Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
Zwangere vrouw heeft paracetamol in haar handen

Paracetamol als je zwanger bent, mag dat?

Als je zwanger bent, kun je last hebben van ongemakken als hoofdpijn, rugpijn en bekkenpijn. Dan grijp je misschien het liefst naar de paracetamol. Maar mag dat eigenlijk wel tijdens de zwangerschap?

In samenwerking met expert

Annerose van der Mijle

Apotheker

Paracetamol als je zwanger bent

Zwanger en heb je hoofdpijn of griep? Dan kun je paracetamol gebruiken als je veel last hebt van deze klachten. Paracetamol heeft een koortswerende en pijnstillende werking en nauwelijks bijwerkingen. Er is veel onderzoek gedaan naar paracetamol. Hierbij zijn geen duidelijke aanwijzingen voor een hoger risico op afwijkingen voor je ongeboren kind of andere nadelige effecten op de zwangerschap. Toch is meer onderzoek nodig om de precieze veiligheid vast te stellen omdat sommige onderzoeken elkaar tegenspreken.

Advertentie

Paracetamol blijft wel het voorkeursmiddel bij de behandeling van pijn en koorts tijdens de zwangerschap. Van andere middelen voor pijnstilling tijdens de zwangerschap (zoals ibuprofen en diclofenac) is bekend dat ze nadelige effecten kunnen hebben, met name in het derde trimester. Wel is het advies om paracetamol alleen te gebruiken als je het echt nodig hebt, zo kort mogelijk en in de laagst mogelijke dosering.

Tip: Pijn in je rug? Deze elektrische kruik kan verlichting bieden.

Onderzoek paracetamol en zwangerschap

Paracetamol is het voorkeursmiddel als pijnstiller tijdens de hele zwangerschap. Het heeft relatief weinig bijwerkingen en uit onderzoeken blijken geen duidelijke aanwijzingen dat het schadelijk zou kunnen zijn voor zwangere vrouwen of hun ongeboren baby. Wel heeft een groep experts hier recent vraagtekens bij geplaatst. Zij vinden meer onderzoek naar de veiligheid nodig en pleiten voor voorzichtigheid met het gebruik van paracetamol tijdens de zwangerschap.

Sommige onderzoeken naar de veiligheid van paracetamol tijdens de zwangerschap spreken elkaar namelijk tegen. Er zijn onderzoeken waaruit een licht verhoogd risico blijkt voor de gezondheid en ontwikkeling van het kind. Het gaat dan om onder meer astma, cryptorchisme (niet-ingedaalde teelbal) en gedragsproblemen (waaronder ADHD en autisme). Uit andere onderzoeken blijkt dit niet. Om de veiligheid van paracetamol goed te kunnen vaststellen, is meer onderzoek nodig.

Advertentie

Lees ook: Medicijnen tijdens je zwangerschap, do’s en dont’s

Wanneer paracetamol slikken?

Het is daarom belangrijk om tijdens de zwangerschap alleen paracetamol te nemen als het echt nodig is. Bijvoorbeeld om hoge koorts te verlagen. Heb je een aantal dagen erg hoge koorts, dan heeft dit een licht verhoogd risico op aangeboren afwijkingen zoals schisis en hartafwijkingen en het kan mogelijk ook de kans op vroeggeboorte vergroten. Al hangt dit altijd af van de duur en hoogte van de koorts.

Heb je last van ernstige, aanhoudende pijn die je zonder pijnstilling niet goed kunt hanteren, overleg dan met de huisarts of verloskundige of je paracetamol kunt nemen en hoe lang je dit kunt blijven slikken. Ernstige, aanhoudende pijn kan je fysieke en mentale gezondheid flink beïnvloeden, wat bijvoorbeeld ook kan leiden tot angsten, sombere gevoelens en een depressie.

Paracetamol met codeïne tijdens zwangerschap

Als paracetamol niet voldoende werkt, kan een arts paracetamol met codeïne voorschrijven. Deze stof is ook pijnstillend en werkt hoestprikkeldempend. Paracetamol met codeïne is alleen op recept verkrijgbaar. Wil je dit nemen als je zwanger bent of zwanger wilt worden? Vraag dan je arts of apotheker of je het mag gebruiken. Als je zwanger bent, mag je dit medicijn alleen af en toe gebruiken. Neem het niet vlak voor de bevalling, want de baby kan hierdoor na de geboorte moeite krijgen met ademhalen. Gebruik tijdens het geven van borstvoeding wordt afgeraden omdat het medicijn in de moedermelk terechtkomt.

Andere pijnstillers

Heb je pijnstilling nodig tijdens de zwangerschap, dan is paracetamol dus de beste optie. Betere alternatieven zijn er niet. Van andere pijnstillende middelen, zoals aspirine, ibuprofen, nurofen, advil en diclofenac (NSAID’s) is namelijk wél bekend dat ze schadelijk kunnen zijn tijdens de zwangerschap. Met name in het derde trimester.

Advertentie

In het derde trimester kunnen deze medicijnen zorgen voor het afremmen van natuurlijke weeën, meer bloedverlies bij de bevalling, een gestoorde nierfunctie of een te hoge druk in de longen. Paracetamol blijft daarom de beste keuze, maar gebruik het nooit als het niet echt nodig is, gebruik het zo kort mogelijk en in de laagst mogelijke dosering.

Meer lezen: Antibiotica tijdens je zwangerschap, hoe gevaarlijk is dat?

Aspirine

Een aspirine nemen, lijkt onschuldig maar het is toch wat anders dan het innemen van paracetamol. De werkzame stof in aspirine is acetylsalicylzuur. In lage doseringen (80-100 mg) wordt dit middel gebruikt als bloedverdunner. In hoge doseringen (300-600 mg) wordt het soms nog gebruikt als pijnstiller, maar dit heeft zeker geen voorkeur als je zwanger bent. Voor deze hoge doseringen aspirine gelden namelijk dezelfde risico’s en adviezen als voor ontstekingsremmende middelen als ibuprofen, diclofenac en naproxen. Een aspirine kan dus nadelige effecten hebben tijdens een zwangerschap.

Er is een verhoogde kans op allerlei complicaties, waaronder meer bloedverlies tijdens de bevalling. Bij langdurig gebruik van hoge doseringen in het tweede trimester kunnen ook nierfunctiestoornissen, een verminderde hoeveelheid vruchtwater en verhoogde bloeddruk in de longslagader optreden.

Er is een uitzondering. Sommige zwangere vrouwen gebruiken op advies van een arts preventief een lage dosis aspirine (30-100 mg/dag). Bijvoorbeeld bij een hoog risico op pre-eclampsie (zwangerschapshypertensie en eiwitverlies via de urine). Ook ter preventie van trombose kan de arts een lage dosis aspirine voorschrijven. Bij behandeling met deze lage dosering zijn geen nadelige effecten gezien bij de moeder en de (ongeboren) baby.

Lees hier meer over de risico’s van een hoge bloeddruk als je zwanger bent.

Per ongeluk toch NSAID’s gebruikt?

Als je een enkele keer aspirine of ibuprofen hebt gebruikt, bijvoorbeeld omdat je nog niet wist dat je zwanger was, is dit niet meteen een reden om je zorgen te maken. Het kan vooral vervelende gevolgen hebben bij veelvuldig gebruik in de tweede helft van de zwangerschap.

Heb je langdurig aspirine of een NSAID geslikt in de tweede helft van je zwangerschap? Neem dan contact op met je huisarts of verloskundige.

Welke dosering?

Het is belangrijk om op de dosering te letten als je paracetamol slikt: neem niet meer dan zes tabletten van 500 mg per dag. En gebruik de pijnstiller zo kort mogelijk en alleen als het echt nodig is.

In combinatie met borstvoeding

Ook als je borstvoeding geeft, kun je gerust paracetamol slikken als dit nodig is. De hoeveelheid die je baby via de borstvoeding binnenkrijgt, is niet schadelijk. Hierbij geldt dezelfde dosering als tijdens de zwangerschap: maximaal zes pillen van 500 mg per dag.

Meer weten? Deze medicijnen zijn oké als je borstvoeding geeft en welke moet je absoluut niet nemen.

Dit artikel is tot stand gekomen en goedgekeurd door artsen en andere (medische) deskundigen van het Ouders van Nu expertteam.

Bronnen: zwangerenmedicijn.nl , de Verloskundige, Apotheek.nl

Annerose van der Mijle

Apotheker

Annerose van der Mijle is apotheker en is werkzaam bij Moeders van Morgen, onderdeel van Bijwerkingencentrum Lareb. Moeders van Morgen is het Nederlandse kenniscentrum op het gebied van geneesmiddelen bij kinderwens, tijdens de zwangerschap en in de borstvoedingsperiode.

Wij doen kennis op door onderzoek. Via online vragenlijsten verzamelen we de ervaringen van zwangere vrouwen. Zwangere vrouwen kunnen zich aanmelden via onze website. Daarnaast geven wij ook informatie over geneesmiddelgebruik rondom de zwangerschap en houden wij een digitale kennisbank bij.

Lees meer over