36 weken zwanger

36 weken zwanger

Je bent nu tussen de 36 en 37 weken zwanger. Lees alles over jouw lichaam, de ontwikkeling van je kind en praktische zaken die op dit moment belangrijk voor je kunnen zijn.

Je baby is nu 46,5 centimeter lang en weegt 3100 gram.

36 weken zwanger: je baby

Je hebt weer een mijlpaal bereikt, want als je baby deze week wordt geboren, mag je thuis bevallen. Wel een raar idee: je kind kan nu elk moment komen, maar het kan ook nog een dikke maand duren.

Misschien voel je je baby nu wat minder bewegen. Dat is heel normaal: hij heeft minder ruimte en ligt met opgetrokken beentjes in de baarmoeder – al krijg je af en toe nog wel een schop of por. Pas als je je baby niet meer voelt op momenten dat je dat gewend bent, is het verstandig om contact op te nemen met je verloskundige.

36 weken zwanger: jij

Omdat je baby nu laag in je baarmoeder zit en op je blaas drukt, moet je waarschijnlijk vaker plassen. Urineverlies is een veelvoorkomende klacht aan het eind van de zwangerschap. Het wordt veroorzaakt door een niet meer zo goed functionerende sluitspier. Daar is nu niet zo veel aan te doen, maar na de bevalling kun je het probleem weer verhelpen door oefeningen te doen waarbij je je bekkenbodemspieren traint.

Omdat je buik steeds dikker wordt, is er rond deze tijd niet veel ruimte meer over voor je navel. Die kan gaan uitpuilen.

Vluchttas klaarzetten

Zorg dat je een tas klaar hebt staan met spullen die je nodig hebt voor als je in het ziekenhuis bevalt. Ook als je besloten hebt thuis te bevallen. De verloskundige kan namelijk op het laatste moment nog beslissen dat het beter is om in het ziekenhuis te bevallen.

Video: Happy Healthy Mama – Mijn bevallingsverhaal

Zorg er ook voor dat jullie auto nu niet meer met een lege tank staat. Als je midden in de nacht naar het ziekenhuis moet, zijn de meeste benzinestations gesloten. Ga je liever met de taxi? Zorg er dan voor dat je het nummer van de taxicentrale bij de hand hebt.