Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Wat kost het hebben van een kind?

Hoe ouder je kind wordt, hoe meer kosten erbij komen. Reden genoeg om je financiële situatie onder de loep te nemen. Wat kost het hebben van een kind? En waar kun je op besparen?

Advertentie

Geld, dat is misschien wel het laatste waar je over na wilt denken als je zwanger bent. Maar het hebben van een kind beïnvloedt wel degelijk je bankrekening. Daarom is het verstandig om eens op een rij te zetten wat de financiële gevolgen zijn van de komst van jullie kind.

Je gaat er op achteruit

Wat kost een kind? Op deze vraag bestaat natuurlijk geen pasklaar antwoord. Een eerste kind kost meestal meer geld, omdat je alles voor het eerst moet kopen. Bij de tweede kun je spullen als een kinderwagen of box hergebruiken. In dit artikel gaan we uit van de gemiddelde kosten van een kind.

Feit is dat ruim driekwart van de tweeverdieners er in koopkracht op achteruit gaat na de geboorte van hun eerste kind. Dit komt allereerst door de extra kosten die het krijgen van een kind met zich meebrengt. Een kleine greep:

Ook het feit dat veel ouders ervoor kiezen om minder te gaan werken, speelt een rol. Soms gaat het om een van de ouders, maar soms ook allebei. Dus behalve dat er meer wordt uitgegeven, betekent het ook dat je inkomen lager wordt.

Advertentie

Gemiddelde kosten per maand

Als tweeverdieners hadden jullie misschien financiële ruimte, maar met hogere kosten en een lager inkomen wordt dat besteedbare inkomen per maand minder door de komst van een kind.

De gemiddelde kosten die je volgens het CBS maakt voor een kind, zijn:

 • bij 1 kind 15% van het besteedbaar inkomen
 • bij 2 kinderen 25% van het besteedbaar inkomen
 • bij 3 kinderen 29% van het besteedbaar inkomen
 • bij 4 kinderen 35% van het besteedbaar inkomen

Let op: het gaat hierbij om gemiddelden. Hoe groter je gezin wordt, hoe meer je in totaal kwijt bent aan kosten voor je kinderen. Dat is logisch, als je een tweede of derde kind krijgt, komen er steeds nieuwe extra kosten bij. Maar de kosten per kind worden wel lager naarmate je meer kinderen krijgt. Een tweede kind kost dus relatief minder dan het eerste kind, omdat je speelgoed, spullen en kleding in huis hebt die je kunt hergebruiken.

In het volgende rekenvoorbeeld werken beide ouders vier dagen. Zij verdienen op jaarbasis samen € 59.200 bruto.

 • Als het bruto-inkomen van dit gezin samen gemiddeld € 4.933 per maand is en zij hebben één kind, dan bedragen de kosten voor dat kind 15% van € 4.933 = € 740 per maand.
 • Volgt er een tweede kind, dan zijn de kosten voor deze twee kinderen samen 25% van € 4.933 = € 1.233 per maand.

Voor een eenoudergezin zijn de percentages hoger. Eén kind kost gemiddeld 23 procent, twee kinderen 31 procent, drie kinderen 37 procent en vier kinderen 42 procent.

Het hangt erg van je inkomen af, hoeveel je per maand precies kwijt bent aan je kind(eren). Mensen met een hoger inkomen geven vaak meer geld uit aan hun kind dan mensen met een lager inkomen. Om een goed inzicht in de te verwachten kosten te krijgen, kun je er ook eens naar vragen bij vrienden met kinderen. Zij weten precies wat je te wachten staat en hebben misschien goede tips.

Vóórdat de baby er is

Al tijdens je zwangerschap maak je behoorlijk wat kosten voor je baby. Reken op ruim € 600 voor kleding, verzorgingsartikelen en de babykamer.

Het Nibud geeft uitgebreid advies over de kosten die een baby met zich meebrengt. Zij gaan uit van de volgende kosten voor de babyuitzet:

Kleding:               € 140,50
Verzorging:         € 181,60
Babykamer:        375
Totaal:                 € 688,10

Bron prijzen: Nibud

Het Nibud zegt hierbij bewust uit te gaan van vrij lage bedragen. Voor € 375 koop je namelijk geen gloednieuwe complete babykamer, die kost toch al gauw zo’n € 650. Maar je kunt er ook voor kiezen om een tweedehands kinderkamer aan te schaffen via Marktplaats of bij de kringloopwinkel en dan kan dat wel binnen het budget van € 375. En als je handig bent, kun je ook zelf meubels zoals de commode, het ledikant en een kledingkast maken. Hou hierbij wel rekening met de veiligheidseisen die aan deze meubels zitten en de materiaalkosten.

In bovenstaand overzicht zijn de kosten van spullen als een box, autostoel, flessen, babyfoon, traphek, luiers, kinderstoel of kinderwagen nog niet meegenomen. Dit beschouwt het Nibud als extra kosten die je zo hoog kunt maken als je zelf wilt. Je kunt het nieuwste van het nieuwste kopen, maar je kunt natuurlijk ook op zoek gaan naar tweedehands spullen of aanbiedingen. Ook zal niet iedereen deze spullen aanschaffen, omdat je ze misschien leent van vrienden of familie, of omdat je ze niet nodig hebt.

De extra kosten op een rij:

Autostoel: € 89
Babyfoon: € 47
Box met matras: € 90
Boxkleed: € 25
Buggy: € 60
Buikdrager:  € 80
Campingbed: € 40
Fles en speen: € 8
Flessenborstel: € 3,50
Flesverwarmer: € 20
Kinderstoel: € 55
Kinderwagen: € 516
Luiers: € 36,50 per maand
Luiertas: € 55
Matrasbeschermer: € 11
Melkpoederdoosje: € 2
Traphek: € 40
Wipper: € 35

Bron prijzen: Nibud

Naast dat je allerlei spullen voor je baby moet aanschaffen, maak je waarschijnlijk ook al veel andere kosten voordat de baby is geboren. Denk aan: het laten maken van het geboortekaartje.

Sommige van deze kosten kunnen worden vergoed door een zorgverzekering

Zorgkosten

Ben je zwanger of hoop je zwanger te worden, kijk dan eens goed naar wat je zorgverzekering allemaal vergoedt rondom de zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Sommige dingen worden niet vanuit de basisverzekering vergoed, maar kun je eventueel wel aanvullend verzekeren. Als je dat niet doet, moet je deze kosten zelf betalen. Denk bijvoorbeeld aan de kosten voor:

Ziekenhuisbevalling zonder medische noodzaak:  € 341,31
Eigen bijdrage kraamzorg (uitgaande van 49 uur): € 210,70
NIPT (test) zonder medische indicatie: € 175
Combinatietest zonder medische indicatie: € 170
Kraampakket: € 30
Huur borstkolf: € 2,50 per dag

De keuze voor een ziekenhuisbevalling zonder medische noodzaak of NIPT-test/combinatietest zonder medische indicatie ligt volledig bij jou. Of je deze kosten wil maken of niet, kun je dus zelf bepalen.

Kosten kraampakket

Tijdens en na de bevalling heb je bepaalde medische artikelen en verzorgingsproducten nodig. Die zitten in een kraampakket. Bij de meeste ziektekostenverzekeringen krijg je zo’n pakket gratis. Is dit bij jou niet het geval, dan kun je er een kopen bij een apotheek of thuiszorgwinkel. Ga uit van € 30.

Als de baby er is

Vanaf het moment dat jullie kind geboren is, zal je merken dat je extra kosten blijft maken. Je hebt steeds weer iets nieuws nodig. Een middeltje tegen darmkrampjes of luieruitslag. Extra spuugdoekjes, want die gaan er toch wel erg snel doorheen. Een andere speen of fles, omdat hij het eerste model niet goed pakt. Later bakjes en lepels voor de eerste hapjes, snoetenpoetsers en een tandenborstel. Een grotere slaapzak. Een loopauto voor de eerste stapjes. Zo blijft het de komende jaren wel even doorgaan.

Kinderopvang

Een van de grootste kostenposten voor veel ouders is de kinderopvang. Dit kan een crèche zijn, de buitenschoolse opvang, een gastouder, oppas aan huis of au-pair. Hoewel je een deel van de kosten terug kunt krijgen via de belastingdienst, blijft het een stevige kostenpost.

Hoeveel je precies kwijt bent aan kinderopvang? Dat ligt eraan voor welke vorm je kiest. De ene oplossing is goedkoper dan de andere, maar het is ook maar net wat bij jou en je kind past. Gastouderopvang is bijvoorbeeld over het algemeen goedkoper per uur dan opvang bij een kinderopvang. Maar het maximale uurtarief waarover je kinderopvangtoeslag ontvangt, is dan ook lager voor gastouderopvang dan voor dagopvang bij een crèche.

De uurtarieven verschillen per kinderopvang, maar de overheid heeft de volgende maximum uurtarieven vastgesteld:

€ 7,45 per uur voor dagopvang
€ 6,95 per uur voor buitenschoolse opvang
€ 5,91 per uur voor gastouderopvang (zowel dagopvang als buitenschoolse opvang)

Lees hier wat het Nibud adviseert over de kosten en teruggave van kinderopvang.

Tegemoetkoming

De kosten voor een kind kunnen flink oplopen, maar de overheid komt ouders daarin wel tegemoet. Er zijn verschillende regelingen:

 • Kinderbijslag: wanneer je kind is aangegeven bij de gemeente, heb je recht op kinderbijslag. Kinderbijslag wordt uitgekeerd door de Sociale Verzekeringsbank. Hou voor het eerste kind rekening met een tegemoetkoming van € 201,05 per kwartaal. Lees hier: op hoeveel kinderbijslag heb jij recht?
 • Kindgebondenbudget: als de kinderbijslag niet genoeg is om het levensonderhoud van je kind te betalen, kun je in Nederland soms een extra tegemoetkoming krijgen: het kindgebonden budget (kgb). Of je hier recht op hebt, hangt af van je inkomen.
 • Kinderopvangtoeslag: ook kun je recht hebben op kinderopvangtoeslag. Dat is afhankelijk van het inkomen van jou en je partner en het aantal uren dat jullie werken. Je kunt deze toeslag krijgen voor dagopvang, buitenschoolse opvang, crèches of gastouders, maar de opvang moet wel aangemeld zijn bij het Landelijk Register Kinderopvang. Lees hier meer over de hoogte van de kinderopvangtoeslag. 

Tips om te besparen

Hoewel alle ouders het beste voor hun kind willen, hoef je echt niet altijd voor de duurste spullen te kiezen. Wil je dat je kind merkkleding draagt of vind je tweedehands kleding of een outfit van de Hema ook prima? Wil je met de allernieuwste Bugaboo rondlopen of is een goedkopere kinderwagen ook goed? Deze keuzes zijn aan jullie. En daardoor heb je bepaalde kosten zelf in de hand. Denk dus goed na over de aankopen die je doet:

 • Huismerkluiers zijn bijvoorbeeld niet per definitie slechter dan merkluiers, maar wel een stuk goedkoper.
 • Vrienden van wie de kinderen al wat ouder zijn, bieden jou vast graag spullen aan die zij niet meer nodig hebben.
 • Koop groot in: als je spullen als luiers in grote hoeveelheden komt, zijn ze vaak een stuk goedkoper.
 • Misschien kun je hier en daar spullen lenen. Denk vooral aan dingen die je toch maar een paar weken of maanden nodig hebt, zoals een wieg, kruiken of voedingskussen.
 • Tijdens je kraamtijd krijg je veel cadeaus voor je kind. Wacht daarom met het kopen van de meeste kleertjes, knuffels en speelgoed tot na de kraamtijd: waarschijnlijk krijg je veel van die spullen al cadeau en hoef je die zelf niet meer aan te schaffen.
 • Zoek naar tweedehands items op Marktplaats of op andere websites. Daar kun je vaak ook complete kledingpakketten kopen in een bepaalde maat.
 • Kinderopvang is een kostenpost die je voelt in je portemonnee. Misschien willen je (schoon)ouders wel een dag in de week oppassen, dan kun je deze kosten iets drukken. Lees ook: oppasopa en – oma: zo wordt het een succes.
 • Spaar voor de toekomst van je kind. Er komen nog genoeg grote uitgaven aan als je kind naar de middelbare school gaat, een beugel moet, een rijbewijs wil halen of gaat studeren.
 • Werkende ouders hebben recht op een inkomensafhankelijke combinatiekorting tot het jongste kind twaalf jaar is. Dat is een bedrag tussen de € 1.052 en € 2.801 (jaar 2018) dat je van de belasting mag aftrekken.

Kosten totale opvoeding

De kosten houden niet op naarmate je kind ouder wordt. Het Nibud heeft uitgerekend dat een kind tot z’n twaalfde verjaardag € 51.840 kost. En ook dan blijven de kosten doorlopen: je kind gaat naar de middelbare school en heeft daar allerlei nieuwe schoolspullen voor nodig. En daarna gaat hij waarschijnlijk ook nog een opleiding doen.

De school- en studiekosten op een rijtje:

 • Gemiddeld geven ouders € 349 uit aan schoolspullen voor de middelbare school.
 • De ouderbijdrage van middelbare scholen is gemiddeld € 300 per jaar.
 • Het lesgeld voor een mbo-opleiding is € 1.137 per jaar (2017/2018).
 • Collegegeld voor een hbo- of universitaire opleiding is € 2.006 per jaar (2017/2018).
 • Daarnaast lopen de overige studiekosten gemiddeld op tot € 768 per jaar.

Al met al kost een studerend kind volgens het Nibud in vier jaar tijd (dus zonder studievertraging) in totaal 58.000 euro. Als je kind eenmaal twintig jaar oud is, heb je in totaal gemiddeld € 110.940 aan hem uitgegeven.

Redactioneel – Offer – Foliumzuur

Foliumzuur

Hoge dosering actief foliumzuur
Vind je hier