24 weken zwanger

24 weken zwanger

Je bent nu tussen de 24 en 25 weken zwanger. Lees alles over jouw lichaam, de ontwikkeling van je kind en praktische zaken die op dit moment belangrijk voor je kunnen zijn als je 25 weken zwanger bent.

Je baby is nu 32,5 centimeter lang en weegt 650 gram.

24 weken zwanger: je baby

De zachte plofjes veranderen steeds meer in stootjes, trapjes en stompjes. Die bewegingen zijn hard nodig om de spieren van je baby te trainen. Nu kan het nog; straks heeft hij veel minder ruimte. Voel je de baby een paar uur niet, dan is hij waarschijnlijk diep in slaap. Als je zachtjes met je handen op je buik drukt, kun je hem wakker schudden.

Misschien kan de verloskundige je ook al vertellen in welke houding je kind nu ligt. Zo kun je zelf herkennen of je het hoofd, de armen, benen of rug voelt.

De hartslag van je baby wordt nu trouwens steeds duidelijker. Eerst was die alleen via de doptone te horen, maar nu zou je partner het thuis zelf kunnen horen. De beste plek is ongeveer 10 centimeter onder de navel. Niks aan de hand als hij het nog niet hoort: het is nog best vroeg in de zwangerschap. Met 28 weken hoort hij het vast en zeker.

24 weken zwanger: jij

Elke keer als je bij de verloskundige op controle komt, kijkt ze hoe hoog je bloeddruk is en houdt ze die bij op je zwangerschapskaart. Een zwangerschap vormt namelijk een extra belasting voor je lichaam en dat kan een hoge bloeddruk veroorzaken. Een te hoge bloeddruk kan voor problemen zorgen aan het eind van je zwangerschap.

Een hoge bloeddruk kan ook duiden op zwangerschapsvergiftiging. De gynaecoloog begeleidt je in dat geval verder, want bij zwangerschapsvergiftiging werkt de placenta minder goed en dat is slecht voor je baby.

Een hoge bloeddruk zou het kunnen merken doordat je wat meer vocht vasthoudt, voortdurend hoofdpijn hebt of sterretjes ziet. Toch blijft het lastig te herkennen, omdat je het niet voelt. Vandaar dat je verloskundige het altijd controleert. Als je bloeddruk aan de hoge kant is, adviseert ze om wat meer rust te nemen. Veel water drinken is ook goed voor je.

Video: Papaklas: hoe kies je een geschikte babynaam?

Hoe en waar wil je bevallen?

Misschien heb je er allang over nagedacht, misschien wil je er (nog) niet aan denken. Toch moet je er uiteindelijk echt aan geloven: de bevalling. Waar wil je bevallen: thuis of in het ziekenhuis? Hoe wil je je kind ter wereld brengen? Bijvoorbeeld in bad, op de baarkruk of op bed? Je kunt nu met je partner bespreken wat je van hem verwacht. Of de hulp van een bevallingscoach of doula inroepen.

Flesvoeding

Vaak wordt er in bladen en op websites alleen maar geschreven over het geven van borstvoeding. Het kan dat jij nu al weet dat je geen borstvoeding kunt of wilt geven. Je kiest voor flesvoeding. Wat voor flessen moet je dan bijvoorbeeld aanschaffen? Koop een paar standaard flessen, het maakt niet uit van welk merk. Schaf er ten minste twee aan, zodat je met de één kunt voeden terwijl je de ander uitkookt of steriliseert.

Je hebt ook kleinere flesjes, speciaal voor kleinere hoeveelheden. Bovendien hebben de verschillende merken ook allemaal andere spenen. Gebruik voor de eerste periode het kleinste speentje voor pasgeboren baby’s. Verder is het een kwestie van proberen welke speen en fles het best bij jouw baby past. Ook handig: een flessenwarmer en een sterilisator voor in de magnetron.

Borstvoeding

Als je graag borstvoeding wilt geven, is ook het handig om wat flesjes in huis te hebben. Ga je bijvoorbeeld straks weer werken en wil je gaan kolven? Dan kun je na zes weken de baby laten wennen aan het drinken van afgekolfde moedermelk uit een flesje. Moedermelk kun je het best opwarmen in een flessenwarmer, niet in de magnetron.