baby voelen bewegen

De baby voelen bewegen in je buik

De eerste keer dat je je baby voelt bewegen, is een bijzondere mijlpaal. Omschrijven hoe het voelt, lukt bijna niet: kriebels, belletjes of net als je darmen maar dan anders? Vanaf wanneer kan je de baby voelen? En wat als je even niet zoveel voelt?

Vanaf wanneer voel je de baby bewegen?

Voordat je de baby voor het eerst voelt bewegen, heeft hij er al aardig wat bewegingsoefeningen op zitten. Als je ongeveer zeven weken zwanger bent, begint je baby al te bewegen. Hier merk je nog niets van. Na tien weken gaat je baby ook ademhalingsbewegingen maken. Dit is belangrijk voor de ontwikkeling van de longen.

Na ongeveer vijftien weken kan je baby al een hoop: gapen, rekken, strekken, happen, slikken, draaien en schoppen. Eigenlijk alles wat een pasgeboren baby ook kan.

De baby voor het eerst voelen

En dan komt het moment dat je de baby voor het eerst voelt bewegen. Tenminste, je denkt het te voelen. Bij een tweede zwangerschap zal je het gevoel al vrij snel herkennen. Bij een eerste zwangerschap is het vaak iets lastiger, want zijn het niet gewoon je darmen? Tot je het zeker weet: dit is de baby! Een bepaalde week dat je de baby voor het eerst voelt is er niet. Bij een eerste zwangerschap voelen de meeste vrouwen de baby voor het eerst rond de 20 weken. Bij een volgende zwangerschap is dit vaak eerder: tussen de 16 en 18 weken. Je weet nu namelijk waar je op moet letten.

Hand op je buik

Als je eenmaal je baby zelf kan voelen, kun je vast niet wachten tot ook je partner de baby in je buik voelt. Vaak is dit ongeveer een maand nadat je zelf de baby voor het eerst hebt gevoeld. In de meeste gevallen vanaf ongeveer 24 weken. Maar ook dit verschilt per persoon.

Hoe vaak moet je je baby voelen?

Vanaf 28 weken moet je je kind dagelijks en op verschillende momenten op de dag voelen bewegen. Hoe vaak je je kind voelt bewegen, hangt onder meer af van je houding. Als je ligt, zal je je kind beter voelen, dan als je zit of staat. En als je het druk hebt, let je waarschijnlijk minder op de bewegingen. Ook als je buik gespannen is, voel je minder. Daarnaast kan het zijn dat de placenta op de voorwand van je buik ligt. Dit kan er tot 28 weken voor zorgen dat je de bewegingen van je kind minder duidelijk of zelfs nauwelijks voelt.

Meeste beweging bij 32 weken

Vanaf ongeveer 28 weken ontwikkelt je kind een slaap-waakpatroon. De meeste tijd brengt hij slapend door. Dat kan een diepe slaap zijn, waarin hij nauwelijks beweegt, of een droomslaap, waarin hij slaapt, maar wel af en toe beweegt. Is hij wakker, dan beweegt hij meestal actief en voortdurend. Het maximumaantal bewegingen heeft je kind rond de 32 weken. Het is dan flink druk in je buik en soms zie je zelfs je buik bewegen.

Video: Heftig: baby beweegt erop los in buik

De laatste dagen: de baby beweegt anders

In de dagen rond de uitgerekende datum zal je merken dat de bewegingen van je kind anders gaan aanvoelen. Doordat je baby steeds groter wordt en er relatief minder vruchtwater is, kun je de bewegingen meer als ‘schuivend’ gaan ervaren. Soms voelen de bewegingen daardoor minder intensief. Wel blijft het belangrijk dat je je kind frequent blijft voelen bewegen op verschillende tijden van de dag.

Mijn baby beweegt minder: wat nu?

Heb je het idee dat je je kind de afgelopen 12 tot 24 uur minder hebt gevoeld dan je gewend bent, ga dan eerst na of je het druk hebt gehad, of dat je de afgelopen periode harde buiken hebt gehad. Dat kan je waarneming namelijk beïnvloeden.

In de zwangerschapskalender vind je alles over je zwangerschap van week tot week.

Probeer dan één tot twee uur in ontspannen toestand bewust bezig te zijn met de bewegingen van je kind. Neem een warme douche of bad, ga liggen en concentreer je op mogelijke bewegingen. Probeer diep naar je buik te ademen. Voel je hierna nog steeds niet het voor jou bekende patroon van bewegingen of maak je je zorgen? Neem dan contact op met je verloskundige of gynaecoloog. Desnoods midden in de nacht.

Extra controle als de baby minder beweegt

  1. De verloskundige zal naar je toe komen of je op de praktijk laten langskomen. Ze voelt dan aan je buik en luistert naar de harttonen van je kind. Omdat dit niet alles zegt over de conditie van je kind, zal de verloskundige je meestal voor de zekerheid naar het ziekenhuis doorsturen voor een CTG, een hartfilmpje van de baby.
  2. Ben je bij de gynaecoloog onder controle, dan kun je contact opnemen met de verloskamers. Zij zullen je waarschijnlijk vragen langs te komen voor een CTG. Hierbij wordt de hartslag van je kind minimaal een half uur lang geregistreerd. Soms kijken ze in het ziekenhuis ook nog met een echo naar de hoeveelheid vruchtwater en de bewegingen van je baby. Als alles in orde is, wat gelukkig meestal het geval is, mag je weer naar huis.