen op een baarschelp

Een hurkende, verticale houding is een fijne bevalhouding. In deze houding is er meer ruimte in de bekkenuitgang dan wanneer je op je rug ligt waardoor de baby er makkelijker door kan. Bovendien helpt de zwaartekracht mee als je rechtop zit. Vrouwen voelen zich vaak ook mentaal sterker in een actieve. verticale houding. Dit zijn de voordelen van de baarschelp op een rij:

  • Je bekkenuitgang is 30% ruimer dan wanneer je op je rug ligt. Zo kan je baby er makkelijker uit.
  • Je stuitje heeft veel bewegingsvrijheid, waardoor je baby meer ruimte heeft om geboren te worden.
  • De zwaartekracht werkt optimaal mee.
  • Bij een verticale houding heb je vaak sterkere weeën dan wanneer je ligt.
  • Als je op je hurken zit, kun je goed zien en voelen wat er gebeurt. Je bent actiever en je hebt meer controle. Dat maakt het persen minder spannend.
  • Je kunt makkelijk met je heupen bewegen om de geboorte te helpen.
  • Als je hurkt, kun je je bekkenbodem makkelijker ontspannen.
  • In een hurkende houding voel je je misschien minder kwetsbaar en ‘bekeken’ dan wanneer je op je rug ligt met gespreide benen.

Thuis of in het ziekenhuis bevallen? Hier alle feiten op een rij.

Advertentie

Baarkruk of baarschelp?

Een baarschelp lijkt op een baarkruk en heeft grotendeels dezelfde voordelen. Toch zijn er ook verschillen:

  1. Op een baarschelp kun je dieper hurken dan op een baarkruk. De bekkenuitgang wordt daardoor nog groter en dat betekent nog meer ruimte voor je baby.
  2. Een baarkruk ondersteunt je benen. Hurken op een baarschelp is zwaarder voor je benen en kan daardoor vermoeiender zijn.

Lees ook: Deze ademhalingstechnieken kunnen je helpen tijdens de bevalling

Hoe regel je een baarschelp?

Veel verloskundigen hebben een baarschelp in hun praktijk. Geef het ruim voor de bevalling aan als je denkt dat je deze wilt gebruiken en zet het in je geboorteplan, zodat de verloskundige hem voor je kan meenemen. Je kunt ook zelf een baarschelp huren, bijvoorbeeld bij een thuiszorgwinkel of online.

Weten hoe je een geboorteplan schrijft? Check hier onze handleiding.

Bronnen: Arons ZorgVerloskundigenpraktijk Een Nieuw Begin

Pleunie Teunis

doula & geboortecoach

Pleunie werkt als doula en geboorte coach in de regio Utrecht en Amsterdam. Door zelf te ervaren hoe belangrijk het is om de juiste ondersteuning en begeleiding tijdens je bevalling te krijgen (iets wat zij zelf enorm heeft gemist) wist Pleunie dat ze aanstaande moeders deze begeleiding wilde geven.

Dagelijks begeleidt ze (aanstaande)ouders bij de voorbereiding op hun aankomende bevalling. Pleunie gelooft dat voor iedere vrouw haar droom bevalling mogelijk is en dat zij samen met haar partner deze bijzondere gebeurtenis eigen kan maken.

Door de juiste voorbereiding en ondersteuning, weten wat haar mogelijkheden en wensen zijn en 100% het vertrouwen te hebben in haar lichaam en het proces van de bevalling zal zij de bevalling hebben die zij voor ogen heeft. Iets dat Pleunie iedere vrouw met heel haar hart gunt. Iedere maand begeleidt ze vrouwen bij hun bevalling en zorgt ze ervoor dat zij zich gesteund, gehoord en veilig voelen.

Website en social media:

Cursussen:

Redactioneel – Offer – Pijnstilling

Elle TENS 2

Natuurlijke pijnbestrijding bij de bevalling
Shop nu