Waarom krijg je een droge mond tijdens de zwangerschap?
Ben je zwanger en heb je last van een droge mond? Dit kan verschillende oorzaken hebben:
-
Voor de groei van de baby is extra vocht nodig en dat wordt onder andere 'weggehaald' uit de mondholte. Ook maakt je lichaam meer bloed aan en worden waterreserves opgeslagen. Het gevolg is een droge mond, tong of lippen.
-
Tijdens je zwangerschap gieren de hormonen door je lichaam. Door deze hormonale veranderingen kan je mond droger worden.
-
Als je veel moet overgeven of last hebt van diarree verlies je vocht en wordt je mond droger.
-
Een droge mond kan ook ontstaan door het gebruik van verkeerde tandpasta of mondwater.
-
Als je medicijnen slikt, kan je mond droger worden. Het slikken van medicijnen ontregelt de werking van de speekselklieren. Hierdoor wordt er in je mond minder vocht aangemaakt.
Lees meer: Paracetamol als je zwanger bent, mag dat?
Gevolgen van een droge mond als je zwanger bent
Speeksel bevat antibacteriële eigenschappen die onmisbaar zijn. Als er geen of weinig speeksel is, kunnen (schadelijke) bacteriën ongestoord hun gang gaan omdat ze langer overleven. Er kunnen problemen ontstaan zoals:
-
Een slechte adem
-
Witte aanslag op je tong
Bloedend tandvlees tijdens de zwangerschap
Als je zwanger bent neemt de doorbloeding van de slijmvliezen toe. Er worden meer kleine haarvaatjes gevormd die gevoelig zijn voor aanraking, druk of andere prikkels. Daardoor kunnen ze vrij snel gaan bloeden. Dit kan zich uiten in bloedneuzen of bloedend tandvlees tijdens het tandenpoetsen of flossen. Goede tandverzorging is tijdens je zwangerschap daarom extra belangrijk.
Ontstoken tandvlees
Bij een tandvleesontsteking is het tandvlees rondom en tussen je tanden en kiezen ontstoken. Als dit tijdens je zwangerschap gebeurt, wordt het ook wel zwangerschapsgingivitis genoemd. Het tandvlees wordt rood, raakt opgezwollen en bloedt tijdens het tandenpoetsen. Misschien merk je ook dat je tandvlees terugtrekt, waardoor het drinken van warme en koude dranken pijnlijk kan zijn. Normaal gesproken is onder andere een slechte mondhygiëne, roken of een erfelijke aanleg de oorzaak van tandvleesontsteking. Tijdens de zwangerschap is het stijgen van de hormoonspiegel vaak de boosdoener.
Lees meer: 10 veel voorkomende zwangerschapskwaaltjes
Hoe voorkom je een droge mond?
Als jij last hebt van een droge mond tijdens je zwangerschap hoef je je geen zorgen te maken. Het kan wel vervelend zijn, maar gelukkig is er wat aan te doen.
- 01.
Drink voldoende water
Tijdens je zwangerschap is het extra belangrijk dat je genoeg water drinkt. Vooral vrouwen die last hebben van ochtendmisselijkheid, overgeven of vaak moeten plassen, verliezen veel vocht. Drink daarom voldoende water. Dat is nodig voor jou en de groei en ontwikkeling van je baby. - 02.
Groente en fruit
Eet veel voedsel dat rijk is aan vocht en enzymen, zoals groente en fruit. - 03.
Let op tandpasta en mondwater
Wat zit er eigenlijk in de tandpasta en het mondwater dat je dagelijks gebruikt? Als daar alcohol, sodium of menthol in zit, kun je deze producten beter even links laten liggen. Kies liever voor milde mondverzorgingsproducten die bijvoorbeeld zink bevatten. Poets verder altijd je tong en kies voor een zachte tandenborstel. - 04.
Kauwgom
Kauw regelmatig op kauwgom met xylitol, het liefst zonder suiker of aspartaam. - 05.
Laat koffie staan
Het is verstandig om tijdens je zwangerschap koffie en thee (met cafeïne) en koolzuurhoudende dranken te laten staan. Deze voedingsmiddelen hebben een negatieve invloed op de speekselaanmaak.
Lees ook: Wat mag je eten tijdens de zwangerschap?
Droge mond als symptoom van diabetes
Heb je de tips opgevolgd, maar blijf je last houden van een droge mond? Er kan sprake zijn van diabetes. Sommige vrouwen krijgen na zes maanden zwangerschap een glucosetolerantietest. Hieruit moet blijken of je zwangerschapsdiabetes (zwangerschapssuiker) hebt. Twijfel je? Neem dan contact op met je verloskundige of huisarts.
Bronnen: tandarts.nl