Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
contact-maken-met-baby-in-buik

Contact maken met de baby in je buik

Al tijdens de zwangerschap kun je samen met je partner contact maken met jullie kind. Dat beïnvloedt de hersenontwikkeling en legt een belangrijke basis voor jullie band. Zo doe je dat.

In samenwerking met expert

Marijn van der Zwaard

Zwangerschapscoach

Contact maken met de baby in je buik

Misschien kun je zelf nog nauwelijks bevatten dat dat bewegende wezentje in je buik jouw zoon of dochter is. Maar ook voor aanstaande partners is dat een heel abstract idee. Hoewel we vaak doen alsof je nieuwe rol als ouders pas in gaat bij de geboorte, is je baby er natuurlijk al zodra je zwanger bent. En dat niet alleen: hij neemt van alles waar en dat beïnvloedt zijn hersenontwikkeling. Je baby leert al van zijn vroegste ervaringen. Als je bewust contact maakt met je baby, doet dit concreet iets met jullie band en zijn eerste indrukken van de wereld buiten de buik.

Advertentie
eader class="article-header has-image no-caption ">

Wat je baby waarneemt

Het gehoor van je baby ontwikkelt zich vanaf de vijfde maand. Dobberend in het vruchtwater hoort hij allerlei geluiden. Het kloppen van je hart, gerommel van je darmen, jouw stem en die van je partner, hoe jullie reageren op elkaar. Vertrouwde geluiden en patronen hierin gaat hij herkennen. Net als muziek die hij vaak hoort en aanrakingen van de buik. Maar hij merkt ook jouw stemming. Hij hoort hoe je stem klinkt als je blij bent en hoe snel je hart klopt als je stress hebt. Uit onderzoek blijkt dat wanneer een zwangere vrouw ontspannen is, de hartslag van de baby in haar buik ook omlaag gaat. En als jij veel stresshormonen aanmaakt, komen die via de placenta ook bij de baby terecht. Niet dat je je daar direct zorgen over moet maken, maar het kan wel een motivatie zijn om het tijdens de zwangerschap rustig aan te doen en ook mentaal goed voor jezelf te zorgen. 

Waarom is contact belangrijk?

De belangrijkste hersenstructuren worden al in de buik aangelegd. De vroegste ervaringen van je baby spelen hierbij een rol. Als je tijdens de zwangerschap contact maakt met je kind, lever je een belangrijke bijdrage aan een veilige hechting. Je laat je baby ermee voelen dat hij welkom en geliefd is, dat hij bij jullie veilig is. Maar het versterkt ook alvast het moeder- en vadergevoel. De hechting begint zo al voor de geboorte en dit bevordert ook de hechting daarna, wat een goede basis is voor de rest van het leven van je kind. 

Je baby leren kennen

Door contact te maken leer je je kind tijdens de zwangerschap al een beetje kennen. Uit de manier waarop je baby beweegt en reageert kun je al iets te weten komen over zijn karakter. Je hebt temperamentvolle kinderen die graag reageren. Maar er zijn ook stille, rustige baby’s. Zo’n tipje van de sluier is leuk en helpt je een voorstelling te maken van hoe het straks zal zijn als de baby er is. Contact maken met je ongeboren kind bereidt je mentaal voor op het nieuwe leven dat je tegemoet gaat.

Lees ook: Dit zijn 7 dingen die je baby in de buik doet (naast slapen)

Goed voor de relatie

Een zwangerschap verandert de relatie tussen jou en je partner. Waar het eerst alleen om jullie tweeën draaide, staat er nu een nieuw ‘project’ bovenaan de prioriteitenlijst. Jullie gaan de toekomst anders bekijken en ziet elkaar in een andere rol. Dat kan best even wennen zijn. Door in alle dagelijkse drukte bewust even tijd vrij te maken om samen met jullie baby bezig te zijn, hou je ook het contact tussen jullie tweeën goed. Het is knus en intiem, het helpt om je in te leven in je partner en het verlaagt de drempel om je hart te luchten, mocht dat eens nodig zijn. En… de liefdeshormonen die je hierdoor aanmaakt, krijgt je baby ook mee.

Advertentie

Manieren om contact te maken

Je kunt op allerlei manieren met je baby bezig zijn. En niet alleen jij, ook je partner. Partners kunnen het gevoel krijgen dat je als moeder tijdens de zwangerschap al een enorme voorsprong opbouwt wat betreft de band met jullie kind. Maar waarom zou je in die tijd niet allebei proberen om contact te maken? Dit kunnen jullie samen doen:

Leg je hand(en) op je buik, eventueel kun je zachtjes wrijven. Na 27 weken heb je grote kans dat je kind naar je hand toekomt, ertegen schopt of er tegenaan komt liggen. Als je weet hoe jullie baby ligt, kun je ook je hand tegen zijn rug of billetjes leggen.

Spelen: trommel met je vingers op je buik, verplaats je handen of duw zachtjes en kijk of je baby reageert. Als je telkens hetzelfde ritme of patroon gebruikt, kan je baby dit gaan herkennen. Ook kun je reageren op zijn schopjes door zacht terug te kloppen.

Muziek: draai of zing regelmatig hetzelfde liedje of gebruik een speeldoosje. Je baby gaat dit herkennen en je kunt het na de geboorte gebruiken als slaap- of troostliedje.

Advertentie

Praten: lees een verhaal of rijmpje voor, zeg zomaar iets liefs wat in je opkomt of zeg elke dag ‘goedemorgen’ en ‘welterusten’. Je partner kan er ook een gewoonte van maken om jullie baby te begroeten als hij thuiskomt. Als hij zijn mond dicht bij je buik houdt, hoort jullie baby dit vanaf ongeveer 23 weken.

Dansen: je baby voelt jouw bewegingen en hoort de muziek, maar ook hoe jullie meezingen, klappen en lachen. Hoe vrolijk moet dat wel niet voelen?

Buikmassage: dit kun je zelf doen of je partner kan het bij jou doen. Leg je handen op je buik en maak rustige, strijkende bewegingen. Dit kan met kleren aan of op je blote buik, eventueel met olie Tip: Hier bestel je heel lekker geurende massageolie. Je baby merkt deze aanraking, maar hij merkt ook dat zijn moeder ontspant en wordt daar zelf ook ontspannen van. Bovendien maakt het de buik zachter en losser, waardoor er meer ruimte voor de baby ontstaat. Dat voelt fijn voor hem. Lees hier meer over verschillende type zwangerschapsmassage:

  • Je partner kan achter je komen staan, zijn handen onder je buik leggen en die voorzichtig een beetje optillen. Zo draagt hij jullie baby ook.
  • Doe je ogen dicht en stel je heel levendig voor hoe het zal zijn om je baby voor het eerst vast te houden. Of wat je later allemaal met hem gaat doen. Dit versterkt het moeder- of vadergevoel en dat draagt bij aan de hechting.
  • Aanstaande partners: maak iets lekkers met veel vitaminen voor je vrouw klaar en sta erbij stil dat je hiermee ook jullie baby sterk en gezond maakt.
  • Je kunt uiteraard ook oudere broers en zusjes betrekken bij het contact. Of je ouders, zus of beste vriendin.

Misschien voelt het in het begin een beetje gek of ongemakkelijk om samen met je buik bezig te zijn. Doe wat goed voelt of verzin je eigen manier en realiseer je dat je zo werkelijk iets moois doet voor de ontwikkeling van je baby. Je zult zien dat het al snel vertrouwd wordt.

Vervelende dag gehad?

Maak een half uur vrij om je stemming positief te beïnvloeden. Ga lekker in bad, maak een wandeling, luister naar relaxte muziek, laat je masseren met olie die naar lavendel of rozen ruikt… Je baby profiteert hiervan mee.

tip

Zwangerschapshaptonomie

Bij zwangerschapshaptonomie leren jij en je partner hoe jullie door middel van aanraking contact kunnen maken met jullie baby in de buik. Ook krijg je tips voor manieren waarop je je baby kunt dragen, vasthouden en geruststellen als hij eenmaal is geboren. Dit is een leuke manier om samen aandacht voor de zwangerschap te hebben en je alvast een echt gezin te voelen.

HypnoBirthing

Bij de cursus HypnoBirthing is er veel aandacht voor prenataal ouderschap. Je volgt de cursus samen met je partner en leert van alles over de vroege ontwikkeling van jullie kind en hoe je hier positief aan kunt bijdragen. Daar krijg je verschillende oefeningen voor. Bovendien wordt de bevalling ook benaderd vanuit de ervaring van de baby, zodat je hier bij de voorbereiding rekening mee kunt houden. Je krijgt veel informatie over de keuzes die je kunt maken om de geboorte zo rustig mogelijk te laten verlopen, ook voor je kind.

Oefening

Zin in een simpele (yoga)oefening met aandacht voor je baby? Ga op een yogamat of kleed zitten. Leg je voetzolen tegen elkaar en laat je knieën naar buiten vallen. Zorg dat je rug recht is, alsof er een touwtje vanuit je stuitje via je ruggengraat en je kruin naar het plafond loopt. Ontspan je schouders, schuif je handen met de handpalmen naar boven onder je enkels en pak ze vast. Je onderarmen steunen tegen je dijen. Schommel nu op je zitbotten van links naar rechts en stel je voor hoe je baby in de buik mee schommelt. Je maakt hiermee meteen ruimte in je bekkengebied (fijn voor de baby) en het ontspant je onderrug. 

Meer weten over het aanstaande ouderschap? Hoe denken jij en je partner daarover? Het is goed om je verwachtingen en wensen naar elkaar uit te spreken vóórdat de baby komt. Lees hier hoe je daar het beste afspraken over kunt maken.

Marijn van der Zwaard

Zwangerschapscoach

Marijn van der Zwaard is zwangerschapscoach in Groningen. Ze volgde de opleiding Docent Natuurlijk Zwanger, waar ze – naast verloskundetheorie – yoga, shiatsutechnieken en drukpunten voor de zwangerschap en bevalling leerde. Daarnaast is ze gecertificeerd HypnoBirthing-docent en deed ze o.a. trainingen rebozotechnieken en Spinning Babies. Vanuit haar eigen bedrijf Heybabycoaching.nl begeleidt ze ouders bij de fysieke en mentale voorbereiding op de geboorte van hun baby.

Contact
Website
Facebook
Instagram

Redactioneel – Offer – Foliumzuur

Foliumzuur

Hoge dosering actief foliumzuur
Vind je hier