Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

Alles over flesvoeding

Iedereen heeft het maar over de power van borstvoeding. Maar wat als je geen borstvoeding kan of wil geven? Is dat minder goed? Hier alle feiten en fabels over flesvoeding een rij.

Borstvoeding of flesvoeding?

Over de keuze voor flesvoeding wordt nog altijd heftig gediscussieerd, waarbij de emoties soms hoog oplopen. Gelukkig benadert de samenstelling van poedermelk de borstvoeding inmiddels zo dicht dat het in principe nagenoeg alles bevat wat je kindje nodig heeft. Hoe dan ook: iedere moeder maakt haar eigen keuze voor borst- of flesvoeding en hanteert daarbij haar eigen criteria. Soms valt er helaas niets te kiezen, maar lukt borstvoeding gewoonweg niet. Gelukkig is er dan flesvoeding als prima alternatief.

Advertentie

Wat heb je nodig voor flesvoeding?

Flesjes, spenen, maar ook de voeding zelf zijn er in vele soorten, vormen en maten. Lees je hier alles wat je moet weten over flesvoeding.

Als je van plan bent je kind flesvoeding te geven, heb je het volgende nodig:

 • minimaal 2 flessen met een duidelijke maatverdeling en een inhoud van 240 cc
 • 2 of 3 spenen
 • een flessenborstel
 • flesvoeding in poedervorm
 • een flessenwarmer of magnetron

TIP: bij Prénatal verkopen ze flessen en spenen in alle soorten en maten

Hoe kies je de juiste flesvoeding?

Er zijn verschillende soorten zuigelingenvoeding in poedervorm, die allemaal worden aangemaakt met water. Meestal is de voeding gebaseerd op koemelk en nauwkeurig afgestemd op de spijsvertering van je baby. Meestal wordt in het begin de standaardvoeding geadviseerd. Deze lijkt het meest op moedermelk. Op de verpakking staat ‘volledige zuigelingenvoeding’, dat betekent dat alle voedingsstoffen die je baby nodig heeft in de voeding zitten.

Meestal is de voeding gebaseerd op koemelk en nauwkeurig afgestemd op de spijsvertering van je baby. Er is ook zuigelingenvoeding op basis van sojamelk. En verder bestaat er speciale, lichter verteerbare voeding die helpt bij darmkrampjes; meer verzadigde voeding voor heel hongerige baby’s en iets dikkere voeding voor baby’s die veel spugen (reflux). Raadpleeg je consultatie- of huisarts voor je overstapt op een van deze speciale voedingen. Je baby kan ook om andere redenen veel honger hebben of snel spugen.

Verander nooit op eigen houtje van voeding, maar doe dit altijd in overleg met het consultatiebureau.

Onderlinge prijs- en kwaliteit verhouding

De prijsverschillen van kunstvoeding onderling zijn groot, maar de inhoud vergelijken is lastig omdat de verhoudingen van toevoegingen per merk verschillen. Ook doet de ene fabrikant meer onderzoek dan de andere; die voedingen worden dus steeds iets verfijnder (en duurder). Maar elk merk in Nederland voldoet aan de wettelijke richtlijnen.

Veiligheid kunstvoeding 

Alle kunstvoeding in Nederland is veilig. Voor de samenstelling van kunstmatige opvolgmelk gelden wettelijke EU-richtlijnen. Elk merk moet aan die richtlijnen voldoen.

Geitenmelk als optie

Je kunt ook kiezen voor geitenmelk flesvoeding. Geitenmelk is lichter verteerbaar vanwege een bepaalde vet- en eiwitsamenstelling, hoewel het tot nu toe niet wetenschappelijk bewezen is dat het daadwerkelijk helpt tegen refluxklachten. In de maag wordt een zachte massa gevormd die makkelijk wordt afgebroken en waardoor voedingsstoffen snel worden opgenomen.

Let op: als je kind een medisch vastgestelde koemelkallergie heeft, is geitenmelk flesvoeding géén geschikt alternatief. Want ook geitenmelk bevat (hoewel een kleine hoeveelheid) het allergie-veroorzakende eiwit. Overleg dan altijd met je arts of consultatiebureau over de voeding. Bij het geven van de fles is de houding belangrijk; hou de baby na de voeding langer rechtop, laat hem goed boeren en geef eventueel wat vaker kleinere porties.

Flesje kiezen

Er zijn flessen van glas en van kunststof. Het maakt niet uit of je voor glas of plastic kiest. Beide materialen zijn geschikt voor de vaatwasser en magnetron. Maar: plastic flessen zijn lichter, onbreekbaar en goedkoper.

De flessen met een wijde hals zijn het gemakkelijkst schoon te maken. Er zijn ook flessen met een afschroefbare bodem waarin een luchtventiel is verwerkt, zodat de speen nooit helemaal vacuüm kan worden gezogen. De knik in de ‘buik’ van de fles zorgt ervoor dat de speen altijd vol is en je kind zich niet zo makkelijk verslikt.

Welk model speentje?

Oké, het flesje is aangeschaft. Nu de speen. Bij een speen let je op verschillende dingen: hard of zacht? Latex of siliconen? En welke vorm past het best bij jouw kind?

 • Hard of zacht? Voor een pasgeboren kind is een zachte speen vaak het prettigst, maar zodra hij of zij iets ouders is, gaat de voorkeur waarschijnlijk uit naar iets stevigers. Om te ontdekken welk model speen het beste bij je baby past, moet je er gewoon een paar uitproberen.
 • Latex of siliconen? Spenen zijn er in 2 materiaalsoorten: van latex (natuurlijk rubber) en van siliconenrubber (kunststof). Siliconenspenen kun je beter schoonmaken, ze scheuren wel sneller dan een latex speen. De levensduur van een speen is ongeveer 6 weken.
 • Welk model? Er is keus uit verschillende vormen. Het zogenoemde kersmodel is een korte, stevige speen. Het dentalmodel heeft meer de vorm van het mondje van je baby. Het onderste randje van de speen moet altijd goed onder de ring van de fles worden vastgezet. Draai de speen niet te strak aan, anders zuigt je baby de fles vacuüm, waardoor er bijna geen melk meer uit de fles komt.
 • Hoe groot is het gat? Het is belangrijk dat het gat in een speen de juiste grootte heeft. Het aantal gaatjes of de grootte van het gat bepaalt hoe snel je baby kan drinken. Is het te klein, dan is je baby al moe van het zuigen voordat de fles leeg is. Of hij wordt onrustig en zuigt maar door zonder verzadigd te raken. Is het gat te groot, dan kan je kind zich gemakkelijk verslikken, de hik krijgen of na een voeding spugen. Geef een gulzige drinker een speen met een klein gat, en help een langzame drinker een eindje op weg met een speen met meerdere gaatjes of een groter gat.

Van zuigelingenvoeding naar hapjes

De eerste maanden krijgt je kind volledige zuigelingenvoeding. Deze voeding bevat alle voedingsstoffen die je baby nodig heeft. Het geven van extra vitamine K is dan ook niet nodig. Het geven van extra vitamine D wordt wel aanbevolen.Vanaf 6 maanden gaat je baby over op opvolgmelk. In opvolgmelk en peutermelk zit vaak extra vitamine D verwerkt; extra inname is dan niet noodzakelijk. Je kind gaat op deze leeftijd steeds meer energie gebruiken en hij krijgt andere behoeftes. Naast de opvolgmelk kun je beginnen met fruit- of groentehapjes en daarna de boterham.

Verschil koemelk en opvolgmelk

In tegenstelling tot gewone koemelk bevat opvolgmelk minder eiwit en natrium, zodat de nieren minder belast worden. Opvolgmelk kan ook koud aangeboden worden, dus op pad gaan met je baby wordt wat makkelijker.

Flesvoeding: 5 fabels

 1. Het flesje omspoelen is voldoende
  Nee, reinig het flesje en de speen na elke voeding op minimaal 55°C in de afwasmachine. Of maak het in heet sop goed schoon met een flessenborstel. Laat de fles en de speen daarna ondersteboven drogen op een schone doek. Doe dit elke dag tot je kind 6 maanden is.
 2. Fles-baby’s drinken sneller
  Het klopt dat baby’s meestal langer doen over borstvoeding. Zeker in het begin. Maar je baby moet ongeveer 15-20 minuten doen over een flesje, anders kan hij last krijgen van darmkrampjes. Drinkt je kind te snel? Gebruik een speen met een kleiner gaatje, zodat je baby langer over z’n fles doet.
 3. Het is makkelijk voor onderweg
  In die zin is de borst makkelijker, want die heb je altijd bij je. Het lijkt slim om een kant-en-klaar flesje mee te nemen op reis in de koelbox, maar het is niet verstandig. Je kunt het flesje nooit zo goed koelen als in de koelkast. Ga je de deur uit? Neem dan melkpoeder mee en lauwwarm water in een thermosfles.
 4. Flesvoeding is net zo goed als borstvoeding
  Natuurlijk wordt je baby ook groot en gezond met flesvoeding. Flesvoeding mist alleen een aantal afweerstoffen die borstvoeding wel heeft. Vooral het colostrum, de melk die de moeder in de eerste paar dagen na de geboorte produceert, bevat veel belangrijke stoffen.
 5. Je kunt zelf de hoeveelheid bepalen
  Nee, dat luistert erg nauw. Je baby heeft ongeveer per dag 150 ml voeding nodig per kg lichaamsgewicht. Dus als je baby 8 pond (4 kilo) weegt, dan heeft hij per dag: 4 x 150 ml = 600 ml nodig. Dit verdeel je over de dag. Raadpleeg het consultatiebureau over de hoeveelheid. Die kan worden berekend aan de hand van de groeicurve van je kind.

Flesvoeding: 5 Feiten

 1. Je weet precies hoeveel je kind drinkt
  Bij borstvoeding weten moeders nooit precies hoeveel hun kind binnenkrijgt. Er staat nu eenmaal geen milligram-aanduiding op hun borsten. Daar kun je onzeker van worden. Zeker in het begin. Bij flesvoeding kun je alles precies afwegen.
 2. Baby’s worden zwaarder van flesvoeding
  Baby’s die flesvoeding krijgen, groeien sneller omdat borstvoeding minder proteïne bevat. Een lagere hoeveelheid proteïne kan overgewicht op latere leeftijd voorkomen. Dit blijkt uit een internationaal onderzoek gedaan onder 1000 baby’s.
 3. Je partner kan ook voeden
  De voedingen zijn makkelijk uit te besteden, zodat je af en toe je handen vrij hebt om iets anders te doen. Of zodat je een keer de hele nacht kunt doorslapen. En voor je partner is het ook bijzonder om de baby een flesje te kunnen geven, zo kan hij ook op die manier een band opbouwen.
 4. Nachtvoedingen zijn minder lang noodzakelijk
  Omdat kunstvoeding niet zo licht verteerbaar is als borstvoeding, kan het zijn dat je kindje sneller doorslaapt ’s nachts. Uitzonderingen daargelaten, natuurlijk.
 5. Check de temperatuur goed
  Flesvoeding mag niet warmer worden dan 30-35°C (drinktemperatuur). Test de melk altijd even op je lip of binnenkant van je pols. Een fles uit de magnetron kan koud aanvoelen, terwijl de inhoud te warm is. Draai de fles rond vanuit je pols voordat je voelt. Niet schudden, want dan komen er luchtbelletje in de melk, die weer darmkrampjes kunnen veroorzaken.

Tips bij fles weigeren

Wat je kunt doen als je baby de fles weigert:

 • Probeer een ander merk fles of een andere speen.
 • Probeer de Breastbottle nurser: een fles en speen die erg op de moederborst lijken. Speciaal voor kinderen die de fles weigeren, tijdelijk niet aan de borst kunnen drinken of die niet direct aan de borst willen drinken. Verkrijgbaar via lactatiekundige en/of borstvoedingscentrum.
 • Probeer verschillende houdingen, bijvoorbeeld met het ruggetje tegen je aan op schoot of in de box of Maxi Cosi.
 • Probeer de baby in zijn slaap te voeden.
 • Afleiding wil ook nog wel eens werken, loop met je kind rond, zing een liedje en bekijk alles wat je tegenkomt

Bron: Voedingscentrum