
Cordring, wat is het en wat zijn de voordelen?
Bij de meeste baby’s wordt de navelstreng na de geboorte afgeklemd met een plastic navelklem. Maar een vrij nieuw alternatief, de cordring, wordt steeds populairder.
Cordring, wat is het?
De cordring, ook wel navelring genoemd, is een klein rubberen elastieken ringetje dat de navelstreng afklemt. Het is gemaakt van natuurrubber (latex) of van latexvrij materiaal, wat heel zacht aanvoelt voor de baby.
Lees meer: Hoe verzorg ik de navel van mijn pasgeboren baby?
Tijdens de zwangerschap vormt de navelstreng de verbinding tussen jouw placenta (moederkoek) en je baby. De placenta neemt onder andere voedingsstoffen en zuurstof op uit jouw bloed en brengt dat via de navelstreng naar je baby. Na de geboorte wordt de navelstreng doorgeknipt, oftewel afgenaveld. Steeds vaker wordt hierna in plaats van een harde navelklem een flexibele cordring aangebracht.
Voordelen cordring
Een navelring heeft de volgende voordelen ten opzichte van een navelklem.
- Fijner voor je baby
Voor de pasgeboren baby voelt een cordring zachter en fijner aan op de huid dan een grote, stugge plastic klem. - Klein formaat
Een navelklem is een centimeter of vijf groot, van de navelring blijft na het afknippen maar een klein ringetje over. Een cordring blijft dan ook minder snel haken bij het wassen, verschonen van de luier en aan- en uitkleden, omdat het veel kleiner is. - Hygiënischer
Het ringetje is makkelijker schoon te houden dan een navelklem. Dit verkleint de kans op ontstekingen. - Milieuvriendelijk
Daarnaast is de cordring beter voor het milieu dan de navelklem. Natuurrubber is minder milieuvervuilend dat het plastic waar de navelklem van wordt gemaakt.
Nadelen cordring
Maar er zijn ook enkele nadelen, hieronder zetten we ze op een rij.
- Mogelijk minder ervaring bij verloskundige
Voor verloskundigen is het soms even wennen om de ring aan te brengen. Het is een wat andere techniek dan de navelklem. Omdat het een relatief nieuw alternatief is, hebben nog niet alle verloskundigen ervaring met het aanbrengen van deze ring. Het zou dus kunnen dat jouw verloskundige de ring niet kan of wil aanbrengen. - Lastig aanbrengen bij dikke navelriem
Als de navelstreng heel dik is, kan het lastig zijn voor de verloskundige om de ring eromheen te schuiven. Ze kan er dan voor kiezen om alsnog een navelklem te gebruiken. - Aanbrengen cordring duurt langer
Heeft je baby na de geboorte snel medische hulp nodig, dan kan het ook gebeuren dat de navelstreng met een navelklem wordt afgeklemd. Dit gaat namelijk sneller, waardoor je baby eerder de hulp kan krijgen die hij of zij nodig heeft.
Lees ook: Dit zijn de bevallingstrends van 2022
Cordring van natuurrubber of latexvrij?
Er zijn cordrings verkrijgbaar van verschillende materialen: natuurrubber (latex) en latexvrij. Natuurrubber voelt soepel aan, maar sommige baby’s zijn er allergisch voor. Als dat het geval is, dan is latexvrij een goede oplossing. Of je baby wel of niet tegen latex kan, weet je natuurlijk niet van tevoren. Maar als een eerder kind er allergisch voor bleek te zijn, dan is het zeker verstandig om alvast een latexvrije cordring in te slaan.
Tip! Zachte hydrofieldoeken voor je baby shop je via deze link
Cordring kopen
De cordring zit niet standaard in het kraampakket. Je moet hem zelf kopen. Hij is bij steeds meer verloskundigenpraktijken te koop, voor een paar euro. Je kunt hem ook online bestellen.
Tips bij gebruik cording
- Het is verstandig om van tevoren aan je verloskundige, of het ziekenhuis waar je wilt bevallen, te vragen of ze al vaker met een cordring hebben gewerkt. Niet elke verloskundige heeft er ervaring mee.
- Als je in het ziekenhuis bevalt, zorg dan dat je zelf de cordring meeneemt. Stop hem in je vluchttas, dan weet je zeker dat je hem niet vergeet.
- Neem ook de gebruiksaanwijzing mee. Zit de gebruiksaanwijzing niet bij de cording, dan kun je deze vinden op internet.
- Houd er rekening mee dat je baby allergisch kan zijn voor natuurrubber, waar de meeste cordring van zijn gemaakt. Je kunt voor de zekerheid (ook) alvast een latexvrije cordring kopen.
Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.
Bronnen: Natalis, Dalalou Natuurlijk