37 weken zwanger

37 weken zwanger

Je bent nu tussen de 37 en 38 weken zwanger. Lees alles over jouw lichaam, de ontwikkeling van je kind en praktische zaken die op dit moment belangrijk voor je kunnen zijn.

Je baby is nu 48 centimeter lang en weegt 3200 gram.

37 weken zwanger: je baby

Je baby is nu voldragen en groeit nauwelijks meer. Het laagje vet onder zijn huid is zo dik, dat je baby zich zonder problemen op temperatuur kan houden. Hij komt nog hooguit 20 à 30 gram per dag aan. Daarmee bouwt je kind alvast een reserve op voor de eerste dagen na de geboorte. Dat is handig, want die eerste dagen moet hij nog erg wennen aan borst of fles en zal hij niet zo veel drinken.

Dankzij het reservelaagje zal je kind niet te hongerig zijn of te veel gewicht verliezen – al is het normaal dat hij de eerste twee weken na de bevalling iets terugvalt in gewicht.

37 weken zwanger: jij

Veel vrouwen krijgen last van rugpijn aan het eind van de zwangerschap. Niet zo raar: je buik wordt dikker en zwaarder, waardoor je uit balans raakt en een beetje achterover gaat hangen. Daardoor krijg je een holle rug en dat kan pijn gaan doen.

Daarnaast worden je bekkengewrichten onder invloed van de zwangerschapshormonen soepel, waardoor je letterlijk losser in je gewrichten komt te zitten. Een goede houding is nu heel belangrijk.

Tillen kun je beter aan iemand anders overlaten. Moet je af en toe toch iets optillen (je oudste kind bijvoorbeeld) zak dan door je knieën, trek hem dicht tegen je aan en gebruik je beenspieren om omhoog te komen.

Video: Even aan een moeder vragen: De placenta opeten, wel of niet doen?

Kraambezoek

Denk alvast na aan wie je je baby het eerst wilt laten zien. Wil je graag dat jullie familie meteen naast je kraambed staat of dat je beste vriendin langskomt? Of wil je eerst even met z’n tweeën (en de andere kinderen) met de baby zijn? Dan kun je de geboortekaartjes beter niet meteen versturen.

Als er een baby geboren is, kun je rekenen op veel bezoek. De een vindt dat prettig, de ander wordt er gek van. Misschien wil je het bezoek verspreid langs laten komen op vaste tijden. Veel mensen geven op het geboortekaartje aan dat ze bezoek leuk vinden, maar dat het bezoek wel eerst moet bellen. Of er staat wanneer moeder en kind rusten.

Het is wel fijn als er iemand is die het bezoek kan ontvangen en de beschuiten kan smeren (bijvoorbeeld de kraamverzorgende). Je kunt er ook voor kiezen om ongeveer anderhalve maand na de geboorte een groot kraamfeest te organiseren. Dat lijkt veel werk, maar zo heb je in één keer alle kraamvisite op bezoek, die je trakteert op een leuk feestje.