Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 
37 weken zwanger. Zo ziet je baby eruit.

37 weken zwanger

Je bent nu tussen de 37 weken zwanger en 38 weken zwanger. Lees alles over jouw lichaam, de ontwikkeling van je baby en praktische dingen die belangrijk kunnen zijn als je 37 weken zwanger bent.

Advertentie

Week 37 begint bij zwangerschapsdag 259 en loopt tot dag 266. Het is je 38ste zwangerschapsweek.

Tip: Heb je alles al in huis? Hier shop je de laatste spulletjes van je baby uitzetlijst

37 weken zwanger: je baby

Vanaf dat je 37 weken zwanger bent, kan je baby veilig geboren worden. Hij is voldragen en groeit nauwelijks meer. Hij komt nog hooguit 20 à 30 gram per dag aan. Zo bouwt hij vast wat reserve op voor de eerste dagen na de geboorte. Dat is handig, want daardoor hoeft hij maar weinig uit de borst of fles te drinken en kan jouw melkproductie zich rustig opbouwen. Het laagje vet onder zijn huid is nu ook dik genoeg om op temperatuur te kunnen blijven. Al moet je hem daar wel bij helpen door hem warm te houden. Met een mutsje, kleertjes, of juist bloot op jouw blote huid. Door huid-op-huid-contact helpt jouw lichaamstemperatuur de temperatuur van je baby reguleren. Maar misschien blijft hij voorlopig nog wel lekker in je buik.

37 weken zwanger lengte en gewicht baby. Je baby is zo groot als een honingmeloen.

Advertentie

Als je 37 weken zwanger bent, is het nesthaar en huidsmeer van je baby waarschijnlijk verdwenen. Er stroomt voortdurend bloed door je placenta, vol voedingsstoffen voor je baby. Ook wordt met het vocht uit jouw bloed steeds vers vruchtwater aangemaakt. Je baby oefent in je buik alvast met de ademhaling, door het vruchtwater in zijn longen te zuigen en weer uit te ‘ademen’. En hij oefent zijn zuigreflex door op zijn duim te zuigen. Deze reflex heeft hij straks hard nodig voor zijn eerste maaltijd uit de borst of de fles.

Deze 7 dingen doet je baby in de buik

Animatie 37 weken zwanger: zo ziet je baby er nu uit

37 weken zwanger: jij

Dat je baby voldragen is, betekent dat je vanaf 37 weken zwangerschap veilig thuis kunt bevallen als je geen medische indicatie hebt. De uitgerekende datum is pas over drie weken, maar de uitgerekende periode begint nu en loopt af bij 42 weken. Op welke dag je baby ook wordt geboren, de komende vijf weken is dat altijd mooi op tijd.

Veel vrouwen krijgen last van rugpijn aan het eind van de zwangerschap. Niet zo raar: je buik wordt dikker en zwaarder, waardoor je uit balans raakt en een beetje achterover gaat hangen. Daardoor krijg je een holle rug en dat kan pijn gaan doen. Je zult merken dat je het nu echt nodig hebt om vaak te rusten en genoeg te slapen.

Daarnaast worden je bekkengewrichten onder invloed van de zwangerschapshormonen soepel, waardoor je letterlijk losser in je gewrichten komt te zitten. Een goede houding is nu heel belangrijk.

16 tips bij bekkenpijn: dit kun je zelf doen

Tillen kun je beter aan iemand anders overlaten. Moet je af en toe toch iets optillen (je oudste kind bijvoorbeeld) zak dan door je knieën, trek hem dicht tegen je aan en gebruik je beenspieren om omhoog te komen.

37 weken zwanger en een drukkend gevoel van onderen

Lopen kan nu ook lastiger worden, Niet alleen door rugpijn of bekkenpijn, maar ook doordat je met 37 weken zwanger een drukkend gevoel tussen je benen kunt voelen. Dat komt dan doordat je baby al heel laag in je bekken ligt met zijn hoofdje.

37 weken zwanger en zeurende buikpijn

Ben je 37 weken zwanger en beweegt je baby veel? Dan kan je buik aardig heen en weer gaan rond deze tijd, omdat hij al zo groot is. Geniet vooral nog even van dat gezellige gerommel in je buik en bedenk je dat de bewegingen betekenen dat je baby het goed heeft daarbinnen. Doe het rustig aan: door al die beweging kun je met 37 weken zwanger veel harde buiken krijgen en een zeurende buikpijn, veroorzaakt door bandenpijn.

37 weken zwanger en steken in je kruis

Voel je met 37 weken zwanger steken in je liezen of bij je vagina? Dit kan betekenen dat je baby indaalt. Ook kan het bandenpijn zijn die je voelt. Doordat je baarmoeder en je baby zo groot en zwaar zijn, komt er spanning op de banden waarmee je baarmoeder vastzit aan je bekken. Sommige vrouwen die rond de 37 weken zwanger zijn voelen dit vooral als ze een bepaalde beweging maken, zoals opstaan van de bank.

37 weken zwanger en misselijk

Ja ja, de lijst met ongemakken gaat nog even verder! Harde buiken, indalingsweeën, maagzuur, heftige bewegingen van je baby: er is een hoop gaande in je buik. Daar kan je maag gevoelig op reageren, waardoor je sneller misselijk bent. Als je 37 weken zwanger bent kán misselijkheid ook het begin van de bevalling betekenen. Of je hebt een virus, dat kan natuurlijk ook nog… Maken alle fysieke veranderingen je ongerust, vertel dit dan aan je verloskundige. Zij heeft de kennis om te beoordelen of dit er gewoon bij hoort als je 37 weken zwanger bent, of ze vraagt je een keer extra op controle.

37 weken zwanger en veel poepen

Het is misschien niet het gezelligste onderwerp, maar het kan je best bezighouden: poepen tijdens de zwangerschap. Waar je eerder misschien last had van verstopping, kun je nu ineens veel ontlasting of diarree hebben. Ook dit kan een reactie zijn op wat er allemaal in je buik gebeurt, doordat dit je darmen prikkelt. Maar veel poepen als je 37 weken zwanger bent kan ook weer een voorteken van de bevalling zijn. Je lichaam maakt ruimte in je buik en wil alles kwijt wat energie kost (zoals je spijsvetering), zodat het zich volledig kan inzetten voor de bevalling.

Lees ook: zo begint een bevalling

Slijmprop verliezen bij 37 weken zwanger

Tijdens de zwangerschap wordt je baarmoeder afgesloten door een soort stop in de baarmoederhals: de slijmprop. Dit plugje voorkomt dat er schadelijke bacteriën bij je baby komen. Als je (bijna) gaat bevallen, wordt je baarmoedermond wijder. Hierdoor valt de slijmprop uit de baarmoedermond.

Hoe lang voor de bevalling je de slijmprop precies verliest, verschilt per vrouw. Sommigen verliezen hem al vroeg in het laatste trimester, omdat de baarmoedermond door de druk van het hoofdje van de baby al een beetje open gaat staan. Andere vrouwen verliezen hem pas als de bevalling begint. En het kan ook zijn dat je er niks van merkt. Ook kan je baarmoederhals een nieuwe slijmprop aanmaken als het nog een tijd duurt voordat de bevalling begint.

Slijmprop gevisualiseerd in buik

37 weken zwanger: kraambezoek

Als je baby er is, begint er een intensieve tijd van wennen aan elkaar en aan het prille ouderschap. Niet iedereen wil gelijk al veel drukte in huis met kraamvisite, maar er zijn vast dierbare familieleden en vrienden aan wie je je baby dolgraag wilt laten zien. Je kunt nu alvast bedenken wat je wilt qua kraamvisite. Wie komen er eerst? Wie nodig je liever pas later uit? Hoe lang mogen ze blijven? Mocht je de eerste dagen of week nog geen of minimaal bezoek willen, dan kan het handig zijn om dit van tevoren aan te geven. Dan weet je omgeving wat ze kunnen verwachten en voorkom je teleurstelling. De geboortekaartjes kun je het beste pas versturen als je toe bent aan kraambezoek.

Tips: Zo hou je een goede balans tussen kraamvisite en kraamweek

Misschien wil je het bezoek verspreid laten langskomen, op vaste tijden. Veel mensen geven op het geboortekaartje aan dat ze bezoek leuk vinden, maar dat het bezoek wel eerst moet bellen. Of er staat wanneer moeder en kind rusten.

Het is wel fijn als er iemand is die het bezoek kan ontvangen en de beschuiten kan smeren (bijvoorbeeld de kraamverzorgende). Je kunt er ook voor kiezen om ongeveer anderhalve maand na de geboorte een groot kraamfeest te organiseren. Dat lijkt veel werk, maar zo heb je in één keer alle kraamvisite op bezoek, die je trakteert op een leuk feestje.

Lees ook: Dit zijn de 10 geboden voor het kraambezoek

Video: zo vang je verschillende soorten weeën op

Video: Van rug- tot beenweeën.

Ook interessant in als je 37 weken zwanger bent:

Bronnen: De Verloskundige, Voedingscentrum, CJG, Verloskundigen Praktijk Kampen

Affiliate – HEMA always on

De mooiste babykleding shop je bij HEMA!

bekijk hier