Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

37 weken zwanger

Je bent nu tussen de 37 weken zwanger en 38 weken zwanger. Lees alles over jouw lichaam, de ontwikkeling van je kind en praktische zaken die belangrijk zijn als je 37 weken zwanger bent.

Advertentie

Week 37 begint bij zwangerschapsdag 259 en loopt tot dag 266. Het is je 38ste zwangerschapsweek.

Tip: Heb je alles al in huis? Hier shop je de laatste spulletjes van je baby uitzetlijst

37 weken zwanger: je baby

Je baby is met 37 weken zwanger voldragen en groeit nauwelijks meer. Je kunt dus met 37 weken zwanger veilig bevallen. Het laagje vet onder zijn huid is zo dik, dat je baby zich zonder problemen op temperatuur kan houden. Hij komt nog hooguit 20 à 30 gram per dag aan. Daarmee bouwt je kind alvast een reserve op voor de eerste dagen na de geboorte. Dat is handig, want die eerste dagen moet hij nog erg wennen aan borst of fles en zal hij niet zo veel drinken.

37 weken zwanger lengte en gewicht baby

Advertentie

Dankzij het reservelaagje zal je kind niet te hongerig zijn of te veel gewicht verliezen – al is het normaal dat hij de eerste twee weken na de bevalling iets terugvalt in gewicht.

Het nesthaar is met 37 weken zwanger vrijwel verdwenen, er is bijna geen huidsmeer meer en er drijven vlokjes in het vruchtwater. Er stroomt per minuut zo’n tien liter bloed langs je placenta, vol voedingsstoffen voor je baby. Ook blijft hij in je buik oefenen met de ademhaling, door het vruchtwater in- en uit te ademen. En oefent hij zijn zuigreflex door op z’n duim te zuigen. Deze reflex heeft hij straks hard nodig voor zijn eerste maaltijd: borstvoeding.

Deze 7 dingen doet je baby in de buik

Animatie 37 weken zwanger: zo ziet je baby er nu uit

37 weken zwanger: jij

Dat je baby voldragen is, betekent dat je thuis mag bevallen als je geen medische indicatie hebt. De uitgerekende datum is pas over drie weken, maar de uitgerekende periode begint nu en loopt af bij 42 weken. Vijf weken lang is je baby dus op tijd.

Veel vrouwen krijgen last van rugpijn aan het eind van de zwangerschap. Niet zo raar: je buik wordt dikker en zwaarder, waardoor je uit balans raakt en een beetje achterover gaat hangen. Daardoor krijg je een holle rug en dat kan pijn gaan doen. Je zult merken dat je het nu echt nodig hebt om vaak te rusten en genoeg te slapen.

Lopen kan nu ook lastig worden, omdat je met 37 weken zwanger een drukkend gevoel van onderen kunt voelen. Dat komt omdat je baby zo laag ligt. Voel je met 37 weken zwanger steken in je kruis? Het kan zijn dat je baby indaalt en je dit voelt of dat je bandenpijn hebt.

Ben je 37 weken zwanger en beweegt je baby veel? Dan kan je buik aardig heen en weer gaan rond deze tijd, omdat hij al zo groot is. Geniet vooral nog even van dat gerommel in je buik en doe tegelijkertijd vooral rustig aan: door al die beweging kun je met 37 weken zwanger veel harde buiken krijgen en een zeurende buikpijn, veroorzaakt door bandenpijn.

Daarnaast worden je bekkengewrichten onder invloed van de zwangerschapshormonen soepel, waardoor je letterlijk losser in je gewrichten komt te zitten. Een goede houding is nu heel belangrijk.

16 tips bij bekkenpijn: dit kun je zelf doen

Tillen kun je beter aan iemand anders overlaten. Moet je af en toe toch iets optillen (je oudste kind bijvoorbeeld) zak dan door je knieën, trek hem dicht tegen je aan en gebruik je beenspieren om omhoog te komen.

Slijmprop verliezen bij 37 weken zwanger

Tijdens de zwangerschap wordt je baarmoeder afgesloten door de zogenaamde slijmprop die als een soort stop op je baarmoeder zit. Hij zorgt ervoor dat er geen bacteriën of schadelijke stoffen bij je baby komen. Als je (bijna) gaat bevallen, wordt je baarmoedermond wijder. Hierdoor valt de slijmprop uit de baarmoedermond.

Hoe lang voor de bevalling je de slijmprop precies verliest, verschilt per vrouw. Sommigen verliezen hem al vroeg in het laatste trimester, omdat de baarmoedermond dan al een beetje open gaat staan door de druk van de baby op de baarmoedermond. Andere vrouwen verliezen hem pas als de bevalling begint. En weer anderen verliezen ‘m in beetjes waardoor ze het niet eens doorhebben.

Slijmprop gevisualiseerd in buik

37 weken zwanger: kraambezoek

Denk alvast na aan wie je je baby het eerst wilt laten zien. Wil je graag dat jullie familie meteen naast je kraambed staat of dat je beste vriendin langskomt? Of wil je eerst even met z’n tweeën (en de andere kinderen) met de baby zijn? Dan kun je de geboortekaartjes beter niet meteen versturen.

Tips: Zo hou je een goede balans tussen kraamvisite en kraamweek. 

Als er een baby geboren is, kun je rekenen op veel bezoek. De een vindt dat prettig, de ander wordt er gek van. Misschien wil je het bezoek verspreid langs laten komen op vaste tijden. Veel mensen geven op het geboortekaartje aan dat ze bezoek leuk vinden, maar dat het bezoek wel eerst moet bellen. Of er staat wanneer moeder en kind rusten.

Het is wel fijn als er iemand is die het bezoek kan ontvangen en de beschuiten kan smeren (bijvoorbeeld de kraamverzorgende). Je kunt er ook voor kiezen om ongeveer anderhalve maand na de geboorte een groot kraamfeest te organiseren. Dat lijkt veel werk, maar zo heb je in één keer alle kraamvisite op bezoek, die je trakteert op een leuk feestje.

Lees ook: Dit zijn de 10 geboden voor het kraambezoek

Video: zo vang je verschillende soorten weeën op

Video: Van rug- tot beenweeën.

Ook interessant in als je 37 weken zwanger bent:

Bronnen: De Verloskundige, Voedingscentrum, CJG, Verloskundigen Praktijk Kampen

Commercieel – Hema – Offer – Zwangerschapshemd

Zwangerschapshemd

Rekt 9 maanden met je mee
Vind je hier