Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Paracetamol als je zwanger bent, mag dat?

Als je zwanger bent, kun je last hebben van ongemakken als hoofdpijn, rugpijn en bekkenpijn. Dan grijp je misschien het liefst naar de paracetamol. Maar mag dat eigenlijk wel tijdens de zwangerschap?

Paracetamol als je zwanger bent

Tijdens de zwangerschap is het verstandig om zo min mogelijk medicijnen te slikken. Niet alle medicijnen zijn veilig voor de ongeboren baby. Toch heb je soms echt pijn en dus een pijnstiller nodig. Paracetamol slikken is dan prima. Beter gezegd: het is de veiligste keuze als het om pijnstillers tegen pijn en koorts tijdens de zwangerschap gaat. Lees ook: Medicijnen tijdens je zwangerschap, do’s en dont’s

Advertentie

Tip: Pijn in je rug? Deze electrische kruik kan verlichting bieden.

De veiligste pijnstiller

Paracetamol is dus de beste optie als pijnstiller tijdens de hele zwangerschap, een beter alternatief is er eigenlijk niet. Het heeft relatief weinig bijwerkingen en uit onderzoek blijkt niet dat de pijnstiller bij normaal gebruik schadelijk is voor de moeder of voor de ongeboren baby. Hoewel er wel onderzoekers zijn die hier vraagtekens bij plaatsen. Uit een Spaanse en Deense studie uit 2016 blijkt dat kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap aanhoudend paracetamol hebben gebruikt (en met name in het derde trimester), vaker aandachtsproblemen hebben en hyperactiviteit vertoonden – 1,3 keer vaker dan bij moeders die geen paracetamol slikten.

Er is dus een link ontdekt, maar daarmee staat nog niet vast dat het slikken van paracetamol de oorzaak van hyperactief gedrag bij sommige kinderen is. Het is nog onduidelijk welke hoeveelheid paracetamol schadelijk is voor een foetus. In de onderzoeken tot nu toe is de deelnemende moeders nooit gevraagd hoeveel van de pijnstillers ze slikten.

Nederlandse artsen zijn door dit onderzoek bang dat vrouwen naar een alternatief gaan zoeken. Je komt dan al snel uit op aspirine, ibuprofen, nurofen, advil en diclofenac. Van deze zogeheten NSAID’s weten we wél zeker dat ze schadelijk kunnen zijn tijdens de zwangerschap: ze vergroten in het eerste en tweede trimester mogelijk de kans op miskramen of aangeboren afwijkingen.

In het derde trimester kan het zorgen voor het afremmen van natuurlijke weeën en hartafwijkingen bij de foetus, bloedstollingsstoornissen, een gestoorde nierfunctie of een te hoge druk in de longen. Kortom: dat risico wil je niet lopen. Paracetamol blijft dus de veiligste keuze, maar gebruik het nooit als het niet echt nodig is, gebruik het zo kort mogelijk en in de laagst mogelijke dosering.

Meer lezen: Antibiotica tijdens je zwangerschap, hoe gevaarlijk is dat?

Aspirine

Veel mensen denken dat aspirine hetzelfde is als paracetamol. Dat is absoluut niet zo. De werkzame stof in aspirine is acetylsalicylzuur. Voor aspirine geldt hetzelfde als voor NSAID’s (diclofenac, ibuprofen, naproxen etc.). Het medicijn mag in de tweede helft van de zwangerschap absoluut niet gebruikt worden in de dosering die gebruikelijk is bij pijn of koorts.

Er is een verhoogde kans op allerlei complicaties, waaronder versterkt bloedverlies tijdens de bevalling. Bij langdurig gebruik van hoge doseringen in het tweede trimester kunnen ook nierfunctiestoornissen, verminderde hoeveelheid vruchtwater en verhoogde bloeddruk in de longslagader optreden.

Er is een uitzondering. Sommige zwangere vrouwen gebruiken preventief een lage dosis aspirine  (30-100 mg/dag). Bijvoorbeeld bij een hoog risico op pre-eclampsie (combinatie van zwangerschapshypertensie en eiwitverlies via de urine). Ook bij preventie van trombose kan een lage dosis worden gebruikt. Bij behandeling met deze lage dosering zijn geen nadelige effecten gezien op moeder, foetus of de pasgeborene. Maar doe dit nooit op eigen houtje, overleg altijd eerst met je huisarts of verloskundige.

Lees hier meer over de risico’s van een hoge bloeddruk als je zwanger bent.

Per ongeluk toch NSAID’s gebruikt?

Als je een enkele keer aspirine of ibuprofen hebt gebruikt, bijvoorbeeld omdat je nog niet wist dat je zwanger was, dan is dit niet meteen een reden om je zorgen te maken. Vooral bij veelvuldig gebruik kunnen vervelende gevolgen optreden.

Heb je wel langdurig aspirine of een NSAID geslikt in het tweede trimester van je zwangerschap? Neem dan contact op met je huisarts of verloskundige.

Welke dosering?

Het is belangrijk om op de dosering te letten als je paracetamol slikt: neem niet meer dan zes tabletten van 500 mg per dag. En gebruik de pijnstiller niet langer dan een week achter elkaar. Let er verder op dat er geen toevoegingen zoals coffeïne of codeïne in zitten. Is dit wel het geval, gebruik de pijnstiller dan niet.

In combinatie met borstvoeding

Ook als je straks besluit borstvoeding te gaan geven, kun je gerust paracetamol slikken als dit nodig is. De hoeveelheid die je baby via de borstvoeding binnenkrijgt, is niet schadelijk. Hierbij geldt dezelfde dosering als tijdens de zwangerschap: maximaal zes pillen van 500 mg per dag. Ook tijdens de borstvoedingsperiode geldt volgens Het Voedingscentrum een maximale hoeveelheid van 200 mg cafeïne/coffeïne per dag. Lees hier meer over de gevolgen van koffie en thee drinken. 

Meer weten? Deze medicijnen zijn oké als je borstvoeding geeft en welke moet je absoluut niet nemen.

Bronnen: zwangerenmedicijn.nl , de Verloskundige