Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

 

42 weken zwanger

Je bent nu tussen de 42 weken zwanger en 43 weken zwanger. Je bent vanaf deze week officieel overtijd. Lees alles over jouw lichaam, de ontwikkeling van je kind en praktische zaken die op dit moment belangrijk voor je kunnen zijn.

Advertentie

Week 42 begint bij zwangerschapsdag 294 en loopt tot dag 301. Het is je laatste zwangerschapsweek.

42 weken zwanger

Als je dit leest, hoor je bij de kleine club van aanstaande moeders die de 42 weken zwanger-streep haalt en er zelfs overheen gaat. Vanaf nu ben je overtijd. Je krijgt vast veel appjes van mensen die willen weten waar de baby blijft en misschien krijg je zelfs te horen dat 42 weken zwanger zijn gevaarlijk is. Laat je niet aanpraten dat er iets mis is met jou of de baby. Iedere zwangerschap is anders en een uitgerekende datum is slechts een schatting. Waarschijnlijk sta je wél te trappelen om je baby te ontmoeten, of ben je helemaal klaar met je dikke buik. Maar onthoud: het duurt nu echt (echt!) niet lang meer.

Kunstmatig inleiden?

Overtijd zijn wordt officieel serotien genoemd. Na die tijd is er meer kans op complicaties voor jou en de baby, daarom kiezen veel vrouwen ervoor om de bevalling bij 42 weken kunstmatig in te leiden. Meestal bespreek je al bij 41 weken de opties met je verloskundige.

42 weken zwanger: je baby

Je baby lijkt het goed naar zijn zin te hebben als hij na 42 weken zwanger nog niet klaar is om de baarmoeder te verlaten. Maar hoe gezellig het daarbinnen ook is, je baby kan er niet veel langer blijven. Het hoeft geen probleem te zijn om laat geboren te worden, maar het risico op complicaties neemt vanaf nu toe.

Uit onderzoek is gebleken dat de placenta na de 42e week minder goed gaat werken, waardoor je baby minder voeding en zuurstof krijgt. Ook de hoeveelheid vruchtwater neemt vaak af. Je ziet bij 42 weken zwanger ook vaker dat de baby in het vruchtwater poept, wat extra risico kan geven bij de geboorte. Vanwege de kans op dit soort complicaties verwijst je verloskundige je door naar een gynaecoloog, die de gezondheid van jou en je baby nu extra goed in de gaten houdt. Vaak wordt er in het ziekenhuis onderzoek gedaan om goed te kunnen kijken naar de placenta, de hoeveelheid vruchtwater en de baby zelf.

Je baby groeit met 42 weken zwanger nog steeds, maar dat wil niet zeggen dat hij te groot is voor een vaginale bevalling. Zijn hoofdomvang wordt niet veel groter en jouw weefsels worden tijdens de bevalling veel elastischer door de hormonen.

Als je baby vanaf nu geboren wordt, kan hij een droge, soms schilferige huid hebben. Dit is tijdelijk en het komt doordat je baby al een tijdje geen vernix meer heeft – de witte, vettige laag die zijn huid  beschermt tegen het vruchtwater.

Baby’s die langer in de baarmoeder zitten hebben vaak meer en langer haar, langere nagels en zijn vaak alerter dan baby’s die rond de uitgerekende datum zijn geboren.

5 tot 10% overtijd

In Nederland duurt ongeveer 5 tot 10% van de zwangerschappen langer dan 42 weken. Bij vrouwen waarbij de uitgerekende datum is vastgesteld met een termijnecho, is dit percentage lager.

42 weken zwanger: jij

De zwangerschapskwaaltjes waar je de afgelopen weken last van hebt gehad, voelen met 42 weken zwanger waarschijnlijk nog intenser aan. Denk aan kramp in je kuiten, bekkenpijn, slecht slapen, lage rugpijn, vaak moeten plassen, voorweeën… Heel vervelend, maar hou nog even vol, je bent er bijna. Lees hier wat de 10 meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes zijn.

42 weken zwanger en geen ontsluiting

Een uitzondering daargelaten is dit de week waarin je gaat bevallen. Meestal bevallen vrouwen die 42 weken of langer zwanger zijn in het ziekenhuis. Je kunt nog steeds afwachten of je baby zich vanzelf meldt (natuurlijke bevalling), maar je kunt er ook voor kiezen de bevalling kunstmatig op te wekken (inleiden). Met de gynaecoloog overleg je, gebaseerd op controles en hoe het met jou gaat, wat de beste en veiligste manier is. Uiteindelijk ben jij degene die de knoop doorhakt.

Het kan zijn dat de gynaecoloog voorstelt om je eerst (nog een keer) te strippen, om zo te proberen de bevalling in gang te zetten. Ook het handmatig breken van de vliezen kan hiervoor zorgen. Mocht de bevalling met een infuus worden ingeleid, dan gebeurt dit altijd in een ziekenhuis bij een gynaecoloog.

Lees ook: Dit zijn de belangrijkste voortekenen van de bevalling

42 weken zwanger: baby geeft het startsein

Wist je dat je baby bepaalt wanneer de bevalling begint? Als hij er klaar voor is, scheidt hij het stresshormoon cortisol af. Dit hormoon komt via de placenta bij jou terecht. Onder invloed van cortisol treedt bij jou de hormonenhuishouding in werking die nodig is voor de bevalling.

Prostaglandine zorgt ervoor dat de baarmoedermond verweekt en verstrijkt, waarna de ontsluiting kan beginnen. Je gaat dan oxytocine aanmaken, het hormoon dat zorgt voor de weeën. De productie van oxytocine wordt steeds sterker, waardoor weeën krachtiger worden en de ontsluiting steeds verder vordert.

Voorkom stress

Misschien word je ongeduldig van het wachten op je baby. Probeer te ontspannen en vooral niet te stressen, want dan maakt je lichaam adrenaline aan en dat remt de bevalling.

tip

De bevalling zelf opwekken bij 42 weken zwanger

Ananasharten eten, een Thaise massage nemen, wonderolie… Er zijn veel bakerpraatjes over hoe je zelf de weeën kunt stimuleren. Maar werken ze nou of niet? Feit is dat geen enkele methode om zelf weeën op te wekken bewezen garanties geeft.

Wel zijn er wat tips die je thuis gerust kunt proberen. Het kan nét zijn wat je lichaam nodig heeft om het geboorteproces te beginnen.

Video: tips van onze verloskundige

Video: Zelf de bevalling opwekken? Er is maar één ding dat werkt.

Tips om zelf weeën op te wekken? Praat mee op ons forum.

Commercieel – Prenatal – Offer – Zwangerschapjeans

Zwangerschapjeans

Met een tricot buikband die makkelijk meerekt
Shop nu