Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Zwangerschapsischias: wat kun je er aan doen?

Veel vrouwen krijgen vroeg of laat in hun zwangerschap last van rugpijn. Als die pijn afkomstig is van de ischiasspier, wordt het zwangerschapsischias genoemd. Een vervelende zenuwpijn. Lees hier alles over de symptomen en de behandeling.

Advertentie

Wat is zwangerschapsischias?

De ischias is de langste zenuw die door je lichaam loopt. Deze loopt van je ruggenmerg, via je bil langs de achterkant van je been en eindigt ter hoogte van je voet. Als die spier bekneld raakt, spreek je van zwangerschapsischias.

Wat is de oorzaak?

Zwangerschapsischias is in de meeste gevallen het gevolg van een druk op de wortels van de ischiaszenuw. Deze aandoening heet niet voor niets zwangerschapsischias, want juist rond de zwangerschap neemt de kans op deze aandoening sterk toe. Je gewrichten worden soepeler onder invloed van hormonen. Hierdoor raken je zenuwen eerder bekneld. Door die beknelling komen prikkels vrij die uiteindelijk een hevige pijn kunnen veroorzaken in je onderrug, billen of je benen.

Tip! Buikbanden voor extra ondersteuning shop je hier.

Symptomen zwangerschapsischias

Zwangerschapsischias komt in de meeste gevallen plotseling op, het ‘schiet’ erin, en kan de volgende symptomen met zich meebrengen:

Advertentie
  • Een branderig en zwak gevoel in de spieren
  • Tintelingen in de benen, voeten of tenen
  • Kramp in de spieren

Behandeling

Het is niet altijd makkelijk om de pijn van zwangerschapsischias aan te pakken omdat de zenuw in feite uit zichzelf zou moeten herstellen. Wanneer de pijn niet meer te houden is, en het je bijvoorbeeld belemmert in je doen en laten, kun je langsgaan bij een huisarts of een fysiotherapeut. Er kan dan worden gekozen voor een actieve of een passieve aanpak van de zwangerschapsischias. Ook kan de huisarts je bepaalde medicijnen voorschrijven:ontstekingsremmers, spierverslappers of pijnstillers. Maar genezen doen ze niet, ze verlichten alleen de pijn. Meestal wordt pijnmedicatie voor zwangere vrouwen afgeraden, dus overleg eerst met een arts voordat je iets slikt.

Actieve en passieve aanpak

Bij een actieve aanpak krijg je oefeningen om meer kracht en flexibiliteit in je lichaam te creëren. Door een sterkere rug kan de pijn flink afnemen en is de kans op het terugkomen van de aandoening een stuk kleiner. Bij een passieve aanpak wordt er vaak gekozen voor elektrische stimulatie (TENS), ultrasoundtherapie en lasertherapie. Deze passieve aanpak is echter wel alleen bedoeld als een tijdelijk oplossing voor de pijn.


Bron: 
Gezondheidsplein

Video: Striae tijdens je zwangerschap