Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Vrouw is net bevallen maar moest poepen tijdens de bevalling

Poepen tijdens de bevalling, heel normaal

We vinden het een gênant gespreksonderwerp, terwijl negen van de tien moeders erover kunnen meepraten: poepen tijdens de bevalling. Het is heel normaal en het helpt je bevalling zelfs als je er niet moeilijk over doet.

In samenwerking met expert

Marijn van der Zwaard

Zwangerschapscoach

En plein public

Even voor de duidelijkheid: we hebben het hier niet over poepen op de wc, want als je daar tijdens je bevalling naartoe wilt kan dat (meestal) gewoon. Het gaat om poepen op een onverwacht moment, in het heetst van de strijd, met je verloskundige, partner en eventueel ziekenhuispersoneel als publiek. Dat zijn we niet gewend en je wilt het waarschijnlijk liever niet. Maar het kan gebeuren en dat betekent niet dat het raar is (echt niet). 

Advertentie

Poepen tijden de bevalling: waarom gebeurt het?

‘Doe maar alsof je moet poepen’ is een tip die vrouwen vaak krijgen voor het persen. Het lijkt ook op elkaar: beide activiteiten worden geregeld door een natuurlijke uitdrijvingsreflex van je lichaam en je gebruikt er dezelfde spieren voor. Geen wonder dus, dat je met je baby ook ontlasting naar buiten duwt. Meestal gaat het om een klein beetje dat in de endeldarm zit. Dit wordt door de druk van het hoofdje van de baby naar buiten geduwd als hij door het geboortekanaal gaat.

Niet alle vrouwen poepen trouwens tijdens de bevalling. Het hangt er maar net van af wanneer je voor het laatst hebt gegeten en naar de wc bent geweest. Sommige vrouwen moeten juist nodig voordat de bevalling begint of krijgen ineens diarree. Ook overgeven kan erbij horen. Daarna hoeft het lichaam geen energie meer te gebruiken voor de spijsvertering, waardoor het zich helemaal kan richten op het geboorteproces.

Tip! Je zo goed mogelijk voorbereiden op je bevalling? Dat doe je met deze boeken.

Is dat alles?

Als je onverwacht poept tijdens de bevalling gaat het meestal níet om een royale stoelgang, maar om een klein beetje poep. Denk: chihuahuadrolletje. Dat neemt al heel wat gêne weg, toch?

Wat vindt de verloskundige ervan?

In de geboortezorg kijkt niemand gek op van poep. De verloskundige is er juist blij mee: het is een teken dat je je bekkenbodemspieren goed gebruikt en dat de baby er bijna aankomt. Zeg het dus gerust als je moet. Overigens roepen vrouwen dat vlak voor of tijdens de persfase vaak ook terwijl het helemaal niet zo is. Als het hoofdje door het geboortekanaal gaat, drukt het tegen het rectum en dat voelt als aandrang. Veel vrouwen merken het juist ook helemaal niet als er wat ontlasting komt. Verloskundigen weten precies hoe ze hier discreet mee om moeten gaan. Even wegvegen of uit het badwater scheppen, en door. Ze zijn het gewend. Meer weten over de persfase? Lees hier alles over persen tijdens de bevalling.

Wat als je partner het merkt?

Het toppunt van romantiek is het niet, om in het bijzijn van je geliefde te poepen. Maar weet je, mannen voelen tijdens de bevalling niets dan diep respect voor hun vrouw. Wat kan hen een beetje poep schelen? Je bent bezig jullie baby op de wereld te zetten. Je partner vindt het veel belangrijker dat het goed gaat met jou en dat de geboorte voorspoedig verloopt. Als hij weet dat poepen erbij kan horen en zelfs een goed teken is, zal hij er echt niet van schrikken. Misschien merkt hij het nauwelijks. Hij is je aan het steunen. Dit zijn manieren waarop hij dat kan doen.

Goed voor de baby

De natuur zit misschien niet altijd even fris in elkaar, maar wél ingenieus. Als je baby tijdens de geboorte in aanraking komt met jouw ontlasting, krijgt hij goede bacteriën mee die zijn immuunsysteem versterken. Buiten de buik komt je baby ineens in aanraking met talloze bacteriën, terwijl hij dan nog maar weinig antistoffen in zijn lijf heeft. De goede bacteriën die hij oppikt in het geboortekanaal, via je huid, de eerste borstvoeding én dus je ontlasting, maken hem weerbaarder.

Hoera voor poep

Ja hoor, wees maar blij als het gebeurt. Het betekent dat je prima bezig bent met persen, dat je je bekkenbodemspieren goed gebruikt, dat je kunt loslaten, dat je baby bijna komt, allemaal positief. Voor de hele bevalling geldt: hoe beter je ‘help, ik wil dit niet’-gedachten kunt laten varen, hoe makkelijker het gaat.

Verzet en stressvolle gedachten zorgen voor de aanmaak van adrenaline, die de ontsluiting tegenwerkt. Ook remt stress de aanmaak van oxytocine (voor goede weeën) en endorfine (onze lichaamseigen pijnstiller). En als je probeert te voorkomen dat je gaat poepen (wat toch geen zin heeft), span je de spieren aan waar je baby langs moet. Die kunnen beter ontspannen zijn. Wees dus lekker schaamteloos tijdens je bevalling, daar doe je jezelf en je baby een groot plezier mee.

Kun je het voorkomen?

In sommige landen nemen vrouwen voor de bevalling een klysma of laxeermiddel. Bezwaar hiertegen is dat dit niet bepaald comfortabel is en de nadruk alleen maar meer op je ontlasting legt. Probeer maar eens in een ontspannen bevalbubbel te komen als je darmen al je aandacht opeisen. Bovendien mist je verloskundige zo het belangrijke teken dat je bekkenbodemspieren tijdens de persfase goed werken. Ga in elk geval niet zonder overleg met je verloskundige of gynaecoloog met dergelijke hulpmiddelen aan de slag. Wat je wel kunt doen (al geeft het geen garanties):

  1. Eet veel vezels.
  2. Drink veel water.
  3. Ga wat vaker naar de wc.

Punt 1 en 2 zorgen voor soepele ontlasting en in combinatie met punt 3 vergroot je de kans dat je kunt poepen als het jou uitkomt.

Poepen na de bevalling

Veel vrouwen vinden de eerste keer poepen ná de bevalling nog veel spannender. Ze zijn bang voor pijn omdat alles toch al beurs voelt of omdat ze hechtingen hebben. Of het doet ze denken aan een angstig moment tijdens de persfase. Toch is het belangrijk dat je gaat als je moet. Stel je het uit, dan kan de ontlasting harder worden en dat maakt het alleen maar lastiger. Neem de tijd op de wc, adem rustig naar je buik en ontspan je bekkenbodem (net als bij de weeën, eigenlijk). Als je hechtingen hebt hoef je niet bang te zijn dat ze losgaan, dat is heel onwaarschijnlijk. En ook nu geldt: drink veel water en eet vezels.

Maak je niet druk

Geen enkele kersverse moeder vertelt trots aan de kraamvisite dat ze tijdens de bevalling heeft gepoept. Juist omdat het in de taboesfeer zit, maken veel vrouwen er in hun hoofd soms een groot probleem van. Zit je er erg mee, bespreek het dan gerust met je verloskundige. Niets menselijks is haar vreemd en ze zal je alleen maar geruststellen. En hoe druk je je nu misschien ook maakt, waarschijnlijk kan het je tijdens de bevalling niks meer schelen. Je hebt wel iets belangrijkers aan je hoofd.

Lees ook:

6 weetjes over je vagina na de bevalling

Uitscheuren tijdens de bevalling: zo verloopt het herstel

Marijn van der Zwaard

Zwangerschapscoach

Marijn van der Zwaard is zwangerschapscoach in Groningen. Ze volgde de opleiding Docent Natuurlijk Zwanger, waar ze – naast verloskundetheorie – yoga, shiatsutechnieken en drukpunten voor de zwangerschap en bevalling leerde. Daarnaast is ze gecertificeerd HypnoBirthing-docent en deed ze o.a. trainingen rebozotechnieken en Spinning Babies. Vanuit haar eigen bedrijf Heybabycoaching.nl begeleidt ze ouders bij de fysieke en mentale voorbereiding op de geboorte van hun baby.

Contact
Website
Facebook
Instagram

Ouders van Nu Voordeelpas

Wil jij besparen op baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed en meer?

Dat kan met de Ouders van Nu Voordeelpas!
Shop met korting