42 weken zwanger

42 weken zwanger

Je bent nu tussen de 42 en 43 weken zwanger. Je bent vanaf deze week officieel overtijd. Lees alles over jouw lichaam, de ontwikkeling van je kind en praktische zaken die op dit moment belangrijk voor je kunnen zijn.

Week 42 begint bij zwangerschapsdag 294 en loopt tot dag 301. Het is je laatste zwangerschapsweek.

Advertentie

42 weken zwanger

Als je dit leest, hoor je bij de (kleine) club van aanstaande moeders die de 42 weken-streep haalt en er zelfs overheen gaat. Misschien word je een beetje tureluurs van alle mensen die je vragen waar de baby blijft, maar laat je niet aanpraten dat er iets mis is met jou of de baby. Je hoeft je echt geen zorgen te maken als je overtijd bent. Iedere moeder is anders en een uitgerekende datum is slechts een schatting. Het kan zijn dat je staat te trappelen om je baby te ontmoeten of helemaal klaar bent met je dikke buik die in de weg begint te zitten. Maar onthoud: het duurt nu écht niet lang meer.

Altijd inleiden

Overtijd zijn wordt officieel serotien genoemd. Na die tijd is er meer kans op complicaties voor jou en de baby, daarom wordt de bevalling twee weken na de uitgerekende datum altijd ingeleid.

42 weken zwanger: je baby

Je baby lijkt het goed naar zijn zin te hebben als hij na 42 weken zwangerschap nog niet klaar is om de baarmoeder te verlaten. Maar hoe veilig en gezellig het daarbinnen ook is, je baby kan er niet veel langer blijven. Het hoeft overigens niet erg te zijn om laat geboren te worden, maar het risico op complicaties neemt vanaf nu toe.

Uit onderzoek is gebleken dat de placenta na de 42e week minder gaat werken, waardoor je baby minder voeding en zuurstof krijgt. Ook de hoeveelheid vruchtwater neemt vaak af. Je ziet soms ook dat de ontlasting van de baby (meconium) in het vruchtwater terecht komt. De kans op dit soort complicaties is de reden dat je wordt doorverwezen naar een gynaecoloog die de gezondheid van jou en je baby nu extra goed in de gaten. Vaak er in het ziekenhuis onderzoek gedaan om goed te kunnen kijken naar de placenta, de hoeveelheid vruchtwater en de baby zelf.

Je baby is nu ongeveer maatje flinke watermeloen en groeit nog steeds. Maar maak je geen zorgen, dat wil niet zeggen dat hij te groot is voor een vaginale bevalling.

Als je baby vanaf nu geboren wordt, kan hij een droge, soms schilferige huid hebben. Niks om je zorgen over te maken, dit is tijdelijk. De oorzaak hiervan is dat vernix – de witte, vettige laag die de huid van je baby beschermd tegen het vruchtwater – al een tijdje niet meer wordt aangemaakt.

Baby’s die langer in de baarmoeder zitten hebben mogelijk meer en langer haar, iets langere nagels en zijn vaak alerter dan baby’s die rond de uitgerekende datum zijn geboren.

5 tot 10% overtijd

In Nederland duurt ongeveer 5 tot 10% van de zwangerschappen langer dan 42 weken. Bij vrouwen waarbij de uitgerekende datum is vastgesteld met een termijnecho, is dit percentage lager.

42 weken zwanger: jij

De zwangerschapskwaaltjes waar je de afgelopen weken last van hebt gehad, zullen vanaf week 42 waarschijnlijk nog intenser aanvoelen. Denk aan kramp in je kuiten, bekkenpijn, slecht slapen, lage rugpijn, vaak moeten plassen, voorweeën… Heel vervelend, maar hou nog even vol, je bent er bijna. Lees hier wat de 10 meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes zijn.

Feit is: hoe je het ook draait of keer, dit is de week waarin je gaat bevallen. En dat gaat hoe dan ook in het ziekenhuis gebeuren, omdat de zwangerschap langer duurt dan 42 weken. Of je baby meldt zichzelf (natuurlijke bevalling), of je bevalling wordt kunstmatig opgewekt (inleiden). De keuze wordt gebaseerd op controlemetingen, die bepalen wat de beste en veiligste manier is.

Het kan zijn dat de gynaecoloog ervoor kiest om je (nog) een keer te strippen, om zo te proberen alsnog de bevalling in gang te zetten. Als dit niet lukt binnen 48 uur, wordt de bevalling ingeleid. Het inleiden gebeurt altijd in een ziekenhuis door een gynaecoloog.

Lees ook: Dit zijn de belangrijkste voortekenen van de bevalling

Baby geeft het startsein

Wist je dat het je baby zelf is die bepaalt wanneer de bevalling begint? Als hij er klaar voor is, scheidt hij het stresshormoon cortisol af. Dit hormoon komt via de placenta bij jou terecht. Onder invloed van cortisol treedt bij jou ook de hele hormonenhuishouding in werking.

Prostaglandine zorgt ervoor dat de baarmoedermond verweekt waardoor voorweeën ontstaan. Ook zet het de hersenen van de zwangere vrouw aan om oxytocine aan te maken. Dat is het hormoon waardoor de weeën op gang komen en de bevalling gaat beginnen. De productie van oxytocine wordt steeds verhoogd waardoor weeën krachtiger worden en de ontsluiting steeds verder vordert.

Voorkom stress

Misschien wordt je ongeduldig van het wachten op je baby. Probeer te ontspannen en vooral niet te stressen, want dan maakt je lichaam adrenaline aan en dat remt de bevalling.

tip

De bevalling zelf opwekken

Ananasharten eten, een Thaise massage nemen, wonderolie… Er zijn veel bakerpraatjes in omloop die beweren dat het zelf kunt: weeën opwekken. Maar werken ze nou of niet? Feit is dat er weinig bewezen methoden zijn waarmee je zelf de bevalling kan opwekken.

Gelukkig zijn er wel een aantal tips die je thuis kan uitproberen om je bevalling een duwtje in de rug te geven. Maar een garantie kunnen we je helaas niet geven.

Video: tips van onze verloskundige

Video: Zelf de bevalling opwekken? Er is maar één ding dat werkt.

Tips om zelf weeën op te wekken? Praat mee op ons forum.