Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Carpaal Tunnelsyndroom tijdens de zwangerschap

Ben je zwanger en heb je last van tintelingen en een dof gevoel in je hand of heb je pijnlijke vingers? Mogelijk heb je last van het Carpaal Tunnelsyndroom (CTS) door het vocht dat je lichaam vasthoudt.

In samenwerking met expert

Karlijn Janssen

Verloskundige

Wat is het Carpaal Tunnelsyndroom?

Het Carpaal Tunnelsyndroom, oftewel CTS, is een beknelling van de middelste armzenuw ter hoogte van je pols. Deze zenuw loopt door een nauw kanaal: de carpale tunnel. De hormonen tijdens je zwangerschap kunnen ervoor zorgen dat je extra vocht vasthoudt en het bindweefsel in je arm opzet, waardoor de ruimte in de carpale tunnel kleiner wordt en de zenuw afknelt. Door die beknelling krijg je tintelingen, een dof gevoel en pijn in je vingers (maar niet in je pink), gevoelloosheid en krachtverlies in je hand. De pijn kan uitstralen naar je arm en schouder. Het gevolg: vervelende klachten aan je hand en vingers.

Advertentie

Carpaal tunnelsyndroomBron: ocon.nl

Symptomen Carpaal Tunnelsyndroom

Het Carpaal Tunnelsyndroom ontstaat meestal vanaf de zesde maand van de zwangerschap. De klachten kunnen opeens ontstaan. Wapper je vaak met je handen of beweeg je steeds je vingers om een tintelende gevoel kwijt te raken, dan kan dit een eerste teken zijn.

Het Carpaal Tunnelsyndroom geeft de volgende klachten:

 • Een prikkelend en pijnlijk gevoel in je handpalm en vingers.
 • Verminderde kracht in je vingers.
 • Een gezwollen dik gevoel in je hand.
 • Een uitstralende pijn naar je onderarm, ellenboog en schouders.
 • Een verdoofd gevoel in je vingertoppen.

Vaak heb je ’s nachts meer last van de klachten, dan overdag. Tijdens de zwangerschap houd je onder invloed van hormonen meer vocht vast dan normaal. Vochtophoping in de pols veroorzaakt de eerste verschijnselen van CTS.

Advertentie

Behandeling carpale tunnelsyndroom

Vermoed je dat je last hebt van CTS, dan is het verstandig om naar je huisarts te gaan. Omdat CTS bij zwangere vrouwen vaak vanzelf weer overgaat, wordt het meestal niet behandeld. Slechts een hele kleine groep vrouwen houdt na de zwangerschap klachten. In dat geval zal de huisarts je doorverwijzen naar een neuroloog voor verder onderzoek.

Is cortison injectie tijdens de zwangerschap mogelijk?

Een injectie met een pijnstillend en ontstekingsremmend medicijn in de buurt van de carpale tunnel is tijdens de zwangerschap niet verstandig, omdat de oorzaak van carpale tunnelsyndroom gelegen is in de zwangerschap en niet zozeer door irritatie of ontsteking waardoor zwelling en daardoor beklemming ontstaat. Ook een operatie is niet nodig, omdat na de zwangerschap het ongemak weer is verdwenen.

Oefeningen carpale tunnelsyndroom

Als de klachten na je zwangerschap weer verdwijnen is dat een hele opluchting. Voor die tijd kunnen deze tips helpen:

 • Bij tintelingen kan het helpen je armen boven je hoofd te strekken en je vingers te bewegen.
 • Heb je vooral ’s nachts veel last? Een spalk of brace kan helpen. Polsbeschermers die gebruikt worden bij het skaten kun je ook prima gebruiken om je pols te ondersteunen.
 • Na het douchen je armen koud na-douchen kan verlichting geven.
 • Het is goed om je handen en polsen te blijven bewegen, maar belast ze niet te zwaar.
 • Laat handelingen waarbij je je polsen en handen gebruikt, zoals wringen, aardappels schillen en lang autorijden zoveel mogelijk aan anderen over.
 • Houd goed in de gaten welke andere bewegingen pijnklachten en tintelingen veroorzaken. Probeer deze bewegingen de komende tijd zoveel mogelijk te vermijden.

Neem bij hevige pijnen contact op met je huisarts. Eventueel wordt een spalk voorgeschreven die je ’s nachts om je pols draagt.

Advertentie

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bronnen: OLVGOcon.nl

Karlijn Janssen

Verloskundige

Karlijn Janssen is sinds 2010 verloskundige, echoscopiste en heeft enkele jaren haar eigen verloskundigenpraktijk gehad. Op dit moment heeft Karlijn een eigen praktijk in Amsterdam: het Geboortecentrum. Karlijn geeft advies en voorlichting aan zwangere vrouwen en hun eventuele partner. Ze specialiseert zich momenteel ook tot echoscopiste. Ze heeft drie zonen.

Voor meer informatie:

Social media van Karlijn Janssen:

Ouders van Nu Voordeelpas

Wil jij besparen op baby- en kinderspullen, kleding, speelgoed en meer?

Dat kan met de Ouders van Nu Voordeelpas!
Shop met korting