Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

24 weken zwanger

Je bent nu tussen de 24 weken zwanger en 25 weken zwanger. Lees alles over jouw lichaam, de ontwikkeling van je kind en praktische zaken die op dit moment belangrijk voor je kunnen zijn als je 24 weken zwanger bent.

Advertentie

Week 24 begint bij zwangerschapsdag 168 en loopt tot dag 175. Het is je 25ste zwangerschapsweek.

Tip! Bezig met de babykamer? De leukste babykamerdecoratie shop je direct via deze link.

24 weken zwanger: je baby

De zachte plofjes veranderen steeds meer in stootjes, trapjes en stompjes als je 24 weken zwanger bent. Die bewegingen zijn hard nodig om de spieren van je baby te trainen. Nu kan het nog; straks heeft de foetus met 24 weken zwanger veel minder ruimte. Voel je de baby een paar uur niet, dan is hij waarschijnlijk diep in slaap. Als je zachtjes met je handen op je buik drukt, kun je hem wakker schudden.

24 weken zwanger

Advertentie

Vanaf ongeveer 28 weken ontwikkelt je kind een slaapritme. De meeste tijd brengt hij slapend door. Dat kan een diepe slaap zijn, waarin hij nauwelijks beweegt, of een droomslaap, waarin hij slaapt, maar wel af en toe beweegt. Is hij wakker, dan beweegt hij meestal actief en voortdurend.

Misschien kan de verloskundige je ook al vertellen in welke houding je kind nu ligt. Zo kun je zelf herkennen of je het hoofd, de armen, benen of rug voelt.

ligging baby in de buik
Dit zijn verschillende liggingen van een baby in de buik.

De hartslag van je baby wordt nu trouwens steeds duidelijker. Eerst was die alleen via de doptone te horen, maar nu zou je partner het thuis zelf kunnen horen. De beste plek is ongeveer tien centimeter onder de navel. Niks aan de hand als hij het nog niet hoort: het is nog best vroeg in de zwangerschap. Met 28 weken hoort je partner het vast en zeker. Wist je trouwens dat zijn hartje twee keer zo snel klopt als het jouwe?

Advertentie

Lees ook: 11 bijzondere weetjes over baby’s in de buik

Animatie 24 weken zwanger: zo ziet je baby er nu uit

24 weken zwanger: jij

Met 24 weken zwanger zal je buik steeds meer in de weg zitten. Zet de rugleuning rechtop en laat de driepuntsgordel onder je buik door gaan. Wees niet bang dat de riem te veel op je buik drukt: het vruchtwater beschermt je kind.

Lees ook: Hoe kun je veilig autorijden als je zwanger bent?

Kijk niet raar op als je navel er opeens anders uitziet. Bij de meeste vrouwen komt deze gedurende de zwangerschap naar buiten te staan. Dit trekt na de bevalling meestal vrij snel weer weg. Het kan zijn dat je huid zo erg oprekt dat je last krijgt en pijn krijgt onder je navel. Bespreek dit dan met je verloskundige. Dit kan een navelbreuk zijn.

Heb je last van een slap gevoel in de vingers met soms tintelingen? Dan kun je last hebben van het Carpaal Tunnelsyndroom. Dit komt omdat je meer vocht vasthoudt. Vooral vrouwen die veel typen krijgen er last van.

Met 24 weken zwanger zou je je baby nu ongeveer wel moeten voelen. Omdat je buik groeit, kan het zijn dat die ‘onrustig’ is: je kunt met 24 weken zwanger pijn in je onderbuik krijgen of steken in je onderbuik. Dit is waarschijnlijk bandenpijn. Ook kun je nu last krijgen van maagzuur. Krijg je last van bloedverlies en zie je met 24 weken zwanger bloed bij afvegen op de wc? Neem dan altijd contact op met je verloskundige.

Hoge bloeddruk bij 24 weken zwanger

Elke keer als je bij de verloskundige op controle komt, kijkt ze hoe hoog je bloeddruk is en houdt ze die bij op je zwangerschapskaart. Een zwangerschap vormt namelijk een extra belasting voor je lichaam en dat kan een hoge bloeddruk veroorzaken. Een te hoge bloeddruk kan voor problemen zorgen aan het eind van je zwangerschap.

Een hoge bloeddruk kan ook duiden op zwangerschapsvergiftiging. De gynaecoloog begeleidt je in dat geval verder, want bij zwangerschapsvergiftiging werkt de placenta minder goed en dat is slecht voor je baby.

Een hoge bloeddruk zou je kunnen merken doordat je wat meer vocht vasthoudt, voortdurend hoofdpijn hebt of sterretjes ziet. Toch blijft het lastig te herkennen, omdat je het niet voelt. Vandaar dat je verloskundige het altijd controleert. Als je bloeddruk aan de hoge kant is, adviseert ze om wat meer rust te nemen. Veel water drinken is ook goed voor je.

Video: dit kun je verwachten van de bevalling.

Hoe en waar wil je bevallen?

Misschien heb je er allang over nagedacht, misschien wil je er (nog) niet aan denken. Toch moet je er uiteindelijk echt aan geloven: de bevalling. Waar wil je bevallen: thuis of in het ziekenhuis? Hoe wil je je kind ter wereld brengen? Bijvoorbeeld in bad, op de baarkruk of op bed? Je kunt nu met je partner bespreken wat je van hem verwacht. Of de hulp van een bevallingscoach of doula inroepen.

24 weken zwanger: flesvoeding

Vaak wordt er in bladen en op websites alleen maar geschreven over het geven van borstvoeding. Het kan dat jij nu al weet dat je geen borstvoeding kunt of wilt geven. Je kiest voor flesvoeding. Wat voor flessen moet je dan bijvoorbeeld aanschaffen? Koop een paar standaard flessen, het maakt niet uit van welk merk. Schaf er ten minste twee aan, zodat je met de één kunt voeden terwijl je de ander uitkookt of steriliseert.

Je hebt ook kleinere flesjes, speciaal voor kleinere hoeveelheden. Bovendien hebben de verschillende merken ook allemaal andere spenen. Gebruik voor de eerste periode het kleinste speentje voor pasgeboren baby’s. Verder is het een kwestie van proberen welke speen en fles het best bij jouw baby past. Ook handig: een flessenwarmer en een sterilisator voor in de magnetron.

Lees hier alles over kunstvoeding. 

24 weken zwanger: borstvoeding

Als je graag borstvoeding wilt geven, is ook het handig om wat flesjes in huis te hebben. Ga je bijvoorbeeld straks weer werken en wil je gaan kolven? Dan kun je na zes weken de baby laten wennen aan het drinken van afgekolfde moedermelk uit een flesje. Moedermelk kun je het best opwarmen in een flessenwarmer, niet in de magnetron.

Lees hier alles over borstvoeding.

Ook interessant in week 24:

Bronnen: De Verloskundige, Voedingscentrum, CJG, Lalecheleague

Commercieel – Hema – Offer – Zwangerschapshemd

Zwangerschapshemd

Rekt 9 maanden met je mee
Vind je hier