Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

36 weken zwanger

Je bent nu tussen de 36 weken zwanger en 37 weken zwanger. Lees alles over jouw lichaam, de ontwikkeling van je kind en praktische zaken die belangrijk zijn als je 36 weken zwanger bent.

Advertentie

Week 36 begint bij zwangerschapsdag 252 en loopt tot dag 259. Het is je 37ste zwangerschapsweek.

36 weken zwanger: je baby

Je hebt weer een mijlpaal bereikt, want als je baby aan het einde van deze week wordt geboren, mag je thuis bevallen (als je dat wil). Wel een raar idee: je kunt met 36 weken zwanger elk moment bevallen, maar het kan ook nog een dikke maand duren. Komt je baby aan het begin van de week, dan moet je alsnog naar het ziekenhuis. Je baby is namelijk nét niet volgroeid genoeg. Hij is een randprematuur. Dat betekent dat hij misschien startproblemen kan krijgen en even in de couveuse moet. Pas als je 37 hele weken zwanger bent, mag je dus thuis bevallen.

Tip: Beval je deze week al? Dan vind je hier de leukste kleertjes voor de allerkleinsten

Als je na de geboorte de houding van je baby bekijkt, kun je zien in welke positie hij de laatste weken in je baarmoeder heeft gelegen. Waarschijnlijk trekt hij dan nog op dezelfde manier zijn benen op en kun je precies zien waar hij in jouw buik zijn handjes hield.

Advertentie

36 weken zwanger

Misschien voel je je baby wat minder bewegen nu je 36 weken zwanger bent. Dat is heel normaal: hij heeft minder ruimte en ligt met opgetrokken beentjes in de baarmoeder – al krijg je af en toe nog wel een schop of por. Pas als je je baby niet meer voelt op momenten dat je dat gewend bent, is het verstandig om contact op te nemen met je verloskundige.

Heb je al gevoeld dat je baby ingedaald is en dieper in je bekken is gezakt? Als het niet je eerste zwangerschap is, gebeurt dit vaak iets later. Is het wel je eerste zwangerschap, ga dan bij de verloskundige na of er mogelijk iets aan de hand is. Alles over het indalen van je baby.

Animatie 36 weken zwanger: zo ziet je baby er nu uit

36 weken zwanger: jij

Omdat je baby met 36 weken zwanger laag in je baarmoeder zit en op je blaas drukt, moet je waarschijnlijk vaker plassen. Urineverlies is een veelvoorkomende klacht aan het eind van de zwangerschap. Het wordt veroorzaakt door een niet meer zo goed functionerende sluitspier. Daar is nu niet zo veel aan te doen, maar na de bevalling kun je probleem het te verhelpen door oefeningen te doen waarbij je je bekkenbodemspieren traint.

Omdat je kind met 36 weken zwanger zo laag ligt, kun je ook een druk van onderen voelen. Sommige krijgen met 36 weken zwanger ook wat buikkrampen, omdat je baby zo laag ook op je darmen drukt.

De laatste loodjes zijn nu echt begonnen. Ben je met 36 weken zwanger steeds maar moe? Neem je rust en doe desnoods af en toe een middagtukje. Het kan ook zijn dat je een onrustige buik krijgt: steeds harde buiken en misschien voel je met 36 weken zwanger zelfs een soort menstruatiepijn. Dit zijn oefenweeën. Pas als ze langer aanhouden en met regelmaat komen, weet je zeker dat het echte weeën zijn.

Lees ook: Poepen tijdens de bevalling is heel normaal

Omdat je buik steeds dikker wordt, is er rond deze tijd niet veel ruimte meer over voor je navel. Die kan gaan uitpuilen.

Vluchttas klaarzetten bij 36 weken zwanger

Zorg dat je met 36 weken zwanger een ‘vluchttas’ klaar hebt staan met spullen die je nodig hebt voor als je in het ziekenhuis bevalt. Ook als je besloten hebt thuis te bevallen. De verloskundige kan namelijk op het laatste moment nog beslissen dat het beter is om in het ziekenhuis te bevallen.

Zorg er ook voor dat jullie auto nu niet meer met een lege tank staat. Als je midden in de nacht naar het ziekenhuis moet, zijn de meeste benzinestations gesloten. Ga je liever met de taxi? Zorg er dan voor dat je het nummer van de taxicentrale bij de hand hebt. Ook slim: sla alvast beschuit met muisjes in. Je kunt nu feitelijk elk moment bevallen.

Meer lezen: Dit zijn verschillende houdingen die je tijdens de bevalling kan proberen 

36 weken zwanger: checklist kraampakket

Heb je alle spullen al in huis die je straks na de bevalling nodig hebt? In het kraampakket zitten spullen die je nodig hebt bij je thuisbevalling en in de kraamweek. Veel spullen krijg je van de zorgverzekeraar, maar misschien ontbreken er nog dingen. Denk bijvoorbeeld ook aan een nagelschaartje. De nagels van baby’s groeien hard en het is belangrijk om ze kort te houden. Niet alleen prettig voor je baby zelf, maar ook voor jou.

Tip: Met deze ademhalingstechnieken vang je de ontsluitingsweeën beter op

Ook interessant als je 36 weken zwanger bent:

Bronnen: De Verloskundige, Voedingscentrum, CJG, De Verloskundige

Commercieel – Hema – Offer – Zwangerschapshemd

Zwangerschapshemd

Rekt 9 maanden met je mee
Vind je hier