Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

De 15 beste bevallingstips van verloskundigen

Een baby krijgen is topsport. Met deze bevallingstips van verloskundigen gaat het je vast een stukje makkelijker af. De tips komen van verloskundigen Laura van der Beek, Nicole Manders, Lotte Ouwehand, Barbara Rademaker en Lotte van der Zwaag.

De beste tips voor de bevalling

Elke aankomende bevalling is spannend. Met deze bevallingstips van ervaren verloskundigen ben je goed voorbereid.

Advertentie

1. Zorg dat je huis vindbaar is

Een praktische tip, maar o zo belangrijk: zorg dat je huisnummer goed zichtbaar is, ook ’s nachts. Heb je geen huisnummer, hang dan een A4’tje op. En zijn er omleidingen of opbrekingen, meld ze aan je verloskundige.

2. Ga plassen!

Ook al heb je er misschien geen zin in, ga regelmatig naar de wc tijdens je bevalling (of doe het op een steek). Met een lege blaas gaat de ontsluiting vlotter. Lees meer over de ontsluitingsfase per centimeter.

TIP: goed voorbereid bevallen? Lees je in met deze fijne bevallingsboeken vol tips!

3. Ga op je linkerzij liggen

Een tip die oud-Ouders van Nu medewerker Barbara Rademaker toepaste bij haar eigen bevalling: ga op je linkerzij liggen. Zo is de bloedvoorziening optimaal en krijg je de meest effectieve weeën. Dit helpt trouwens vooral als de baby met zijn rug links ligt. Vraag aan je verloskundige of dit ook voor jou opgaat. 11 tips om op een natuurlijke manier zelf weeën op te wekken.

4. Branderig gevoel? Pak een heet washandje

Het klinkt tegenstrijdig, maar een washandje met zo heet mogelijk water tegen je vagina helpt tegen het branderige gevoel als het hoofdje staat aan het eind van je bevalling. Leg alvast een droog exemplaar naast je bed, dan kan een van de omstanders hem op het juiste moment prepareren. Hier alles over natuurlijke pijnbestrijding.

5. Leg een matje onder de wc-bril

Sommige vrouwen zitten graag op de wc om hun weeën op te vangen. Dat is een redelijk ontspannen houding. Alleen: veel vrouwen zijn bang dat hun baby dan in de wc valt. Om te zorgen dat je toch rustig kunt zitten, stelt Barbara Rademaker voor een celstof matje (kraammatrasje) onder je bril te klemmen. Je vindt er een in je kraampakket. Dit zit er nog meer in het kraampakket. 

Video: Hoe voelt een wee? Verloskundige Karlijn legt het uit

6. Trek een vestje aan

Trek tijdens de bevalling een vestje aan in plaats van een T-shirt. Dat kun je gemakkelijk losknopen als ze je baby op je buik leggen. Hoef je je T-shirt niet zo gek in je nek te frommelen.

7. Denk ook aan je partner

Stop in je kraampakket ook een mueslireep en sportdrankje voor je partner, adviseert Barbara Rademaker. Het zou toch jammer zijn als hij of zij van de honger onderuit gaat (dan liever van de zenuwen of de emoties) en zo hoeft je partner er niet op het moment suprème tussenuit om een boterham te smeren. Hier meer tips voor je partner tijdens de bevalling. 

8. Leg twee mutsjes klaar

Het is handig om twee mutsjes klaar te leggen voor vlak na de geboorte. Het eerste wordt vaak nat en vies. Na een tijdje kun je dan je baby nog verwennen met een droog en schoon exemplaar. Check hier de complete babyuitzetlijst.

9. Haal rietjes in huis

Verloskundige Lotte Ouwehand uit Amsterdam heeft altijd rietjes in haar tas. Zo kunnen bevallende vrouwen lekker blijven liggen als ze dorst krijgen. Voor alle zwangeren die het niet van het lot willen laten afhangen of ze vocht binnenkrijgen tijdens het baren: haal zelf rietjes in huis of koop/leen voor de gelegenheid een bidon.

10. Vermijd te gekruid voedsel

Lotte Ouwehand raadt ook aan niet te gekruid te eten als je voelt dat de bevalling nadert. Veel vrouwen moeten overgeven tijdens de ontsluiting en dat is pijnlijk na pittig eten. Proberen niet over te geven is geen optie. Ten eerste kun je dat niet tegen houden en ten tweede is het nuttig; je lichaam maakt zich leeg om zich te kunnen focussen op het baringsproces. De bevalling: dit kun je allemaal verwachten. 

11. Een leugentje om bestwil mag

In de praktijk van Lotte Ouwehand komt nog wel eens een BN’er. Die adviseert ze altijd een beetje te liegen over hun uitgerekende datum. Doe bijvoorbeeld alsof de baby een week later moet komen. Ook voor niet BN’ers is het een handige tip. Zo voorkom je dat iedereen rond de echte uitgerekende datum gaat bellen of het al begonnen is.

12. Stel het bellen uit

Hoe verleidelijk ook; bel je ouders niet meteen bij de eerste wee. Ouders doen dan vaak geen oog meer dicht, terwijl het best nog 36 uur kan duren. Zeker als je meerekent dat je vaak je ouders pas een uur of twee na de bevalling belt.

13. Huilen mag

Nicole Manders uit Eindhoven adviseert eerlijk te zijn tegen de verloskundige over je gevoelens. Loopt het anders dan je gedacht of gehoopt had? Zeg het. Zij kan samen met jullie naar een oplossing zoeken. Vaak lucht het al erg op om over je gevoelens of angsten te praten. Een huilbui kan soms ook wonderen doen. Probeer die dus niet tegen te houden.

Heb je specifieke wensen of ben je erg bang, bespreek dit dan al tijdens je zwangerschap. Laat je partner ook weten wat jij wel en niet wilt, zodat hij voor jou kan praten als je dat zelf even niet meer wilt of kunt. Een geboorteplan kan hierbij ook helpen. Meer weten? Check: handleiding geboorteplan schrijven.

14. Zomerbaby? Draag katoen

Draag geen synthetische pyjama of hemdje. Dat kan behoorlijk gaan jeuken als je zweet. Neem iets simpels van katoen en trek eventueel je mooie kleding speciaal voor de foto nog even aan.

15. Borstvoeding: grijp die tweede kans

Lotte van der Zwaag uit Amersfoort heeft nog een tip voor wie bevalt van een tweede kind: Is bij de eerste de borstvoeding niet gelukt? Probeer het dan vooral opnieuw. Uit Brits onderzoek is gebleken dat het de tweede keer gemakkelijker gaat. Een lactatiekundige of borstvoedingscursus kan je helpen.

Lees ook:

Bronnen: De VerloskundigeRelaxed Bevallen